Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Skaldyr på Hotel Skansen i Skåne
Foto: Hotel Skansen

Overblik

Smag på Nordvestskåne

Er du vild med god mad og drikke, skal du tage til det nordvestlige Skåne, hvor det meste produceres lokalt, og der er korte afstande mellem de hyggelige gårdbutikker, der bugner af delikatesser.


Kulinarisk rejse i Skånes nordvestlige hjørne

Det nordvestlige Skåne er en fantastisk madregion. Fra Svalöv og Landskrona i syd til Båstad i nord ligger der en masse små gårdbutikker, som sælger de skønne lokale produkter. Tag bilen gennem det smukke og varierede landskab og fyld den op med skånske delikatesser og drikkevarer. Vi guider dig.

Helsingborg

Tag bilen med færgen fra Helsingør til Helsingborg. I Helsingborg skal du gå ind i den velduftende butik Chocolatte på Drottninggatan, hvor du også skal benytte chancen for at kigge ind i den lille chokoladefabrik, hvor du kan smage på verdensmester-chokolade. Virgin Mojito og Salty Caramel er to skønne chokolader, der henholdsvis vandt sølv og guld ved International Chocolate Awards 2015.

Er du mere til lakrids, skal du absolut besøge Lakritsfabriken. Der fremstilles svensk premiumlakrids, som sælges i butikken. Her kan du også få et kursus i lakridssmagning og lære mere om lakridsens historie. Sødt, salt, supersalt, surt eller dyppet i chokolade – hvordan skal din lakrids smage? Du må heller ikke gå glip af Oxhallen, hvor der sælges lokale råvarer hver lørdag.


Höganäs og Kullahalvøen

En kort biltur nordpå ligger Kullabygden med den hyggelige gamle by Höganäs som naturligt centrum. Höganäs Saluhall, en torvehal i et fantastisk miljø, er proppet med lækkerier fra regionen. Kød, grøntsager, hjemmebagt surdejsbrød og marmelader er blot nogle af de mange lokale produkter, der er smagfuldt udstillet i det smukke lokale. Bliver du lækkersulten af at kigge på alle delikatesserne? Gå op ad trappen til den imponerende restaurant, hvor du kan nyde en lækker frokost.

Larsviken er en gammel slægtsgård med tilhørende gårdbutik. Her kan du købe kartofler, rodfrugter og lækre chips - alt dyrket på marken lige udenfor butikken. Her er også andre delikatesser, og udvalget varierer efter sæson. Ost, kød, asparges og fisk er bare et udpluk af alt, hvad der sælges her.

Vikentomaters torvehal er populær og velbesøgt. De berømte tomater fra Viken i alle farver, former og størrelser er en fryd for øjet, og du plukker selv din favoritblanding. Butikken har åbent fra april til november, og i weekenderne gæstes stedet ofte af dygtige svenske kokke. Andre lokale producenter fra regionen sælger også deres varer her.

Båstad og Bjärehalvøen

Fortsæt din kulinariske rejse længere nordpå til Båstad og Bjärehalvøen, hvor du finder et stort udvalg af lokalt-produceret mad. Båstad er vidt berømt for tennisugerne om sommeren, hvor de store internationale tennisturneringer finder sted. Men den lille by har langt mere at byde på. Båstad Bryggeri er et nyetableret mikrobryggeri, som blev grundlagt i 2012. Trods sin unge alder er bryggeriets øl blevet meget populært. Om efteråret arrangerer Båstad Bryggeri en ølfestival, men året rundt er du velkommen på rundvisning, hvor du kan lære mere om kunsten at brygge god øl.

Hos Lindegrens finder du kvalitetskød fra gårdens egne dyr. Her kan du også deltage i et pølsekursus eller følge med på madvandring. Anderledes og spændende oplevelser!

Skal du bruge nogle krydderier og andet tilbehør til kødet fra Lindegrens? Smut ind hos Bäckdalens Handelsträdgård med urter, tomater, chili, auberginer og dejlige salater – blot en del af det store udvalg med alt du behøver for at komponere en god middag. Spørg også personalet hvilke af de spiselige blomster, de vil anbefale til din madret. Husk endelig nogle gode oste og marmelader til desserten. Det finder du hos Tant Grön på vejen videre mod vest.

Söderåsen

I området omkring Söderåsen er du altid velkommen. Besøg Röstånga RajRaj for en komplet oplevelse udi det drikkelige. Huset brygger god, nærproduceret og håndværksmæssigt fremstillet letøl, folköl (pilsner) starköl (guldøl), most, julemost og champagne. Her er der noget for enhver smag.

Bjärshus hyggelige og familiære gårdbutik er et meget populært sted. I den landlige idyl kan du købe grøntsager, rodfrugter, kød og charcuteri. Den berømte pølse, som kun fremstilles hos Bjärshus, må absolut smages.

Hven og Landskrona

Til sidst skal du køre sydpå til Landskrona og Hven. Er du glad for whisky, bliver du simpelthen nødt til at tage færgen over til Hven. Her findes nemlig 2015 års bedste whisky, udnævnt ved Whisky Advocate’s 22nd Annual World Whisky of the Year Award. De gyldne dråber er fremstillet af Spirit of Hven og hedder Sank Claus. Destilleriet blev grundlagt i 2008 og er på kort tid blevet meget velanskrevet blandt whiskykendere. Besøg gerne whiskybaren og deltag i en rundvisning med prøvesmagning. Du kan ikke købe whisky med hjem herfra, men Systembolaget sælger whisky fra Spirit of Hven.

Tilbage på fastlandet i Landskrona bør du besøge Brekeriet, et mirkobryggeri, som skiller sig ud fra de andre. Her brygges øllet udelukkende på vildgær. I 2014 blev Brekeriet kåret til årets øludvikler på den svenske Restauranggalan. Bryggeriet startedes og drives af de tre brødre Ek, der blandt andet eksporterer øl til Canada, Hong Kong og Island.

Afslut din kulinariske rejse perfekt på restauranten Erikstorps Kungsgård i Borstahusen, som serveres mad af høj klasse. Delikatesserne er lavet af lokale og økologiske råvarer, og vinene stammer fra mindre producenter – alle med personligt særpræg.

Vi håber din rejse udi det nordvestskånske bliver en velsmagende oplevelse!