Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Mossagården gårdbutik i Skåne
Foto: Carolina Romare

Overblik

Skånske gårdbutikker

Økologiske og lokalt producerede specialiteter som ost, fisk, grøntsager, marmelade og juicer finder du i gårdbutikker over hele Skåne. Læs med herunder og opdag nogle af de gårdbutikker, du ikke må snyde dig selv for at besøge.


20 fantastiske gårdbutikker

Nogle af verdens bedste kokke kommer fra Skåne, formentlig fordi de er vant til at arbejde med de bedste ingredienser. Lokalt producerede, økologiske specialiteter som ost, fisk, grøntsager, marmelade og juicer finder du i gårdbutikker over hele regionen. Så ser du et skilt med ”gårdbutik”, ”friskfangede sild” eller ”nye kartofler”, er det bare om at benytte lejligheden til at smage de lokale lækkerier. Her er en speciel udvalgt liste over gårdbutikker og lokale markeder hvor du kan finde kød, æg, most, fisk, sennep, æbler, hindbær, ost og andre lokalt producerede specialiteter.

1. Buhres Fisk

Friskrøgede fisk, stegte sild og alt godt fra havet, tilberedt med omhu og kærlighed. Buhres Fisk  er i den grad dedikeret til fiske og har røgeri, fiskebutik og restaurant under samme tag. 

2. Kåseberga Fisk

Nyd en nyrøget fisk tilberedt på traditionel vi ved brug af elletræ og elletræ-spåner, som giver en lækker smag og fin gylden farve. Alle sild kommer fra Østersøen, mens laksen er friskfanget i de norske fjorde. Hos Kåseberga Fisk kan du opleve ægte madhåndværk, inspireret af gamle opskrifter og kombineret med nye spændende smagsoplevelser. Røgeri, fiskebutik og restaurant. 

3. Skanörs Fiskrögeri

I det sydvestligste hjørne af Skåne har man røget og solgt sild i mere end 1.000 år. Hos Skanörs Fiskrögeri kan du prøve forskellige slags røget fisk, marinerede sild, friskfangede fisk og skaldyr med saucer og brød. Røgeri, fiskebutik og restaurant. 

4. Kullalamm 

Gå ikke glip af disse lokale producenters kvalitetsprodukter af lammekød. Her kan du købe delikate udskæringer af mørt lammekød samt uldprodukter og smukke lammeskind. Kullalamm har et bredt udvalg af frisk kød og røget kød, pølser, grøntsager og lækre specialiteter fra nærområdet. Hos restauranten Rut på Skäret under samme tag serveres lam til frokost eller a la carte. 

5. Lindegrens 

Læg din vandreruten forbi Lindegrens og nyd en pause med specialiteter af okse, lam, pølser og patéer. Kødete kommer fra dyr, der fodres med økologisk græs og urter, hvilket giver et højt niveau af det sunde omega-3 fedt. Resultatet er naturligt, smagfuldt og mørt oksekød, som sælges i butikken. Her arrangeres også guidede ture og madvandringer i Sinnarpsdalen. 

6. Soldattorpets Mejeri 

Køb naturlige oste af lokalt produceret mælk fra gårdens køer.  Ostene er modnet i eget tempo og inspireret af osteproducenter i Nordsverige og Frankrig. Soldattorpets Mejeri har restaurant om sommeren.

7. Nyrops Osteria – gode svenske oste 

Nyrups Osteria fremstiller ost med kærlighed og omtanke. Det er rigtig gode oste, som i sig selv er rejsen værd. Men herudover har Nyrups Osteria også fundet andre oste fra gårdproducenter med samme indstilling til kvalitet og omhu. Derfor er Nyrups Osteria din indgang til mange af de bedste svenske oste. Foruden ost kan du også købe lokalt produceret tilbehør til ost. I butikken kan du endda købe en ostetallerken sammen med lidt at drikke og nyde osten i fred og ro.

8. Sotnosens korvar 

En middag er aldrig bedre end råvarerne, den er fremstillet af. Og hos Sotnosens korvar skaber de et stort udvalg af delikatesser af områdets lokale råvarer. Pølser og andre lokale lækkerier tilberedes på kærlig vis. Tag nogle af delikatesserne med hjem eller smag dem i caféen.


9. Ängavallen 

I årtier har Ängavallen leveret de bedste råvarer fra gården og direkte til bordet. Gå en tur i parken fra 1900-tallet, slap af i restauranten og duft til de lækre urter i haven. 100 % økologisk kød, brød, smør, ost, patéer og olivenolier. Prøv også Ängavallens restaurant og café.

10. Gunnarshögs gårdsbutik 

Her kan du opleve de landlige traditioner, der går helt tilbage til 1897. Blandt Gunnarshögs gårdbutiks udvalg findes også rapsolien fra egnens marker, hudprodukter, eddiker, sennep, urter, æg og marmelade. Caféen serverer lækre hjemmelavede sandwich og lokale delikatesser.

11. Hallongården 

Hindbær, blåbær, asparges, juicer og syltetøj. Alt sammen plukket eller fremstillet af råvarer lige uden for døren. Kast dig over et lækkert stykke smørrebrød med specielle toppings, eller tag din picnic kurv og nyd frokosten blandt hindbærbuskene. Hallongården har café og guidede ture. 

