Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Archipelago of Stockholm
Foto: Agence les Conteurs

Overblik

Stockholms skærgård

Skærgården starter få minutters sejlads uden for Stockholm. Den tæller næsten 30.000 øer, holme og klipper, der alle har deres eget særpræg fra rå natur og skovklædte øer til nøgne stenformationer og sandstrande. Du kan tage på sælsafari, opleve historiske omgivelser, se på kunst, vandre, cykle, padle, spise mad og smage på skærgårdens delikatesser.


En dag eller to i skærgården

Hvis man er skærgårdsentusiast og gerne vil fordybe sig, byder øerne på gæstfri vandrerhjem og hostels og en herlig skærgårdsatmosfære.

Grinda

Folk tager til Grinda for at bade fra klipperne, hygge sig på de børnevenlige sandstrande eller opleve nogle af de mange aktiviteter, som Grinda Wärdshus arrangerer. 1 time og 20 minutter med båd fra Stockholm.

Sandhamn

Sandhamn er en populær havneby og et charmerende knudepunkt i Stockholms skærgård. Øen hedder Sandön, men det er øens største by, Sandhamn, der er mest kendt. Her finder du flere hoteller, vandrerhjem, barer, caféer og restauranter. 1 time med båd fra Stavsnäs og 2 timer med båd fra det centrale Stockholm.

Utö

Denne populære ø er velbesøgt året rundt og ligger i den sydlige skærgård, som er kendt for sine strande. På Utö ligger Sveriges ældste jernminer og et minedriftsmuseum. På øen finder man også det velkendte Utö Wärdshus med hotel, hostel og restaurant.

Er tiden knap?

Selvom tiden er knap, kan du stadig nå at opleve lidt af skærgården i:

Fjäderholmarna

Her starter skærgården, blot 20 minutters bådtur fra det centrale Stockholm. Nyd restauranter og caféer, gå en tur på øen, og hop i vandet fra klipperne. Mange kunsthåndværkere har atelierer og butikker på den centrale del af øen.

Vaxholm

I denne idylliske skærgårdsby finder du flere velbevarede træhuse fra forrige århundredeskifte, som er malet i de sarte pastelfarver, der er så typiske for skærgården. Byen er et knudepunkt for bådture til den midterste skærgård og er kendt for sin imponerende fæstning. Langs gaderne ligger masser af charmerende restauranter, caféer og små kunsthåndværks-butikker. Fra Stockholm kommer man til Vaxholm på 40 minutter med bus og på en time med båd.


Sådan kommer du rundt

Waxholmsbolaget

Grundlagt i 1869 og har lige siden da haft daglige afgange i Stockholms skærgård året rundt. Waxholmsbolaget indgår i Stockholms offentlige bådtrafik og sejler fra Arholma i nord til Landsort i syd. To af de gamle dampskibe er stadig i drift og har daglige afgange fra maj til september.

Nord/sydlinjen

Perfekt til en tur fra ø til ø. Rejs fra Arholma i nord til den sydlige skærgård. Lær nye øer at kende, eller besøg nogle af klassikerne. Vi anbefaler, at man køber en tredagesbillet.

Strömma

Strömma har regelmæssige ture og udflugter på programmet. Med Cinderella-bådene kommer du hurtigt ud til nogle af de mest populære øer. Den guidede “Thousand Islands Cruise” er en heldagstur, som går gennem den indre og den ydre skærgård.

Vis mere

Stockholm

Herlighederne ved Sveriges hovedstad, som breder sig over 14 øer, smitter af på det meste: restauranter i særklasse, betagende seværdigheder og spændende shopping. Selv Stockholms farverige historie forsøger at matche byens skønhed. Oplev de forskellige bydeles særpræg, nyd byens internationale udsyn og hyg dig med skærgårdsliv lige uden for centrum. Når aftenen falder på, forvandler byen sig mange steder til en festlig scene. Heldigvis har hotellerne i Stockholm en høj standard, hvor du kan hvile ud og lade dig forkæle.

Hovedside