Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Store Alvaret på Öland
Foto: Miriam Eriksson

Aktiviteter

Stora Alvaret – unik natur på Öland

Det sydlige Öland er optaget i UNESCO’s verdensarvsliste. Det skyldes den kalkholdige undergrund samt det milde klima på øen, der har skabt nogle særlige forudsætninger. Det unikke er, at menneskerne har formået at tilpasse sig klimaet trods de vanskelige forudsætninger. Det er samspillet mellem mennesker og natur, der gør øens natur til noget helt specielt og er årsagen til det fornemme medlemskab af UNESCO.


Få en smuk og anderledes oplevelse

Specielt Stora Alvaret, der er en stor kalkstenslette, er et helt unikt syn. Her bliver man mødt at store åbne vidder og en jord, der er dækket af mos og forskellige blomster især orkidéer. Klimaet her betyder, at det i løbet af sommeren kan skifte fra tørke til kraftig nedbør, hvilket gør, at plantearter, man normalt ikke ser i Norden, kan vokse her.

En aktiv ferie i naturen

Der er mange forskellige vandreruter på Stora Alvaret, hvor den længste er 80 km. Der er dog også en del kortere ruter, som egner sig til forskellige niveauer, så alle kan være med. Her går man gennem den smukke natur og får både et unikt indblik i den og historien bag. Da Stora Alvaret især er kendt for sine mange forskellige typer af orkidéer, er det også muligt at komme på en guidet tur rundt på sletten og få viden om de mange arter og selvfølgelig nyde deres smukke fremtoning. Hvis det skal gå lidt stærkere, er der nogle af ruterne, der egner sig til at cykle. Der bliver også arrangeret et eventyrsløb, hvor du bliver guidet gennem forskellige typer af terræn, mens du har mulighed for at nyde den smukke natur. 

Øland

Øland er lang og ekstremt smal. Næsten 140 kilometer på langs og knap 15 kilometer i bredden. En herlig og overraskende ø i Østersøen, blot et smut over den flotte bro fra Kalmar. Trods den korte afstand fra fastlandet byder Øland på sit helt eget univers. Her møder I ikke de vældige, mørke nåleskove, som ellers er indbegrebet af Sverige. Og ingen højder, som bringer pulsen op hos jer, når I sidder på cykelsadlen og træder i pedalerne. Til gengæld er her masser af hav og lækre badestrande. Og så en svenskerrekord: flest solskinstimer noget sted i Sverige.

Hovedside