12. Mandelmanns Trädgårdar 

En af de oprindelige gårdbutikker med over 20 års erfaring i dyrkning og salg af lokale, økologiske produkter. Hver weekend serverer Mandelmanns Trädgårdar den vegetariske specialitet ”Have tallerkenen”, som du kan kombinere med gårdens lokalt producerede kød eller ”bjerg-halloumi”. Have og café. Tjek åbningstiderne før dit besøg.

13. Mossagården 

Mossagården er en økologisk gård med have, café, gårdbutik og levering til døren. Smag de friske grøntsager, frugter, tørvarer og olier som leveres til døren i biogas biler. 

14. Olof Viktors

Alt brød laves af egen surdej og bages i traditionelle brænde- og stenovne. Glæd dig til de lækreste kager. Det er ikke uden grund at Olof Viktors er blevet kåret som Sveriges bedste patisserie og har vundet en pris for udsøgte kagekreationer. Hvis du er til romantik, så sælger de også bryllupskager.

15. Kiviks Musteributik – æblernes vidunderlige verden

OK – calvados skal du normalt i Systembolaget for at få fat på. Men ellers byder Kiviks Musteributik på et væld af æblerelaterede produkter. Her finder du most, juice, cider, grød og saftevand. Men du finder også produkter, der ikke sælges andre steder – som æblemos, chutney, marmelade, salsa og dessertsauce. Når du nu alligevel er i butikken, bør du vide, at der er mange andre aktiviteter i området. Stedet har fx sin egen planteskole. Så hvis du gerne vil i gang med at avle dine egne æbler, så kan du købe et æbletræ med hjem. Måske er du heldig og kan booke dig ind på en cidersmagning – her er endda en med temaet: Fra cider til calvados. Hvis du vil spise på stedet, er det muligt i restaurant Kärnhuset eller i Stinas Café.

Solnäs Gård, Kiviks Musteris afdeling i vest-skåne, har en stor frugthave med gårdbutik og café lige ved siden af Lunds Universitet. Her finder du udvalgte produkter fra Kiviks Musteri, delikatesser, lokale grøntsager og andre specialiteter fra området.

16. Tomatens hus   

Du skal langt for at finde tomater, chili, krydderier og surdejs brød der smager bedre end her hos Tomatens hus. Prøv den overdådige tomattærte med ”hemmelige opskrift” og smag på de udsøgte marmelader, chutneys, eddiker, oste, kød og tapastallerkener hos Miss Alice delikatessen i samme hus.

17. Bjärhus Gårdsbutik

Navnet Bjärhus er et skånsk udtryk for ’huset ved bakken’, og denne historiske gård ligger netop her ved foden af den vældige Søderåsen i det vestlige Skåne. Et af de bærende principper på Bjärhus Gårdsbutik er, at mad bør producers der, hvor det spises.  Saftige tomater og agurker dyrkes i gårdens drivhus, og dertil kommer omkring 40 forskellige slags grøntsager på friland. Køer og får græsser på de omgivende enge, og i gårdbutikken kan du købe de økologiske frugter, grøntsager og kød. Snyd endelig ikke dig selv for at smage – og købe – Bjärhus’ egne prisvindende charcuteriprodukter. De får fuglene til at synge.


18. Tirups örtagård

Her lever og ånder de for urt og have

Tirups Örtagård kalder sig selv for paradiset på den skånske slette. Og hvis du holder af krydderurter, er det nok ikke helt forkert. Du kan blandt andet opleve en af Europas største urtehaver med over 600 forskellige urter. Du kan købe urter og andre planter med hjem i deres planteskole. Og du kan handle i butikken, hvor du blandt andet finder en række af Tirups Örtagård egne produkter. Det er fx fine kryddereddiker, urtesalt, geleer, chutneys og urtete med mere. Urtegårdens café serverer frokost hver hverdag og sælger desuden hjemmebag.

19. Bäckdalens Handelsträdgård

Friske krydderurter og masser af grønt.

I de charmerende drivhuse hos Bäckdalens Handelsträdgård finder du alt til den grønne tallerken. Friske krydderurter og masser af økologiske grøntsager: mange forskellige tomatsorter, salater, agurker, paprika, aubergine og eksotiske peber- og chilifrugter samt spiselige blomster. Alt dette finder du på Bäckdalens Handelsträdgård. Op mod drivhusene finder du Baksidan - en frodig have, hvor du kan forkæle dig selv lidt. Her finder du et rigt udvalg af planter, som du kan købe. Og i den gamle stald kan du slå dig ned og tage en "fikastund" - et lille frikvarter med kaffe og lidt godt, hvor du kan vælge mellem bagværk med urter og håndmadder med pålæg lavet af økologiske grøntsager eller lokale lækkerier.

20. Fricks Spettekaksbageri 

Den skånske specialitet ”Spettekaka” er et must, hvis du har en sød tand. Hos Fricks Spettekaksbageri i Billinge kan du lære alt om den unikke dessert, nyde den smukke gårdhave og købe lokale delikatesser i gårdbutikken.