Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Jul i Stockholm
Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Overblik

Svensk julemagi

Når julen i Sverige nærmer sig, lyser storbyer, købstæder og landsbyer op mod det hvide vinterlandskab. Julen i Sverige er næsten som et julekort.


Julemarkeder

Nyd den lette frost i luften, der giver dejligt røde kinder, og tag det juleglade humør med udenfor. Pak jer ind med halstørklæde, hue og handsker, og tag en tur på skøjtebanen, før I begiver jer til de store, hyggelige julemarkeder i StockholmGøteborg og Malmø.

Få varmen med et glas rygende varm gløgg og find årets romantiske julegave blandt det smukke kunsthåndværk og flotte juledekorationer. På julemarkederne kan I selvfølgelig også finde masser af typisk svenske julelækkerier såsom hjemmerøgede pølser, rensdyrkød og mængder af de traditionelle svenske julegodter.


Lucia optog

Hvis I virkelig vil opleve den allermest svenske af alle svenske juletraditioner, skal I besøge Sverige på den 13. december eller i ugen lige før. Her fejrer høj og lav blandt svenskerne den 400-årige gamle St. Lucia tradition med kirkekoncerter og optog med børn og unge. På selve Lucia dagen vil I opleve tusinde af unge piger dukke frem fra mørket på en rigtig svensk vinterdag i det ene Lucia-optog efter det andet, mens tilskuerne stille betragter de levende lys, der bliver båret frem.

Udklædt som Lucia brudepiger, i lange hvide kjoler, bærer hver af pigerne et blafrende stearinlys frem i optoget bag Luciabruden, der går forrest med en lyskrans på hovedet. I vil også kunne opleve det charmerende syn af børn udklædt som kagemænd, feer og "stjärngossar" (drengenes svar på Lucia pigerne), der højtideligt skrider frem gennem byer, landsbyer og kirker, mens de uddeler julekager og synger den smukke Lucia hymne. Det er meget magisk!


Det klassiske svenske julbord

Allerede fra begyndelsen af november og frem til jul serverer en hver svensk restaurant med respekt for sig selv det elskede julbord - den klassiske traditionsrige svenske julebuffet. Fra julbordet kan man nyde alle de lækre typiske svenske delikatesser lige fra marinerede sild, alle slags laks, patéer og pølser, traditionelt ”knäckebröd”, juleskinken, ”köttbullar” med rødbedesalat og lutfisk til de mest traditionsbundne.

Svenskerne elsker bare deres julbord, så de serverer det til familien, når de fejrer julen juleaften.

Husk at bestille bord i god tid, når I tager til Sverige for at opleve Julbordet.

Ingen jul uden Tomteland

Dybt inde i hjertet af Dalarna kan I møde svenskernes julemand, ”Jultomten” og hans rensdyr. I kan også besøge hans værksted, hvor alle julegaverne laves, og kikke indenfor i hans lille julegavebutik. I kan komme indenfor i ”Jultomtens” hus, og – hold nu fast – selv aflevere listen med alle ønskerne til jul! Herefter skulle det være slut med at få de forkerte julegaver!