Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Christmas market, Old Town, Stockholm
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Overblik

Sveriges festlige julemarkeder

Start julen med et besøg på et svensk julemarked med håndlavede kvalitetsprodukter, velsmagende mad og sjove aktiviteter. Du finder nogle af vores foretrukne julemarkeder i både større og mindre byer.

Uanset hvilken del af Sverige du er på besøg i, finder du højst sandsynligt et autentisk julemarked med masser af produkter af høj kvalitet, der er ideelle som gaver. Håndværkstraditionen er stærk i Sverige, og du finder alt lige fra julepynt og håndstrikkede vanter til stilfulde smykker. 

Mad og drikkevarer i juletema fuldender oplevelsen. Mens du går rundt mellem de dekorative boder, så sørg for at prøve vinderkombinationen af en dampende varm kop glögg og en pepparkaka.


Her er et par af Sveriges bedste julemarkeder:

De bedste julemarkeder i og omkring Göteborg

Forlystelsesparken Liseberg, i centrum af Göteborg, betragtes som et nationalt ikon. Den er også vært for Sveriges største julemarked. Millioner af blinkende lys og mere end tusind juletræer sætter stemningen. Hvis du har lyst til at prøve en komplet svensk julemadsoplevelse, så vælg “Lisebergs julbord” – en smörgåsbord-buffet med både varme og kolde retter. Traditionelle svenske klassikere er på menuen, lige fra julskinka, gravad lax og sill til lussekatter (safranboller) og risgrynsgröt.

Fordi julemarkedet ligger i en forlystelsespark, kan du desuden prøve spændende rutsjebaner og en skøjtebane. Gå ikke glip af det nye her i 2019: det spektakulære julelysshow. Har åbent den 15.-17., 22.-24. og 28.-30. november samt den 1., 4.-8., 10.-23. og 26.-30. december

Jul i Göteborg. Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Hvis du hellere vil på et mindre julemarked, så har Göteborg også mange af dem. Julemarkedet langs de historiske brostensbelagte gader i Haga-kvarteret i den gamle bydel er en favorit blandt de lokale. Du finder masser af håndlavede produkter og stilfulde designelementer – lige fra boligartikler og julepynt til mode – i områdets uafhængige butikker. Festlighederne i weekenden omfatter også levende musik og hestevognsture. 

Åben: hver lørdag og søndag fra den 30. november til den 22. december.

Jul i GöteborgJul i Göteborg Foto: Ingeborg Lindseth

Der ligger et julemarked af den mere traditionelle slags i Kronhusets historiske omgivelser. Det er Göteborgs ældste julemarked og det perfekte sted at forsyne sig med en bred vifte af smuk julepynt og håndlavede produkter. Forkæl dig selv med gløgg og lidt hjemmelavede julegodter. 

Åben: den 30. november til den 21. december, lukket om mandagen

Du finder også flere traditionelle julemarkeder i Göteborgs maleriske yderområder. Gunnebo Slott och Trädgårdar, en af Sveriges fineste herregårde fra det 18. århundrede, afholder et vidunderligt marked i den mere eksklusive ende af skalaen. Du kan forvente en skøn blanding af smukt, miljøvenligt håndværk samt fødevarer og bagværk, der er økologisk og lavet på stedet – vi foreslår, at du sørger for at være sulten, når du ankommer. 

Åben: den 23., 24. og 30. november samt den 1. december


Vis mere

De bedste julemarkeder i Sydsverige

Hvad er mere magisk end at besøge et julemarked på et slot? Bosjökloster Slott– der ligger i Höör i den sydligste provins Skåne – forvandles hvert år til et juleeventyrland. Der tilbydes en bred vifte af lokalt producerede og miljøvenlige gaver og madvarer i de cirka 75 boder. Du finder alt fra håndlavede stearinlys og kurve til keramik og strik samt lækre delikatesser såsom ost, friskbagt brød og pølser. Hvis du har lyst at lave din egen svenske julepynt, er der værksteder, der giver dig mulighed for at gøre netop det. Julestemningen stiger yderligere med julesangene, der synges i kirken fra det 11. århundrede. 

