Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Ski cross i Idre Fjäll i Dalarna
Foto: Idre Fjäll

Overblik

Skicross

Er du vild med fart, hop og sug i maven? Og er du samtidig klar til en anderledes udfordring på ski? Så er skicross det helt rigtige for dig.


Skicross, som nu er blevet en disciplin ved vinter-OL, opstod i slutningen af 1980’erne som et forsøg på at gøre skisport endnu mere spændende for tilskuere. Kort fortalt foregår skicross-konkurrencer ved at fire løbere samtidig kører om kap - og/eller på tid - ned gennem en bane fyldt med forhindringer i form af både porte, hop og oplagtes sving. Den tilsvarende konkurrence-disciplin for snowboard er kendt under navnet ”boarder cross”.

Et kæmpe hit for alle

Skicross er en fantastisk sjov og udfordrende måde for skiløbere at udfordre hinanden og sig selv på – det giver virkelig høj puls, masser af fælles morskab og ægte adrenalin-kick.

Skicross er et kæmpe hit for ski-entusiaster i alle aldre, voksne, såvel som de ”vilde” unge og børn på ski. Naturligvis skal man under løbene holde afstand til konkurrenterne, og det er ikke tilladt at skubbe. Desuden kører man selvfølgelig altid med skihjelm.

Tommy Eliasson fra det Svenske Skiforbund udtaler: ”Når chancen er der for at prøve det nye koncept, så gør folk det, og vi mærker straks hvor populært det er, hvilket føles rigtig godt”. Hertil tilføjer han: ”Indtil videre er projektet meget vellykket og nu kommer der mange flere familie-konkurrencer til på de ski-destinationer, som deltager i projektet".

"Har man lyst til at prøve, er det bare at møde op på skisportsstedet og tilmelde sig. Vi ønsker, at det skal være så nemt som muligt for så mange som muligt”.

Masser af muligheder i Sverige

Netop nu har du masser af muligheder for at forsøge dig med skicross i Sverige og få en helt ny og anderledes ski-oplevelse med hjem. Der er allerede mange destinationer, der tilbyder skicross, og flere og flere slutter sig til.

Lofsdalen er hurtigt blevet en af de allermest populære svenske destinationer for skicross-løberne. Her har man etableret flere rigtig gode baner i varierende sværhedsgrader – så der er noget for alle at forsøge sig med. For eksempel har skicross-banen for de mindste børn ikke nogen hop, men i stedet en masse mindre bakker og ’buler’, der sagtens kan give kildren i maven.

De inkarnerede konkurrence-mennesker og habile skiløbere har mulighed for at tilmelde sig én eller flere af de jævnligt tilbagevendende konkurrencer. Her kan Härje Cup, som er en Sveriges største skicross-konkurrencer, fremhæves. Uanset om du selv skal være med eller foretrækker at se på, er skicross-konkurrencer en spændende og stemningsfyldt oplevelse.