Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vandring i Sverige
Foto: Maskot/Folio/imagebank.sweden.se

Overblik

Svensk natur

Skove, floder, søer, strand, ødemark, bjerge og skærgård - Sverige har det hele. En rigdom af smuk natur.

Vidste I, at Sverige er et af de største og mindst befolkede lande i Europa? Eller at Lapland er den sidste ægte ødemark, der er tilbage i Europa? Eller at der udenfor Sveriges lange kystlinje er titusinde af øer? Med Sveriges store net af nationalparker, nationale og regionale vandreruter og vandrehjem kan I nå ud i selv de fjerneste egne af landet.

Med toget kan I nå ud til rigtigt mange store naturoplevelser i Sverige. Vil I f.eks. opleve den storslåede natur i Sveriges "outback", kan I overveje at tage på en af 9 forskellige ”Tog + Hotel” rejser med Inlandsbanan de ca. 1.300 km. fra Kirstinehamn i Värmland til Gällivare i Lapland.

For alle, der elsker at opleve naturen og dyrelivet helt tæt på, er det sydlige Sverige en oplagt destination. Ikke alene er afstanden fra Danmark ganske kort; Sydsverige har også noget af Sveriges mest indbydende og varierede natur.

"Kontrasterne og variationen i den svenske natur kan være overraskende, og de er altid imponerende. " 

Her er alt fra åbne vidder, nåle- og løvskove til storslåede kyststrækninger, klipper og højtliggende udsigtspunkter. Sydsveriges skiftende landskaber har et rigt og varieret dyreliv, og tilbyder også gode muligheder for lystfiskere (husk fisketegn!) eller for bl.a. at se ørne og elge, hvis man er heldig. Elgen kaldes i Sverige for ”Skovens Konge”, og et møde med en elg er altid en oplevelse og et imponerende syn.


Spændende aktiviteter

I skal ikke ret langt ind i Sydsverige, før landskabet bliver kuperet og bakket – og før grundfjeldet begynder at stikke frem. Klipperne på Kullen og på skærgårdskysten i f.eks. Blekinge er helt anderledes og tiltrækkende for danskere. De store åer, elvene og de mange søer lokker desuden aktive naturelskere og lystfiskerne.

Fra løvskoven til fjeldene

Sveriges fantastiske natur ligger klar til at blive udforsket, og vil helt sikkert byde på imponerende overraskelser og oplevelser. De opdyrkede og åbne områder, som umiddelbart møder én ved ankomsten i Skåne, afløses snart af skov - først løvskoven og siden de store sammenhængende nåleskove.

På Gotland i Østersøen rejser dramatiske kalkstensklipper sig fra havet, mens skærgårdenes hundredvis af ubeboede øer ved Stockholm og Gøteborg på vestkysten indbyder til svømning, fredfyldte sejlture og camping-hygge om sommeren.

Rejser man nordpå – forbi de store søer i det centrale Sverige – finder man endnu flere søer, samt brusende elve og enorme nåle- og birketræsskove. Efterhånden bliver der længere og længere mellem de små landsbyer og spor af civilisation, mens naturen helt tager over. Landskabet bliver stadigt mere dramatisk, storslået og barskt, mens frodige bakker gradvist afløses af fjeldene. Endelig, hvis I når så langt som til polarcirklen, vil I opdage, at nu er kreaturerne blevet afløst af rensdyr.