Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

På gåtur i Söderåsen Nationalpark
Foto: Mickael Tannus

Destination

Söderåsens Nationalpark

Drømmen om den svenske vildmark er lige på den anden side af Øresund. Oplev eventyr med dybe skove og en utrolig smuk udsigt i Söderåsens Nationalpark, Skånes største nationalpark og Nordeuropas største sammenhængende beskyttede løvskovområde.


Drømmen om den svenske vildmark er lige på den anden side af Øresund. Oplev eventyr med dybe skove og en utrolig smuk udsigt i Söderåsens Nationalpark, Skånes største nationalpark og Nordeuropas største sammenhængende beskyttede løvskovområde.

Vandring med guidede ture, hytter og bålpladser

Der er flere afmærkede vandreruter i Söderåsens Nationalpark. Kortest og lettest er Skärdammen runt på mindre end 1 kilometer og med informationstavler undervejs. Længst og sværest er den blå og den røde rute på lige omkring 7 kilometer hver. Du kan også vælge at følge Skåneleden, som løber 14 kilometer gennem Söderåsens Nationalpark og fortsætter mod Åstorp i nordvest og mod Agusa i sydøst. Her kan du se et kort over parkens beliggenhed i Skåne. Der findes også guidede aktivitetsture.

Skärdammen runt: vandretur for livsnyderen og den erfarne vandrer

Start turen ved Naturum, nationalparkens informationscenter ved hovedindgangen i Skäralid, tæt på Röstånga. Her finder I vandrekort med alle ruterne, udsigterne, hytterne og bålpladserne. Her får I tips til turen og viden om naturen. I samme bygning som Naturum ligger også Restaurang Skäralid med fantastisk udsigt over dammen og slugten. Her kan I tage en kaffepause eller spise en god frokost.

Skärdammen runt er Söderåsens nemmeste og korteste rute på under en kilometer rundt om Skärdammen, lige ved Naturum. Stien er belagt med planker og forsynet med rækværk, og små skilte langs ruten viser vej og fortæller om naturen rundt omkring.


Hjortsprånget – et svimlende højdepunkt

Efter opvarmningen på Skärdammen runt kan turen passende fortsætte ad den blå rute mod Liagården. Ruten lægger hårdt ud med en stigning, men oppe på toppen belønnes I alle med turens absolutte højdepunkt: Hjortsprånget. Hjortsprånget er en smal tange, der rækker nogle meter ud over sprækkedalen. Har man bare en smule højdeskræk, er det en rigtig god idé lige at trække vejret dybt og tælle til tre, inden man går derud. På tre sider er der lodrette fald mange, mange meter ned, og der er ikke langt til kanterne. Men udsigten over Söderåsen og de grønne trætoppe nede i sprækkedalen er enestående og svimlende – den giver et sug i maven, som er hele turen værd.

”Udsigten over söderåsen og de grønne trætoppe nede i sprækkedalen er enestående og svimlende”

Kopparhatten - Skånes grand canyon

Når man befinder sig i Söderåsen nationalpark er det et must at besøge Kopparhatten. Alle elsker udsigten fra Kopparhatten. Det storslåede og fremmedartede syn kan opleves blot en times kørsel fra såvel Helsingborg som Øresundsbroen. Løvskoven gør udsigten ekstra fascinerende om efteråret, hvor farverne eksploderer i røde og brune nuancer.

Overnatning, rastepladser og aktiviteter

I og ved siden af Söderåsen nationalpark er der flere anlæg med overnatningsmuligheder. Nogle eksempler på logi er Pensionat Söderåsen eller Klåveröds vandrarhem och café. Rundt om i nationalparken findes flere hyggelige rastepladser hvor du kan nyde udsigten og freden. Et af disse steder er Liagårdens rasteplads. Liagården ligger inde i Söderåsens Nationalpark, omfavnet af skovens lyde og dufte midt i vildmarken.

I forbindelse med dit besøg på Söderåsen kan du kombinere flere aktiviteter med din vandretur. Du kan fx tage på kanotur, prøve en dræsinecykel eller tage en ridetur.