Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kajak i Lysekil i Vestsveriges skærgård
Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

Aktiviteter

Sveriges skærgård

Hele vejen langs Sveriges kyst finder du den ene ø efter den anden. Her kan du enten nyde stilheden på de affolkede eller forladte øer, eller du kan "hoppe" til nogle af de lidt større, hvor du kan nyde en bid mad på en restaurant og få en smag på det lokale øliv.

Den svenske skærgård langs kystlinjen er en af de mest populære attraktioner i Sverige. Her kan du nyde de glitrende oaser af stilhed og fred; lej en kajak og oplev skærgården på egen hånd, eller tag en bådtur rundt og hop fra den ene ø til den anden. Der er øer i tusindvis med ingen eller sparsom bevoksning, rå og nøgne klippeskær og større, skovklædte øer at vælge imellem. Og når aftenen trænger sig på, kan du enten slå et telt op, leje en hytte eller ødegård eller overnatte i mere luksuriøse omgivelser på et hotel eller B&B. 

Skærgården på vestkysten

Vestsveriges skærgård, der strækker sig fra Gøteborg og op til den norske grænse, er kendt i hele verdenen for blandt andet hummer- og østerssafarier, de glatte og vejrbidte granitklipper, farverige små fiskelejere og sejlerlivstilen. Her kan du spise nogle af verdenens bedste skaldyr, glide stille forbi en sovende sæl i din kajak eller besøge en flydende sauna. Du kan også tage cyklen med på øhop og udforske skærgården på to hjul. Det kan være en god idé at medbringe en picnickurv, som med fordel kan nydes ved vandkanten og til skæret af de røde granitskær. 

In Smögen, colourful fishing huts line up against the cliffs, their silhouettes reflected in the ocean. .
i
Foto: Sebastian Lineros/imagebank.sweden.se
Farverige fiskelejere i Smögen i Vestsverige.
Foto: Sebastian Lineros/imagebank.sweden.se

Sydsveriges skærgård

Ved de store kystbyer længere oppe i Halland eller ved Kristianstad oppe i Skånes nordøstlige hjørne er der et stort udvalg af lækre badestrande. Men Men Sydsverige byder også på fascinerende kystoplevelser i skærgården med klipper, øer og små holme. Det er en verden for sig! Prøv de gratis glæder som salte dråber fra havet, når du sidder på din egen lille klippe, med frisk vind i håret og duften af tang, og fisker efter krabber. Du kan for eksempel opleve den sydsvenske skærgård i Blekinge - blot to timer fra København. 

i
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
Bådtur i Blekinge.
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Skærgården langs Smålands østkyst

Langs hele kysten forbi byerne Västervik, Oskarshamn, Mönsterås og Kalmar på Smålands østkyst ligger der mere end 10.000 øer og skær. Den største og nok mest berømte er Øland - et yndet feriemål blandt både svenskere og danskere på grund af solen, havet og de lange, fantastiske, hvide - og lavvandede - strande. Øen er også berømt for sine stubmøller, Borgholm Slot og historiske steder. Er du en ivrig kajakentusiast, så er Västervik den helt rette destination. Kajakruterne er ofte fri for både, og mange af øerne er kajakvenlige og lette at gå i land på. 

i
Foto: Jonny Franzen
Røde hytter i Västerviks skærgård.
Foto: Jonny Franzen

Östgötaskærgården

Östgötaskærgården ud for den svenske østkyst, syd for Stockholm, består faktisk af hele fire skærgårdsområder: Gryt, Tjust, St. Anna og Arkösund. Inderst ved fastlandet er der smukke, frodige øer, mens de yderste øer ofte er rå, klippefyldte og ubeboede. Hele Östgötaskærgården er selvfølgelig betagende naturskøn med strande, badesteder, beskyttede vige, lystbådehavne og en livlig gastronomisk scene. Overnatningsmulighederne er gode; lige fra hoteller, pensionater, vandrehjem, campingpladser med hytter og plads til telte og campingvogne.

i
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se
Vinter i St. Annas skærgård.
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Stockholms skærgård

Stockholms skærgård breder sig ca. 80 km. ud fra hovedstanden og omfatter mere end 24.000 øer og skær. Tættest på byen, mindre end 1 times sejlads væk, ligger Fjäderholmarna og den smukke skærgårdsby Vaxholm med den gamle fæstning. På de større befolkede øer, som f.eks. Sandhamn, Blidö og Utö er der både hoteller, feriehuse, restauranter, gode havne og masser af aktiviteter. Langt de fleste af øerne er små og ubeboede; de venter bare på at blive udforsket med båd, kano eller kajak. 

i
Foto: Agence les Conteurs
Bådtur til Vaxholm i Stockholms skærgård.
Foto: Agence les Conteurs