Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Street art at Ifö Center Utomhusgalleri, Skåne
Foto: Kristianstads kommun

Aktiviteter

Smukke kulturskatte

Det nordøstlige Skåne er kendt for sin vilde og smukke natur, og den naturskønne egn gemmer desuden på spændende historie og kulturskatte.


Kristianstad - en hyggelig gammel dansk by

Kristianstad i det nordøstlige hjørne af Skåne, kun godt 1½ time i bil fra Øresundsbroen, hævder ofte at være den mest danske by i Sverige – og det er ikke uden grund. Kristianstad blev grundlagt i 1614 af den navnkundige kong Christian 4., hvilket byen stadig bærer tydeligt præg af. Det ser man ikke mindst i byens måske allerfineste bygningsværk, Heliga Trefaldighetskyrkan, som Christian 4. lod opføre. Kirken betegnes ofte som Nordens flotteste renæssancekirke.

Størstedelen af byens centrum, som for øvrigt blev kåret til årets bykerne i Sverige 2014, består af gågader, der indbyder til hyggeture og shopping i byens mere end 250 butikker. Her lokker både kendte mærkevareforretninger, hyggelige små butikker og lokale kunsthåndværkere og designere med et gedigent udvalg.

Den kulturinteresserede må ikke gå glip af de permanente og skiftende udstillinger på Regionmuseet Kristianstad og i galleriet Konsthallen, der er indrettet i Christian 4.’s gamle staldbygninger.
 

Wanås kunstpark – hvor kunsten møder naturen

Wanås er et slot fra middelalderen, som har en fantastisk historie. Slottet har nemlig spillet en helt særlig rolle i krigen mellem Sverige og Danmark. Men det, der gør Wanås til noget helt særligt, er kunstparken, et enestående sted med årlige udstillinger i smukke bygninger og en fantastiske skulpturpark. Her bygger kunstnere tårne og installationer og skaber moderne samtidskunst for øjnene af tilskueren. Det er legesyg, intim og udfordrende performance.

I foråret 2017 åbner både hotel og restaurant i de kulturelle bygninger på Wanås. I restauranten som åbner i påsken 2017, kan du nyde friske økologiske råvarer fra gården og skoven samt smage lokalt producerede specialiteter.

Bäckaskog slot

Bäckaskog slot fra 1200-tallet ligger smukt mellem to søer i idylliske omgivelser. På slottet, som oprindeligt var et munkekloster, kan du spise kongeligt i restauranten for derefter at slentre rundt i den kønne park, inden du går til sengs. Men søvnen kan forstyrres, for det siges, der er spøgelser på slottet. Hvis du tør, kan du følge med på en guidet spøgelsestur.

Hovdala slot

Hovdala slot byder på storslået enkelthed, fred og ro. Slottet er en national kulturarv, som har modtaget Europa Nostra Award for den omsorgsfulde renovering af bygningerne. Som gæst mærker man tydeligt vingesuset fra den 500-årige gamle historie. Den guidede rundtur med spændende historier giver et nærmere indblik i livet på slottet. Følg med ind i familien Ehrenborgs lejlighed, gå en tur i den smukke park med tørlagte voldgrave og gamle stengærder, og køb noget fint med hjem i slotsbutikken. I Hovdalas slotsrestaurant står en velsmagende slotsbuffet dækket.

I 2018 er der tema om det 16. århundrede på Hovdala Slot - dengang Skåne tilhørte Danmark. Edvard Koinbergs flotte blomsterfotografier med inspiration fra 1600-tallet kan opleves på slottet fra d. 16. juni - 30. september.


Ifö center

Besøg Ifö Center - Et nyt kulturelt center i det nordøstlige Skåne. På Ifö værket har man skabt keramik siden 1870'erne. Det er først for nyligt blevet muligt at besøge de historiske industrielle lokaler. Lokalerne har de seneste år dannet ramme for flere kunsteriske udfoldelser og du kan her opleve udstillinger, kursusvirksomhed og guidede ture. Kunstnerkollektivet på Ifö Center tilbyder skræddersyede og eksklusive rundvisninger og oplevelser på den tidligere fabrik. Oplev gallerierne eller besøg kunstnere og kunsthåndværkere i atelierne. Du kan også se det keramiske værksted som har produceret dele til Europas største stentøjsfontæne Scanisaurus, i Bromölla. I forbindelse med værkstedet er en udstilling der fortæller den spændende historie bag Gunnar Nylunds enorme værk Scanisaurus, som tog tre år og 60 personer at færdiggøre. Fontænen består af over 3.000 dele og forestiller to dinosaurer. Den findes på torget lige udenfor fabriksområdet.

Lekoseum

Oplev Lekoseum - et legetøjsmuseum hvor børnene kan blive ved med at lege. Lekoseum er et anderledes museum, her er det muligt både at se og lege. Mens de voksne kan genopleve deres barndoms lege kan familiens små lege med togbaner og barbie, besøge julemanden i hans værksted og meget mere. For på Lekoseum findes noget for alle børn - store som små. I caféen kan du købe pølser og snacks så legen kan fortsætte lidt længere. Har du lyst til at købe legetøj med hjem, kan du købe Brio togbaner og andre klassikere i legetøjsbutikken.