Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kaffebar, Gøteborg
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Sverige har caféer, der vil tiltale enhver – hipsters, nostalgikere og foodies

Den svenske cafékultur er ret raffineret, noget, du bør drage fordel af, næste gang du besøger dette land af hengivne kaffedrikkere og kagespisere. Der er caféer for enhver smag, uanset om det er kaffen, kagerne eller design og interiør, der betyder noget for dig.

Sverige er en nation af kvalitetskaffebryggere og stolte kagebagere. Hvis du besøger en svenskers hjem, vil der næsten altid være en kop kaffe på kanden – men der er også plads til en kop eller to, når man er ude. Og uanset hvor du befinder dig i Sverige, kan du være sikker på at finde et udvalg af caféer, bagerier og konditorier, hvor du kan hengive dig til den hævdvundne skik ”fika” – det svenske ritual med at tage en kaffepause med en ordentlig kop kaffe, ofte kronet af søde sager. 

 

Svenske hotspots for kaffehåndværk 

Man begynder nu at bevæge sig væk fra den mørkere – lidt brændte – ristning, der dominerede den svenske kaffescene i årtier. I dag skaber mere raffinerede ganer et behov for robuste blandinger, komplekse smage og bønner fra bæredygtige kilder. I de senere år er en række kafferisterier dukket op for at tilfredsstille svenskerne, der er svære at imponere. 

Et af de mest bemærkelsesværdige er det Göteborg-baserede Da Matteo. Dette økologiske surdejsbageri med ”bryg-shop” serverer svensk kaffe lavet på specialbønner, der kommer fra kooperativer i Honduras, Kenya, Etiopien og Colombia. Disse højkvalitetsbønner ristes på stedet i en miljøvenlig Loring Smart Roast i bageriet på Magasinsgatan 17A. På det hippe og populære sted kan du nyde sandwich, kanelbullar og andre rustikke og lækre delikatesser. Udover den bageribaserede hovedcafé kan Da Matteo også findes seks andre steder i Göteborg. De tilbyder også et Barista 101-kursus for kaffeelskere, der ønsker at få et indblik i håndværket bag bryggen.

I Malmø har Solde Coffee Bar siden 2006 serveret kaffe lavet på etisk indkøbte bønner, der ristes i huset. Udover den raffinerede bryg kan man få en række kager og sandwich. Sørg for at prøve croissanterne, der siges at være i en liga for sig. Før du forlader stedet, kan du snuppe en pose ristede kaffebønner til enten at tage med hjem eller give til en anden kaffeentusiast. 

Atrium i Malmø er en anden kaffebar, som det er et must at besøge. Udover den fremragende ristede kaffe, der er udviklet sammen med et lille risteri i Italien, har de en omfattende menu af sunde, økologiske retter (herunder mange veganske), der serveres som morgenmad, brunch eller frokost. 

Caféen er kendt for deres morgenmad og særligt deres avocadosandwich. Denne velsmagende ret serveres på økologisk surdejsbrød med et pocheret æg, flødeost og salat toppet med dukkah (en egyptisk krydderiblanding) – du kan hurtigt blive din nye afhængighed. Prøv også deres Egg Benedict, der serveres med koldrøget laks eller ‘spickeskinka’, en regional traditionel skinke, der minder meget om prosciutto.

Fika-fans bliver også tilgodeset – prøv den hjemmelavede gulerodskage ledsaget af en rødbede-latte – en af Atriums mange kaffespecialiteter.


Bagerier med et strejf af kunsthåndværk 

Håndværksbagerier, der laver brød og søde boller af lokalt indkøbte økologiske råvarer, har skabt en selvstændig niche, ikke mindst i foodie-provinsen Halland på Sveriges vestkyst. Hos stenovnsbageriet Solhaga bager man hver dag friske surdejsbrød og boller – herunder de klassiske svenske kanelbullar. Der anvendes udelukkende økologisk mel fra lokale møller, og dette forenes med årstidens råvarer. Snup et brød med på hjemvejen, eller tag en fika på stedet. Om sommeren kan du sidde i Solhagas have.

I provinsens største by, Halmstad, ligger Feldts Bröd & Konfekt, et andet hallandsk bageri, der er eftertragtet på grund af deres økologiske surdejsbrød, det lækre wienerbrød og kagerne. Stedet har også fået en stærk fanskare takket være sin konfekture, såsom deres berømte karameller.


Svenske konditorier fejrer traditionerne

Svenske konditorier tager kagebagning meget alvorligt – noget du vil indse fra den allerførste bid. Der er traditionelle konditorier i de fleste svenske byer, hvor man bruger skønne opskrifter, der stammer fra langt tilbage i tiden. 

Historien om high end-konditoriet Güntherska i Uppsala kan spores så langt tilbage som 1887. Her produceres alt fra surdejsbrød i topkvalitet til kager, der er dekoreret så smukt, at de ligner spiselige kunstværker.

Nilssons Konditori er lidt af en institution i Oskarshamn. Konditoriet, der er beliggende i den sydlige provins Småland, åbnede dørene i 1920’erne og har bevaret sit fine traditionelle konditorhåndværk lige siden. I 2018 blev det kåret til årets konditori i den prestigefyldte White Guide. Og i 2017 blev ejeren, Anders Oskarsson, udset til “World Confectioner of the Year” af International Union of Bakers and Confectioners.  

Café Hörnan blev etableret i 1912 og er det ældste fika-sted i Norrtälje, en smuk kystby lige nordøst for Stockholm. Den blev ved afstemning udnævnt til regionens bedste café i 2017, og de lokale værdsætter dens hyggelige atmosfære i lige så høj grad som dens lækre udvalg. Søde sager og salte lækkerier – tænk blåbærkage og rejesandwich – er lavet fra bunden med lokale råvarer.


Stilsikre caféer med spændende interiør og velsmagende lækkerier

Hvis du ønsker at kombinere din fika med en designoplevelse, har de svenske caféer meget at tilbyde. I caféen Agge & Bönan i Malmø befinder du dig i en stilfuld, retro-farvet verden med lyserøde vægge og en eklektisk blanding af designmøbler. Hvad angår det spiselige, så kig efter klassikere med et tvist, som for eksempel den lækkert klæge hvide chokoladekage (“kladdkaka”).

I centrum af Stockholm, ved Rådmansgatan 57, vil du få øje på Gast Cafés charmerende spøgelsesskilt langvejs fra (”gast” er svensk for spøgelse). Interiøret er minimalistisk og elegant på den typisk skandinaviske måde. Gast serverer kager, snacks og retter, der er lige så sunde, som de er Instagram-værdige. Der er endda en vegansk chokoladebolle – en ny version af en svensk klassiker. 

Den Stockholm-baserede Café Pascal er lys og luftig med fritlagte murstensvægge, der understreger dens industrielle, men samtidig hjemlige stemning. Til kaffeentusiasterne kan det oplyses, at caféteamet udelukkende arbejder med mikroristerier. Udover fremragende kaffe kan du regne med, at Café Pascal leverer nogle af byens bedste svenske kanelbullar.