Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sollidens Slot på Øland
Foto: Solliden Slott

Aktiviteter

Sollidens Slot

Sommerresidensen for det svenske kongehus, Solliden, tilbyder besøgende en smuk slotspark og have.


Sollidens Slot – Öland for konger, dronninger, prinser og prinsesser

Hver sommer valfarter turister i tusindevis til den smukke, svenske ø Öland ud for Kalmar på Smålands østkyst. Sejlere, fugleinteresserede, fritidsbotanikere, historisk interesserede og helt almindelige badegæster har alle fundet ud af, at øen med de mange badestrande og Stora Alvaret kan tilbyde unikke oplevelser for alle. Og så er der én enkelt familie, der skiller sig lidt ud: den svenske kongefamilie.

De royales sommerresidens, Solliden, der ligger lidt syd for Borgholm, blev opført for godt 100 år siden. Den daværende kronprinsesse Victoria – Carl Gustafs oldemor – led af vejrtrækningsproblemer, og inspireret af sin ven og læge Axel Munthe og hans villa San Michelle på Capri købte kronprinsessen jorden og satte arkitekten Torben Grut på arbejde. I 1906 stod den store, hvide villa færdig.

Nyd den smukke have og park

Sollidens blomstrende park er åben for besøgende hele sommeren. Lad dig tage med til middelhavet i den italiensk inspirerede have i renæssancestil med de høje tuja- og buksbomhække, eller lad dig forføre af den engelske park med cypresser, plataner og den imponerende blodbøg. Parkanlægget byder også på den hollandske have, der ligger ved et lille romantisk vandfald.

Haven byder også på flere statuer. Dronning Victoria er omgivet af figurer fra den græske mytologi i den engelske have, og i den italienske have finder I gudernes sendebud, Merkur. I tilknytning til den kongelige families residens er der blevet opført en pavillon, der blandt andet byder på skiftende udstillinger og ikke mindst en café, hvor I kan “fika” – for det skal man i Sverige, kongelig eller ej!

Læs mere om Öland her