Åben: fra og med den 29. november til og med den 1. december

Jul på BosjöklosterJul på Bosjökloster Foto: Julia Bonde Cherp

Skåne har også Fredriksdal-julemarkedet. Det ligger bare en kort bustur fra centrum af Helsingborg og tiltrækker over 20.000 besøgende hvert år takket være den vidunderlige julestemning og et stort udvalg af gave- og madboder. Børn kan deltage i håndværksworkshops og besøge julemanden. Gå ikke glip af muligheden for at danse om juletræet som en ægte svensker. 

Åben: den 6.-8. december

Den store by Malmø har også en række julemarkeder. Det hyggelige marked på Gustav Adolfs Torg er et sikkert højdepunkt, som forvandler bytorvet til et funklende, festligt eventyrland, der fuldendes med julesangere. Udover både musik- og liveoptrædener finder du boder, der sælger lokalt kunsthåndværk samt klassisk svensk julemad og drikkevarer. 

Åben: den 21. november til den 23. december


Vis mere

De bedste julemarkeder i den svenske hovedstad Stockholm

Frilandsmuseet Skansen, der ligger i Stockholms kongelige Djurgården (en national bypark), er en stor svensk attraktion. Det berømte julemarked har været et højdepunkt siden 1903. Tag en tur rundt til boderne, og køb traditionel julemad og traditionelt kunsthåndværk lavet af lokale håndværkere på stedet. Børnene vil elske alt, hvad Skansen kan tilbyde – lige fra at hilse på stedets dyr til at deltage i håndværksworkshops. En sjov og ægte svensk aktivitet er at danse omkring det smukt pyntede juletræ. 

Åben: den 30. november og den 1., 7., 8. og 14. december

SkansenJul på Skansen Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Få julemarkeder har så meget stemning som Stortorgets Julmarknad, der ligger i Stockholms gamle bydel (Gamla Stan). Dette traditionelle julemarked startede i 1837 og er det ældste i Sverige. Det strækker sig over hele det smukke torv Stortorget, og der serveres en række svenske julegodter og andre af årstidens delikatesser, ligesom der tilbydes forskellige slags håndværk, lige fra værker af jern til keramikvarer. 

Åben: fra den 23. november til den 23. december


Det årlige marked på Drottningholm Slott er en julet affære med et kongeligt strejf. Denne kongelige residens ligger i Stockholms vestlige yderområde. Stilen er traditionel, og du finder et bredt udvalg af kvalitetshåndværk, ligesom du kan møde de dygtige håndværkere, der har skabt det. Benyt lejligheden til at udforske det fascinerende slot, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, eller gå en tur i den smukt anlagte park hen til den spektakulære kinesiske pavillon. I caféen foreslår vi, at du sætter dig og får en julekaffe med safranvafler. 

Åben: den 7.-8. december


Vis mere

De bedste julemarkeder i resten af Sverige

Roslagen

Wira Bruks karakteristiske julemarked ligger i det område, hvor Sveriges første grovsmed-esse blev grundlagt i 1630’erne. Den unikke beliggenhed, omkring 50 km op langs kysten fra Stockholm, har givet markedet dets særpræg, og her kan du opleve grovsmede i arbejde og høre historier om det fascinerende sted. Du finder en stor variation af håndværk i boderne, herunder mundblæste glas, patchworktæpper samt en række værker af jern lavet på stedet. Du behøver heller ikke at sulte, for der serveres klassisk svensk julemad samt sprøde vafler. 

Åben: den 29. og 30. november samt den 1. december


Gotland

På øen Gotland, som ligger ud for Sveriges sydøstlige kyst, afholdes et middelalderligt julemarked i Visby. Markedet i denne historiske købstad tilbyder et stort udvalg af delikatesser, frisk bagværk og håndlavede produkter. Børnene kan tage et spil fiskdamm – et klassisk svensk spil, hvor man lader som om, man fisker, og “fanger” en lykkepose. Levende julemusik giver en ekstra festlig stemning. 

Åben: den 6. december


Kosta, Småland

Kosta, en del af Glasriket i den sydlige svenske provins Småland, har et af Sveriges mest berømte glasværker: Kosta Boda. Derudover har byen et af Sveriges store julemarkeder, fyldt med underholdning – lige fra harmonika-spillende julemænd til skøjteløb med favorit-tegneseriefigurer og julekoncerter med højt profilerede svenske kunstnere. I hytterne og boderne er glasvarer naturligvis højt på dagsordenen, og du vil også kunne se glaspustning. 

Åben: den 9. november til den 30. december, fra torsdag-søndag


Vis mere