Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A group of people are walking down a cobbled street in Old Town Stockholm, talking and smiling.
Venner på tur i Gamla Stan i Stockholm, Stockholm
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Stockholm på 48 timer

På tværs af de 14 øer, Stockholm er bygget på, er der masser at opleve. Men ikke alle gæster har den tid og luksus, det er at udforske alle de små eller hemmelige steder. Selvom du blot er her over en weekend, kan du dog få en god fornemmelse for, hvad der gør Stockholm til noget særligt: spændende kunst og historie, nytænkende gastronomi og en fantastisk kultur, der får byens gæster til at vende tilbage efter mere.


Dag 1

Begynd dagen med en Skøn Royal Canal Tour fra Strömkajen eller med den populære Stockholm Winter Tour, hvis du er her om vinteren. Den 50-minutter lange bådtur fører dig forbi Vasa Museum, Waldemarsudde og mange af Stockholms smukkeste historiske bygninger.

Herefter kan du tage en spadseretur gennem de hyggelige gader og stræder i Gamla Stan, Stockholms velbevarede game bydel. Her kan du beundre rigsregalierne i skatkammeret på det kongelige slot, der er officiel residens for den svenske regent, og udenfor kan du se livgardens vagtskifte.

I Gamla Stan finder du også mange af Stockholms mest populære caféer og velrenommerede restauranter. Med andre ord er det et perfekt sted at spise en lækker frokost eller fika. At fika er en typisk svensk disciplin og betyder egentlig blot at mødes for at drikke en kop kaffe eller få lidt let at spise. Husk at prøve en svensk kanel- eller kardemommebolle til kaffen. Du kan passende nå sådan en fika, inden du drager videre til dit næste stop, rådhuset. Det karakteristiske tårn med trekronet spir på rådhuset er Stockholms vartegn, hvorfra du har en formidabel udsigt over byen. Bygningen er berømt for sine store ceremonielle sale, unikke kunstværker og for at danne ramme om den årlige nobelprismiddag.


Dag 2

Så er det tid til at tage en sporvogn til en af Stockholms mest populære områder, Royal Djurgården. Øen er tæt pakket med mange af Stockholms must-see attraktioner, der ligger inden for kort gåafstand af hinanden. Skansen, verdens ældste frilandsmuseum, er et vidunderligt sted at opleve den traditionelle svenske fauna på tæt hold og se de velbevarede bygninger og gårde.

På Royal Djurgården ligger også Vasamuseet, der er Skandinaviens mest besøgte museum, hvor verdens eneste oprindelige skib fra 1600-tallet, Vasa, er udstillet. Det dyre krigsskib viste sig at være bygget på grundlag af virkelig dårlig ingeniørkunst, da det sank på sin jomfrurejse. Vasa blev først fundet i 1961 efter 333 år på bunden af Stockholms Havn, og det smukt bevarede skib kan altså ses i hele sin pragt på museet.

Hvis du hellere vil tilbringe dagen i mere tidssvarende omgivelser, kan du begynde dagen med et besøg på Fotografiska. Med sine 2500 kvadratmeter er Fotografiska verdens største museum for moderne fotografi. Sørg for at tilrettelægge dit besøg, så det passer med frokost på museets økologiske restaurant. Foruden en glimrende udsigt brillerer stedet her ved at være kåret til verdens bedste museumsrestaurant.

Fra Fotografiska kan du se dit næste stop, Moderna Museet på Skeppsholmen. Du kommer nemt derhen med havnebus fra Skeppsbron, eller du kan vælge at spadsere forbi det kongelige slot, Grand Hôtel og videre over til Skeppsholmen. Ud over at have en imponerende samling af moderne kunst med værker af Picasso, Dali og Warhol afholder Moderna Museet midlertidige udstillinger med nogle af det 20. århundredes vigtigste kunstnere.

Selvom Stockholm er en skøn by at gå rundt i, bør du benytte dig af muligheden for at tage en tur med metroen, når du er her. For det er en særlig oplevelse med 100 stationer, der hver er udsmykket med unik kunst på perroner, vægge eller ventesale. At tilbringe en dag i Stockholms metro svarer lidt til at besøge verdens længste kunstudstilling. Nogle af de mere populære stationer er: T-Centralen, Kungsträdgården, Solna Centrum, Stadion og Citybanan Odenplan. 

Sightseeing i Stockholm

Som gæst i Stockholm er det oplagt at opleve hovedstaden fra vandsiden på en kanalrundfart – eller fra den modsatte vinkel i en luftballon eller på tagvandring. Herfra finder du masser af inspiration til mere sightseeing. Stockholm er rig på kultur inden for bl.a. scenekunst og moderne kunst. Dvæl ved fortiden på Djurgårdens kulturhistoriske museer, eller fornøj dig med arkitektur og trendy byliv på Södermalm – foruden alle seværdighederne i Gamla Stan, der i sig selv er et besøg værd blot for at slentre lidt rundt i den velbevarede bydel.

Hovedside