Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Frisk hummer i Vestsverige
Foto: Madeleine Landley/ Westsweden.com

Aktiviteter

Svenske madsafarier for trøffel- og hummerelskere

Sverige byder på et stort udvalg af kulinariske oplevelser. Deltag i en trøffelsafari på øen Gotland eller i et hummereventyr på den svenske vestkyst, og få en oplevelse, der ikke kun vil tilfredsstille smagssansen.

Som navnet antyder, handler madsafarier lige så meget om oplevelsen som om de retter, der til sidst ligger på din tallerken. Sverige er en malerisk destination for foodies og har rigtig mange af disse kulinariske eventyr i ærmet, herunder muligheder for eksklusive madoplevelser, der involverer trøfler og skaldyr. Efteråret er den perfekte årstid at tage afsted på en madsafari, hvis du er ude efter gotlandske trøfler eller de eftertragtede hummere, der findes omkring Sveriges vestkyst – et sted, der er synonymt med lækker frisk fisk og skaldyr.

En introduktion til nogle af Sveriges bedste madsafarier:

Gotlands Trøffelfestival – fejringen af en ikonisk delikatesse

Den, der er på jagt efter gotlandske trøfler, bør sætte kursen mod denne paradisø ud for Sveriges østkyst. Et ægte trøffel-hotspot, hvor der endda er en årlig festival dedikeret til denne sjældne delikatesse – Gotlands Trøffelfestival. Hvis du kommer i november (15.-17.), vil du kunne fordybe dig i alle aspekter af denne regionale delikatesse.

I løbet af begivenheden, der varer en hel weekend, kan du besøge et trøffelmarked og deltage i trøffeljagt og -demonstrationer, mens du omgås med trøffeleksperter – og måske endda med hundene, der er trænet til at snuse sig frem til dem. Trøffelakademiet vil holde et seminar med fokus på madlavning med og dyrkning af trøfler, og der vil være en storslået prisoverrækkelse, hvor årets trøffelkok bliver kronet.

Der vil naturligvis også være masser af muligheder for at mæske sig med trøfler. En af de mange deltagende restauranter, der tilbyder menuer med fokus på trøfler, er Smakrike Krog & Logi, som gearer op til at servere en trøffelbrunch, mens en seks-retters trøffelbaseret banket udarbejdet af Gotlands bedste kokke vil blive serveret på Clarion Hotel Wisby.

Hummersafari og andre skaldyrseventyr på den svenske vestkyst 

Den svenske vestkyst er kendt for sine friske fisk og skaldyr, og det er nemt at se, hvorfor den lovprises som et kulinarisk hotspot – restauranter i topklasse, kokke og fødevareproducenter stortrives i denne maleriske del af Sverige. Regionens eksperter i alt godt fra havet er mere end glade for at byde dig velkommen i deres verden. Hvorfor ikke tage med en lokal fisker på en hummer- eller muslingesafari og sejle rundt i farvandene omkring Bohusläns skærgård, der bugner af fisk og skaldyr? Med eksperthjælp lige ved hånden kan du høste østers og muslinger – eller andre af dine favoritter inden for fisk og skaldyr – før du til sidst prøvesmager din lækre fangst.

På jagt efter hummer

Hummerne, der findes i disse svenske farvande, bliver ofte omtalt som “det sorte guld” – de anses for at være nogle af de bedste i verden. Høstsæsonen for denne lækre type skaldyr starter hvert år den første mandag efter den 20. september – og du inviteres til at deltage i dette årlige højdepunkt, som mange ser frem til. I sejler ud fra den ikoniske kystby Marstrand, og herfra vil du sejle rundt om klippeøerne, ledsaget af erfarne guider, som meget gerne fortæller om alt, der vedrører hummere.

Fiskahummer.nu er en veletableret hummersafari-arrangør, der også tilbyder fiskerieventyr efter krebs og krabber. Mens I er ude på havet, vil du uden tvivl også fange andre fisk – højst sandsynligt torsk, sej og makrel.

Disse fiskerioplevelser kan kombineres med pakkeløsninger, der inkluderer indkvartering og middag på et charmerende bådehus. Du kan også tilføje andre oplevelser, såsom prøvesmagning og madlavning, til din skræddersyede pakke.

Overvej også de eminente skaldyrsafari-arrangører Marine Events og Smögens Fiske- & Skärgårdsturer (Smögens Fiskeri- & Skærgårdseventyr) for at opleve livet som fisker og prøve at trække hummertejner og -fælder op, før du spiser et festmåltid lavet på din friske fangst.

Høst muslinger og østers – og nyd din fangst!

For østers- og muslingeentusiaster er der også Lysekils Ostron och Musseltur (Lyskils Østers- og Muslingetur), som er en anden safarioplevelse på den svenske vestkyst (halvanden times kørsel fra Gøteborg). Du får i høj grad en hands-on-oplevelse, når du hopper ombord på Signe, en smuk båd fra 1950’erne, der vil tage dig til skaldyrsfarmen. Når du er ankommet, vil du lære du om muslingeopdræt, før den egentlige høst af delikatesserne begynder. Dernæst vil du begive dig ud til en af de få østersbanker i Bohuslän, hvor den eksklusive østersart Ostrea Edulis dyrkes – som blandt lokale også kaldes ”svenske østers”. Her vil du også deltage i den uforglemmelige høstning.

Når du har samlet tilstrækkeligt mange, går du i land på en smuk ø for at tilberede dine muslinger og åbne dine østers, så du kan nyde din friske fangst til soundtracket af bølgerne, der slår mod klipperne.