Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Familie på surftur i Halland
Foto: Philip Liljenberg

Overblik

Surfing i Halland

Hallands vestkyst er et rent paradis for surfere og er særligt berømt blandt danskere, tyskere og nordmænd. Alle der elsker surf, kitesurf, Stand Up Paddleboard (SUP) og andre bølgeeventyr kan boltre sig her hele året rundt.


Apelviken - Sveriges bedste surfstrand

Byen Varberg er vidt berømt for windsurfing, og strandområdet Apelviken emmer af californisk surferstil. Her dyrkes surferkulturen til fulde, og hele året rundt valfarter tusindvis af surfere fra ind- og udland til Varberg for at opleve Sveriges bedste surfspots.

Apelviken og Läjet er de to mest populære strande i Varberg, og det var her den svenske bølgesport fik sin begyndelse i 1980’erne. Fordelen ved Hallands kyst er de optimale vindforhold, men også at der sjældent er stærk strøm. Apelviken og Läjet giver rigtigt gode betingelser for wind-, wave- og kitesurfing med store bølger og masser af vind.På landjorden omkring kysten kan man finde surferbutikker, restauranter, en 5-stjernet campingplads og en hytteby. I de lokale surferbutikker er der altid erfaren hjælp at hente til for eksempel leje af udstyr og valg af surfer- og kiteskoler.

Surferkulturen i Varberg går hånd i hånd med andre former for friluftsliv, og om sommeren syder byen af arrangementer og koncerter. Om vinteren indtager de sejeste surfere Apelviken for at tæmme de vildeste bølger i stormvind. De mest udfordrende vinde kan du opleve om efteråret, og netop på denne årstid er det højsæson for surfing i Varberg.


Surferparadis på den svenske vestkyst

Nord for Varberg er der skærgård, som mange bruger for at sejle SUP, da det er et smukt område med roligere vand. SUP-surfing stammer oprindeligt fra Hawaii og går i alt sin enkelthed ud på at stå på et stort surfboard og padle sig frem med en pagaj.

Halmstad, der ligger et stykke syd for Varberg, har mindst lige så gode betingelser for surfing, og der er tilstrækkeligt med plads selv på gode dage. Mange synes, det er sjovt, at man kan surfe så tæt på byen, som det er tilfældet i Halmstad, hvor surferne slår sig løs blot fem minutter fra centrum. Men det synes blot at være et ekstra plus. Området hedder ”Doggen” (hundestranden) og ligger på Västra Stranden.

Danske surfere er desuden glade for Vilshärad og Ringenäs, da vandene er helt uimodståelige på en god dag.

Regionen Halland strækker sig fra Hallandsåsen og næsten op til Gøteborg, og surferparadiset på kysten ligger mellem 2 og 2,5 timers køretur fra København, afhængigt af hvilken strand man vælger. Den korte afstand gør Halland til en ideel destination for både nybegyndere og erfarne surfere, der vil på en spontan dagstur.

Strandliv i Halland

Halland præges af sin lange, enestående kyst med hvide sandstrande så langt som øjet rækker. Her findes nogle af Sveriges mest berømte strande som Tylösand, Skrea, Mellbystrand og Apelviken, hvor du kan surfe, solbade og bare slappe helt af - måske med en is i hånden eller en kold drink. Og bliver det lidt for varmt i solen, kan du tage badetøflerne på og tage på shoppetur i Varberg, Halmstad, Laholm eller en af de andre kystnære byer.

Hovedside