Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

New banknotes an coins
Foto: www.riksbank.se

Fakta

Svenske kroner og svensk valuta

Foretrækker du at have svenske kroner på lommen, når du rejser i Sverige, kan du sagtens betale kontant de fleste steder. Imidlertid accepterer flere og flere butikker og caféer kun kortbetaling, så det er altid en god idé at have et eller flere betalingskort med til udlandet, også selvom det bare er over sundet.

Gode kort på hånden

Sverige er langt fremme med at indføre digitale betalingsløsninger, men langt de fleste steder kan du fint betale kontant med svenske kroner. Det er dog næsten altid en fordel at betale med Visa / Dankort, hvis du kan komme til det, og ellers er alle de gængse kreditkort også et godt alternativ. Uanset om du hæver penge i en hæveautomat eller en betalingsterminal i en butik, bør du vælge muligheden for at betale i svenske kroner. Så er du sikker på, at du får den mest gunstige kurs. 

Betaling med mobil

I Danmark har vi hurtigt taget MobilePay til os, men den betalingsløsning kan desværre ikke bruges i udenlandske forretninger. De svenske banker har en tilsvarende app, der hedder Swish, men det er altså to forskellige løsninger, der ikke taler sammen. Du kan dog stadig betale med din smartphone, fx Apple Pay, som er lige så udbredt i butikker i Sverige, som det er i Danmark.

Vær opmærksom på vekselkurs og gebyr

Mange rejsende finder det trygt at have et vist beløb i lokal valuta med til udlandet, og du kan med fordel veksle hjemmefra. Husk at tjekke, om du får den billigste løsning i din bank eller hos et vekselbureau. Nogle pengeinstitutter tilbyder deres kunder at hæve svenske kroner gebyrfrit, mens andre ganske vist sælger valutaen til en god kurs, men tager et højt gebyr. I sidstnævnte tilfælde kan et vekselbureau være billigst.

Forholdet mellem svenske kroner og danske kroner har over en årrække været i danske gæsters favør på grund af Sveriges lave kronekurs. Du kan se de aktuelle kurser hos Danmarks Nationalbank eller finde en valutaomregner, som de fleste banker har på deres hjemmesider.

Veksling af gamle svenske pengesedler

I 2015 begyndte Sverige at indføre nye pengesedler og mønter. Det betyder, at du ikke længere kan bruge gamle kontanter til at betale med, hvis du har nogle liggende fra et tidligere besøg. Du kan henvende dig til Riksbanken i Sverige, som kan veksle dine sedler mod et gebyr på 100 svenske kroner. Er du i tvivl om, hvorvidt dine svenske penge er gyldige, kan du se alle gyldige mønter her og alle gyldige pengesedler her.