Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Telt ved søens bred i Nordøstskåne
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Aktiviteter

Skåneleden

Eventyrlig natur, betagende udsigter, spændende seværdigheder og skønne oplevelser venter dig blot en times kørsel fra København.

Snør vandrestøvlerne hjemmefra, kryds Øresund, og herfra kan du nærmest gå direkte ud på Skåneleden, der er et stort netværk af vandrestier på kryds og tværs og op og ned gennem hele Skåne.

Urskov, klipper og strande

Vandreruten Skåneleden byder på storslået natur, og med så meget skov, strand, klipper og idyl lige rundt om hjørnet fra Danmark, er det vel bare om at komme afsted. Pak rygsækken og begiv dig ud på den 1.180 km lange vandrerute, som er inddelt i fem sektioner med næsten 100 forskellige etaper. Det er nemt at finde en rute, der passer til enten en afkoblende dagsvandring langs kysten eller en mere udfordrende udflugt ind i skovene over flere dage. Følg blot Skåneledens orange skilte, så er du sikker på at holde kursen. Der er dog også mulighed for at købe vandrekort, hvis du godt kan lide at lave afstikkere undervejs og komme rigtigt tilbage på sporet.

Skåne har en utrolig varieret natur - fra mørke tætte urskove til mytiske stenmonumenter, fra lange sandstrande til dramatiske klippeformationer og fra blomstrende enge med græssende dyr til yndige små fiskelejer. Som perler på en snor ligger alt det smukke og interessante inden for ganske korte afstande, og du er aldrig længere end 30 km væk fra ”civilisationen”. 


En naturskøn smuttur - tæt på Danmark

Noget af det bedste ved al denne herlighed er, at vi har den lige inden for rækkevidde. Efter blot en times kørsel fra København kan du parkere bilen og begynde din vandring. Flere af ruterne går i loop, så du kommer tilbage til dit udgangspunkt, hvor du har parkeret bilen, hvilket er perfekt for en enkelt dags smuttur. Vil du være fuldstændig uafhængig af bilen, er der rigtige fine muligheder for at komme rundt med bus og tog til alle delruter på Skåneleden. På Skåneledens egen hjemmeside finder du inspiration til ruter, der passer dig og dine ønsker. Planlæg din tur og se, hvor nemt du kommer rundt med offentlig transport.


Stjernehimmel eller varme dyner

Foretrækker du at overnatte i det fri, er der masser af muligheder for at slå lejr langs med Skåneleden. Bo på en af de mange campingpladser med alle faciliteter eller vågn op i den friske luft til morgengryets fuglekvidder under dit eget træ i skoven. Husk at allemandsretten gælder i Sverige. Den giver alle ret til at færdes frit i den svenske natur – herunder privatejet jord – og også indhegnede områder, men du må sikre dig at lukke låger efter dig, så husdyr ikke slipper ud. Naturen i Skåne byder dig velkommen på alle årstider, men altid i respekt for omgivelserne og på dyrenes præmisser. Derfor er et vigtigt princip i allemandsretten, at man ikke efterlader sig noget spor. Med andre ord skal du sørge for at smide dit affald ud eller tage det med tilbage, så de næste også kan nyde den smukke, rene natur.

Vil du hellere krybe op i en varm seng efter dagens eventyrlige strabadser? Der er masser af pensionater og B&B’s i nærheden af vandreruten. Når du bliver sulten, er den nærmeste hyggelige kro eller restaurant heller ikke langt væk. Læs meget mere om vandring i Skåne eller andre naturaktiviteter på Visit Skåne.