Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Overblik

Slotte og herregårde

Kalmar slot i Småland
Foto: Emmy Jonsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se
Mægtige borge, statslige slotte og elegante herregårde. I hundredvis ligger de smukke bygninger drysset ud i det svenske landskab, hvor jorden er frugtbar og bringer rigdom.

Lad det historiske vingesus blæse dig omkuld i Skåne. Her finder du ikke mindre end 70 borge, slotte og fæstninger. Størstedelen af bygningerne, der er opført i renæssance-, barok- og rokokostil, er bygget, mens Skåne var en del af Danmark frem til 1658. I dag er flere herregårde og slotte omdannet til hotel og kursuscentre, mens andre er åbne for offentligheden med rundvisning, udstillinger og restauranter. Vender du blikket længere mod nord, finder du Södermanland. Området er kendt for at være "herregårdslandskabet", for her ligger slotte og herregårde som perler på en snor. Nogle har ligget der siden middelalderen, men de fleste er bygget efter 1648, hvor kongen belønnede sine officerer for deres indsats under Trediveårskrigen med penge og jord en dagsrejse på hest fra Stockholm. 

Skåne

Søger du eventyrlige oplevelser tæt på Danmark, så vend blikket mod Skåne. Slot efter slot rejser sig bag bølgende bakker og grønne skove. Book et ophold på Häckeberga Slot eller Örenäs Slott, og overnat i historiske rammer midt i den frodige natur. Læg også vejen forbi Sofiero Slott og udforsk den smukke slotshave, eller Nordens ældste renæssanceslot Malmöhus. Er du mere til ægte ridder-eventyr, så besøg middelalderborgen Glimmingehus. Her venter herlige oplevelser for både børn og voksne - naturligvis med datidens tøj, mad og festligheder i fokus.  

i
Foto: Häckeberga Slott
Häckeberga Slott.
Foto: Häckeberga Slott

Vestsverige

Træd direkte ind i middelalderen og lad dig rive med af den eventyrlige stemning i de mange slotte og fæstninger i Vestsverige. Slip børnene løs på Karlsborg Fæstning, hvor der venter sjove skattejagter, eller besøg Carlsten og få en hårrejsende oplevelse på spøgelses-rundtur. Er du mere til fredelige oplevelser, så besøg Bohus Fæstning. Her arrangeres opvisninger og koncerter med de tykke mure som en smuk kulisse. Du kan også forkæle dine sanser på Läcko Slott, der ligger billedskønt med udsigt over Vänern. Gå på opdagelse i slotshaven eller nyd en bid mad i restauranten.  

i
Foto: Roger Borgelid/Vastsverige.com
Läckö Slot.
Foto: Roger Borgelid/Vastsverige.com

Småland

Grever, baroner og kongelige har fundet sig godt til rette i Småland. Og heldigvis for os i dag, der nu har mulighed for at besøge de mange slotte og herregårde. Mest nærliggende er Kalmar Slott, hvor den danske dronning Margrethe I underskrev aftalen om Kalmarunionen. Men også Teleborg Slot i Växjö er et populært rejsemål. Her kan du nyde et fredeligt slotsleben i gemakkerne og den frodige slotspark - og alligevel være tæt på byen. Ønsker du et slotsophold med mere komfort og luksus end historisk vingesus, så er Hooks Herregård et virkeligt godt bud på en rekreativ ferie.  

The front of Kalmar Castle is lit up with spotlights, and is surrounded by a twilight sky and the dark Baltic Sea.
i
Foto: Emmy Jonsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se
Kalmar Slot.
Foto: Emmy Jonsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

Stockholm og Uppland

Gå på opdagelse i de kongelige gemakker på Drottningholm Slott i Stockholm. Slottet, der til daglig huser den kongelige familie, ligger i den grønne vestlige udkant af Stockholm, og dets beliggenhed er ganske simpelt åndeløs smuk. Lige ned til søen Mälarens stille vand, og omgivet af smukt anlagte haver og idylliske skovstykker. Tag også et smut forbi Kungliga slottet i det centrale Stockholm. Denne imponerende barokbygning ligger midt i den historiske bymidte Gamla Stan og huser kronjuvelerne, skatkammeret og meget mere. 

i
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
Drottningholm Slott.
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Södermanland

Gripsholm Slott er et af de ældste slotte i Södermanland. Der har ligget et slot siden 1300-tallet på den lille ø omgivet af Mälarens vand omkring 70 km vest for Stockholm. Det nuværende slot blev opført af Gustav Vasa i perioden 1537-1544, og renæssanceslottet tilhører stadig kongefamilien. Der er adgang til slottet, hvor man kan opleve Gustav Vasas tronstol, hofteatret, som er indrettet i et af slottets tårne, og den store nationale portrætsamling af personer, som har præget Sveriges historie fra Gustav Vasa til Astrid Lindgren.

i
Foto: Mattias Leppäniemi/imagebank.sweden.se
Gripsholms Slot.
Foto: Mattias Leppäniemi/imagebank.sweden.se