Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Luftfoto af Bosjökloster, Skåne
Foto: Bosjökloster

Aktiviteter

Slotte i Midtskåne

Slot efter slot rejser sig bag bølgende bakker og grønne skove. MidtSkåne byder på dejlige slotsoplevelser hvad enten din passion er arkitektur, historie, god mad, eller smukke haver. Eller måske lidt af det hele?


I dag er flere af slottene i Midtskåne private hjem. Men nogle af ejerne åbner gerne slottets porte for gæster som vil se nærmere på, hvad den snirklede facade gemmer. Her kan du spadsere i rosenhaver, se spændende udstillinger, spise lækre lokalproducerede retter og sågar spendere natten som en prins eller prinsesse – sovende på slottet. Naturligvis er de skånske slotte også perfekte til store private fester, romantiske bryllupper eller professionelle firmakonferencer.

Træd indenfor på slottene for at få et indblik i den skånske (engang danske) kulturhistorie. Flere af dem byder på spændende rundvisninger, udstillinger og guidede ture.

Skarhult Slott

På Sveriges bedst bevarede renæssanceslot, Skarhult kan du i år fordybe dig i hele tre udstillinger: "Den dolda kvinnomakten", "Den goda manligheten - You go boy" samt "Swedish Dads". Her får du et unikt indblik i århundreders magtspil, kærlighed og hårdt arbejde. 

”Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott” fortæller om 20 slotsfruer og deres liv i slottets gemakker, hvor de har regeret, virket, og gået bort. Deres liv afslører i nærbillede, hvordan deres handlingskraft, mod og ambitioner ofte har afgjort slottets skæbne.

Fra d. 19. maj kan du opleve udstillingerne "Den goda manligheten - you go boy" og "Swedish Dads", der stiller skarpt på mandlighed og ikke mindst mandsidealets udvikling gennem århundreder fra ridder og krigsherre til latte-pappa. Kom bag om facaden på hundredvis af billeder, der portrætterer manden dengang og nu.   

Bosjökloster

Bosjökloster er et elsket rejsemål blandt både store og små. Bygningernes spændende historie rammes smukt ind af en blomstrende have med en henførende udsigt over Ringsjöns blå vand. Her kan du tage en tur i robåd, boltre dig i havens legepladser eller klappe en pony eller fodre en ged. I løbet af året inviteres der til musikalske arrangementer både ude og inde. Her udstilles kunsthåndværker, og flere gange om året holdes der messer eller udstillinger.

Bag Bosjöklosters tykke vægge har der gennem historien udspillet sig storslåede dramaer. Helt tilbage i 1080 opførte Benediktinerordenen et nonnekloster ved Ringsjöns bred. Nonnernes sang klingede bort i 1560 da fru Thale Ulfstrand byttede sig til Bosjökloster fra den danske Frederik den 2 mod sine Sjællandske gods. Siden 1908 drives slottet af familien Bonde af Björnö, som har aner helt tilbage til 1300-tallet.

Ellinge Slott

Vidste du at at et af verdens bedste og mest prisvindende ultra premium vodka fremstilles lige udenfor Esløv i Skåne. Og det er jo ikke mærkeligt, at noget der smager så fantastisk fremstilles i så smukke omgivelser. Her kan du komme på rundvisning blandt destillatter og kobberfade og prøvesmage de ædle dråber af Purity Vodka. Foruden den verdensberømte vodka-produktion er slottet kendt for at arrangere uforglemmelige fester, romantiske bryllupper og populære konferencer. Her tilbydes også en række teambuilding-aktiviteter og madlavningskurser. Vil du leje hele slottet, er der mulighed for overnatning i 12 smukt indrettede dobbeltværelser, eller du kan for første gang i slottets historie booke et enkelt værelse i weekenden d. 10.-11. marts 2018. Kontakt Ellinge Slott eller læs mere her for at booke et weekendophold.

Ellinges historie strækker sig tilbage til 1100-tallet, men dagens bygninger er sandsynligvis ”kun” fra 1400-tallet. Det var oprindelig en forsvarsborg, men under 1700-tallet lavede man udseendet om fra en middelalder borg til en åben herregård. Til dags dato kan man stadig vandre langs de gamle valgrave og blive mindet om de voldsomme slag i de dansk-svenske krige.


Fulltofta Slott & festsalar

Midt i det smukke landskab ved Ringsjøns østlige bred ligger Fulltofta Slott og Kirke. Kirken er en af de få kirker, som indholder de originale vægmalerier fra før reformationen, hvor man pyntede alt andet end spartansk. Kirken er i stedet dekoreret med smukke kalkmalerier fra 1400-tallet og har imponerende renæssanceinventarer. Knyttet til kirken er også Skånes eneste helgen: Sankt Magnhild. Hun siges at være begravet i kirken og hendes ferskvandskilde ligger lige i nærheden.

Fulltofta Slott har i mange år været privatejet, men familien driver en magnifik møde- og festsal placeret midt i parken blandt blomstrende syrener. Slottets rige historie har lokket mange forlæsere til slottet og mange unge forelskede par drømmer om at gifte sig lige her i den yndige kirke med bobler og middag i den smukke festsal.

Fulltofta huser også et mikrobryggeri, hvor gæster kan få guidede rundvisninger og prøvesmagninger.

Trollenäs Slott

Trollenäs er et fransk-inspireret renæssanceslot som først bare blev kaldt Näs – efter den odde som dannes, hvor Saxåen og Gullarpsåen flyder sammen. Allerede i 1682 overtog slægten Trolle-slottet og navnet Trollenäs opstod i løbet af 1700-tallet. En stor restaurering i 1891–1893, forestået af den danske arkitekt Ferdinand Meldahl, gav slottet det udsende, det har i dag. I ydervæggen ses Trolleslægtens drabelige våben: En halshugget trold i sorte sten blandt de røde mursten.

Parken er åben for besøgende og her kan man opleve Näs´ gamle kirke fra 1100-tallet. Neden for kirken ligger Café og Galleri Borgstugan, som i gårdens gamle bryggeri serverer herligt hjemmebag og dampende varm kaffe. I slottets gamle smedje findes et galleri med kunstudstillinger. Grupper er velkomne til at booke guidede omvisninger og til tider arrangeres særlige rundvisninger for børn, som er vældig populære. Lukkede selskaber kan leje slottets festlokaler til konferencer, bryllup og middage.

Örtofta Slott

På Örtofta Slott minder stemningen om svundne tider og de smukke saloner indbyder til samvær og samtale. Personlig service, et fantastisk køkken og overnatning i omkring 10 unikke sovegemakker gør slottet til en fantastisk oplevelse. Her kan du arrangere små og store konferencer, men også familiefester og stemningsfyldte bryllupper. Vielsen, borgerlig eller kirkelig, kan forrettes i den romantiske Örtofta Kyrka eller i slottets private kapel eller i selve slotsparken. Som privatperson er det også muligt at booke et weekendophold i et af slottets værelser. Kontakt Örtofta Slott eller læs mere her for at booke et hyggeligt slotsophold. 

Slottet er et af Skånes smukkeste og ældste middelalderborge fra 1100-tallet.