Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Snowboarding i Kläppen snowpark i Sälen
Foto: Adam Klingeteg

Aktiviteter

Snowparks

Siger begreber som double corks, rodeos, biospins, mistyflips, kangarooflips, d-spin, switch og nollies dig ingenting, så er denne artikel nok ikke noget for dig. Kald i stedet på familiens større børn, og lad dem erfare, at Sverige er meget mere end et vaskeægte vintermekka for de mindste børn.


Sverige hører nemlig også til i verdenseliten, når det gælder snowparks, som spiller en stadig større rolle for, hvor familier med større børn vælger at tage på skiferie. Henrik Harlaut, Oscar Wester, Jesper Tjäder og Emma Dahlström hører alle til blandt verdens bedste freestyleskiløbere, og alle har de taget deres allerførste hop på vejen mod medaljer samt deltagelse i OL og X Games i de svenske snowparks.

Parken er blevet de unges helt store legeplads på ski, og mens mor og far måske foretrækker store, bløde carvingsving på de velpræparerede pister, så suges de unge mod parkens pumpende basrytmer og de mange hop og rails.

De første parker opstod i midten af 1990’erne, og siden er populariteten kun gået opad. Parkerne bliver større og større, og opfindsomheden blandt de mange dygtige parkshapere er i konstant udvikling.

Parker for alle

Det er ikke alene størrelsen af parkerne, der har haft vokseværk siden begyndelsen, det er også antallet af parker – eller linjer, som de også kaldes – og i dag har de fleste svenske skisportssteder parker for alle. Fra de allermindste hop, hvor skiløberne knap løfter skiene fra sneen, når de selv føler, at de flyver 20 meter gennem luften, til de største kickers (hop) og vildeste rails, hvor de allerdygtigste skiløbere udfører vilde rotationer i luften.

Parkerne er kategoriseret efter sværhedsgrad, præcis som vi kender det fra pisterne, så de grønne er de allerletteste, hvor selv begynderskiskolen kan vove sig ind efter få dages skiløb. Derefter kommer de blå, hvor der kommer lidt mere luft under skiene på hoppene, og endelig er der de røde og sorte, hvor det bliver så vildt, at de fleste voksne, der har indset de mulige konsekvenser af et styrt og derfor holder sig langt væk, nøjes med at iagttage de flotte hop på afstand.


De fleste kan være med

Langt de fleste svenske skiskoler har skilærere ansat, der kan lære børnene de mest basale tips og tricks til at bevæge sig mere sikkert ind i snowparken.

Med ganske få timers undervisning kan de større børn eksempelvis lære at køre switch (baglæns), basale grabs, hvor man griber om skien med hænderne under et hop, et 180-hop, hvor man drejer en halv omgang om sig selv, og endda en 3’er (360), hvor man drejer en hel omgang om sig selv.

Seje svenske parker

I dag har de fleste skiområder en eller flere snowparks. Størrelsen og kvaliteten kan selvfølgelig variere, men man kan næsten altid finde flere linjer med varierende hop og rails. Nogle af de bedste parker er placeret på mindre skisportssteder. Fordelen ved parkerne er, at de kræver forholdsvis lav faldhøjde, svag hældning og heller ikke en specielt avanceret, moderne lift.

Udviklingen af parkerne har ført til, at et mindre område som Kläppen kan konkurrere med eksempelvis den betydeligt større destination Åre i kampen om at have Sveriges bedste park – ja, parken i Kläppen blev faktisk kåret som Sveriges bedste hele ni år i træk.

Andre kendte parker med velplejede hop er Idre Fjäll, Stöten, Funäsfjällen, Bräcke Snowpark i Åre og Lindvallen Pinkpark i Sälen.

De svenske parker er klar, så det er bare med at spænde hjelmen og komme afsted.