Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Cykeltur i Smygehuk i Sydsverige
Foto: Therese Vorbau

Aktiviteter

Smygehuk - Sveriges sydligste by

Den hyggelige by Smygehuk i Trelleborg Kommune er Sveriges sydligste. Den maleriske lystbådehavn er en funklende perle, hvor du det ene øjeblik nyder en nyrøget fisk og det andet øjeblik i færd med at betragte et spændende kunstværk. Nyd udsigten fra det gamle fyr og se de særprægede kalkovne.


Mærk solen, vinden og de salte havstænk mod din kind. Oplev følelsen af frihed, når du kigger ud mod en uendelig horisont. Nyd efterårets klare luft og glødende solnedgange, eller se hvordan vintermagien tager over og forvandler Smygehuk til et naturkunstværk af is og sne. 

Hver årstid har sin helt specielle charme her på Sveriges sydligste odde. Uanset hvornår du besøger byen, får du en oplevelse med hjem. Foruden naturens egne seværdigheder byder området på masser af aktiviteter i sommerhalvåret i et herligt mix af fx musik, kunst, kultur og handel. Smygehuk tager imod gæster fra hele verden, der kommer for at opleve atmosfæren, nyde havets delikatesser, spise Skånes bedste softice, fejre traditionel midsommer og meget mere. 

Kultur i Købmandsmagasinet 

Smygehavn har historisk set været et centralt sted for handlende. Det vidner blandt andet Købmandsmagasinet om - en af egnens fire handelsgårde fra 1800-tallet. I dag står magasinet som et monument over Smygehavnsskippernes storhedstid, men nu bygget om til et kulturelt samlingssted med skiftende kunstudstillinger og café. 

Fyret

Smygehuk fyr fra 1883 er 17 meter højt, og fra toppen er der en hypnotiserende udsigt over havet og sletten. Den gamle fyrmesterbolig er ombygget til vandrehjem, og i det gamle lyshus arrangeres der blandt andet kunstudstillinger.

Kalkovnene

Lidt nord for Smygehuk ligger de gamle kalkovne. De hvidpudsede runde bygninger med høje skårstene er som ud af en Star Wars-film. Ovnene blev brugt til at brænde kalk fra midten af 1800-tallet og frem til 1954. Den ældste af de bevarede ovne er fra 1850.


Se ud over verden fra 'Utkiken'

Ved havnens østlige side er Sveriges sydligste punkt markeret med en udsigtsplatform, Utkiken. Herfra kan du lade tankerne flyve og spejde mod fjerne horisonter. På Utkiken er der et kompas, som angiver retning og afstand til forskellige steder i verden.

Kunstnerisk omfavnelse, Famntaget

Efter sigende var det skuespilleren Uma Thurmans mormor, der stod model for Axel Ebbes kunstværk, Famntaget. Skulpturen er placeret på havnen i Smygehuk, hvor hun vender sig mod havet. Med håret bølgende i vinden suger hun havluften ned i lungerne og nyder solens varmende stråler.