Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Alpint skiløb i Falköping
Foto: Johan Lindwert

Overblik

Ski i Sydsverige

Sydsverige er perfekt, når familiens mindste skal lære at stå på ski for første gang, eller hvis formen lige skal pudses af inden årets store skiferie. Alt sammen i overkommelig køreafstand fra det danske.

- Jeg glæder mig allermest til næste gang, der vil jeg prøve at køre på den sorte løjpe.

Øjnene stråler i ansigtet på seksårige Julie, som vi har bænket sammen med vennerne Anne, Mille og Mathias for at mindes skiferien til Isaberg sidste vinter.

- Ja, og tallerkenlifterne var bare så sjove, selvom jeg godt nok faldt af engang, men det gjorde ikke noget, griner Mille.

Når færgen først har lagt til i Helsingborg, er der kun få timer til en række af Sydsveriges mindre skianlæg såsom UlricehamnMullsjö, Vallåsen og Isaberg. For os gik turen til Isaberg.

En lille perle af et skisted, der ligger idyllisk i Smålands bakkede skovlandskab, og er en perfekt destination til et par dage i sneen.

Da vi havde valgt at tage på vinterferie til varmen, var det oplagt lige at snuse til sneen med et par dage i Sydsverige i klar frost, skrigende sol og den hvideste puddersne.

Vi tog af sted fra København tidligt torsdag morgen og nåede frem omkring middagstid. Herefter gik det hurtigt med at få skiftet til skitøj og ud på løjperne.

Formen fandt Mille hurtigt. Et par timer med en entusiastisk skilærer gjorde, at hun det næste par dage slalomede sig ned ad samtlige pister, tog både tallerken- og T-lifter op, kørte lidt offpiste mellem grantræerne og i det hele taget havde en super oplevelse i den godt nok kolde, men smukke svenske natur.

-Man skal sætte skiene som en pizzaskive, og så skiede jeg ned ad bakken, mens jeg sang pizza, pizza, pizza.

Og Mille fortsætter med de gode minder:

- En dag på skiskolen skulle vi lave konkurrencer. Så satte læreren skistave op hele vejen ned ad bakken, så skulle vi løbe slalom, og jeg vandt to gange.

Også andet end ski

Udstyret er endnu en del af oplevelsen, når man står på ski for første gang. De støvler var altså lidt mærkelige. Man kunne næsten kun gå på dem, når man også havde ski på. Det var, som om hele foden slet ikke kunne bevæge sig, husker Julie, der også faldt nogle gange.

- Det værste var, når man faldt, så var det, som om jeg ikke kunne finde mine ben, der bare sad helt fast på skiene, og jeg vidste slet ikke, hvordan jeg skulle få dem viklet ud. Men det gjorde ikke ondt, siger hun.

På grund af lyset lukker lifterne kl. 16, men vi benyttede den sene eftermiddag til at besøge Isabergs elgpark, hvor fire elge holder til på et areal på seks hektar. Fascinerende at stå ansigt til ansigt med de store, sære, majestætiske dyr en tusmørkeaften i sneen.

På hytteområdet er der tillige en stor moderne legeplads, der også er åben om vinteren. Her er der hoppepude, klatrestativer og gynger nok til at holde varmen i lang tid.

Aftenen gik med en god middag med lokale retter på restauranten, der er tilknyttet hyttebyen, og som altid på en skiferie stod den på tidligt godnat.

Vil gerne til Sverige igen

Næste morgen stod vi klar allerede kl. 9 ved liften i høj sol og perfekt sne. Børnebakkerne blev gennemkørt, og efter et par timer satte vi kursen mod stoleliften og den røde løjpe, som vi også tog i stiv arm.
Dagen bød på flot skivejr og en masse sjove oplevelser, som på grund af kulden af og til måtte afbrydes af pauser med varm kakao og flødeskum. Det gjorde nu ikke noget.

Vi ville nok ikke vælge Sydsverige til en hel uge på ski, men for at øve sig eller teste de helt små, inden man investerer i en uges skiferie, er det helt perfekt. Eller til en spontan weekendtur, hvis vejret er til det! Og børnene er ikke i tvivl.

- Vi vil gerne til Sverige igen. For så skal man ikke køre så langt, og man kan lidt forstå, hvad de siger, slutter Anne.

Læs mere om områder, hvor du kan stå på ski i Sydsverige.