Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Styggforsen
Foto: Sydhavnsmor

Rejsetips

Sydhavnsmor er vild med Dalarna

Efter fire familiedage i hjertet af Sverige er bloggeren Sydhavnsmor klar til mange flere eventyr på den anden side af Øresund. Hun giver Dalarna sine varmeste anbefalinger og pointerer, at en ferie i det eventyrlige landskab absolut bør afspilles i slowmotion.

Tiden gik alt for hurtigt i Dalarna, da May Silja Holm, der blogger under navnet Sydhavnsmor, i efteråret besøgte Dalarna med sin mand og deres to børn. Familien fik både meget jordnære og meget højtflyvende oplevelser under deres fire dages miniferie midt i Sverige.

9 timers togtur – intet problem

Som dansker kan en togtur på sammenlagt ni timer føles uoverskuelig – så lang tid kan man ikke engang køre i tog inden for vores egen grænse. Derfor havde sydhavsmoren da også pakket godt med opgavehæfter til tidsfordriv i tasken til sine to børn, men ved ankomsten i Mora var bøgerne stort set urørte. Der skete simpelthen for meget på den anden side af vinduerne, hvor det skiftende svenske landskab strøg forbi. 

i
Foto: Sydhavnsmor
Familien boede i en klassisk svensk hytte
Foto: Sydhavnsmor

Stemningsfuld destination året rundt

I Mora havde familien lejet en bil og kørte selv de sidste kilometer til deres første destination Orsa Grönklitt. Her havde de en stor hytte med blandt andet egen sauna, og May kunne tydeligt forestille sig, hvor fantastisk levende et skisportssted, det er her om vinteren. Ikke mindst på grund af stemningen i den lokale restaurant, Ugglan & Björnen, hvor middagen bestod af store steaks, der blev spist med god appetit.

i
Foto: Sydhavnsmor
Ugglan & Björnen, hvor middagen bestod af store steaks, der blev spist med god appetit.
Foto: Sydhavnsmor

Vild oplevelse i dyreparken

Fra familiens hytte var der en smuk udsigt over dalen, hvor også Europas største rovdyrepark ligger. Orsa Rovdjurspark prioriterer de fascinerende, store rovdyr fra den nordlige halvkugle, fx bjørne, tigre, leoparder og ulve, der går i indhegnede områder. Dyrene har så god plads, at man som gæst i parken af og til skal have tålmodighed for at se dem alle. Efter besøget spiste familien burgere og fish & chips i Toppstugan, hvorfra de kunne se hele det store område og mange af dyrene fra oven.

i
Foto: Sydhavnsmor
Europas største rovdyrepark ligger i Dalarna
Foto: Sydhavnsmor

Eventyrlig natur

Dalarna er rig på smuk natur, og her er altid en sø inden for rækkevidde, hvor man kan sætte en kano i vandet og padle i timevis, kun afbrudt af den obligatoriske fika-pause. Med to mindre børn i familien valgte Sydhavnsmor en af de små søer, nemlig Rädsjön. En magisk dag, der blev fuldendt med en middag på Fryksås Hotell og Gestgifveri, i bogstavelig forstand et eventyrligt sted.

i
Foto: Sydhavnsmor
Her kan man sætte en kano i vandet og padle i timevis
Foto: Sydhavnsmor

Så svensk som det kan blive

Dalahesten er kendt verden over, og de fleste mennesker tænker straks Sverige, når de ser den fint pyntede hest i stor eller lille format. Og det er netop her i Dalarna, at hesten stadig bliver fremstillet – ved håndkraft naturligvis hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs ved Siljansøen. Skovene rundt om søen leverer fyrretræet, der saves, snittes, pudses og males på fabrikken. May og familien fik mulighed for at male deres egne dalaheste i malerværkstedet, hvilket var en virkelig sjov oplevelse for alle. Husk at booke tid på forhånd, hvis du vil prøve dem kunsten efter.

i
Foto: Sydhavnsmor
Dalahesten er kendt verden over, som et symbol på Sverige
Foto: Sydhavnsmor

Trætopklatring og abemad

De høje træer i Dalarnas smukke skove bliver ikke blot forvandlet til ikoniske heste, men i den grad også til at få børn og voksne til at hvine af fryd i høje og lange svævebaner. Klatreparken Hōgt & Lågt i Rättvik var et af familiens absolutte højdepunkter, og ikke langt herfra ligger sjovt nok Bistro Apan (aben) i Vikarbyn, hvor de tilbragte den efterfølgende aften. Ifølge May er det et superfunky sted, fyldt med farver, sjove lamper, skæve retromøbler, hjemmelavet mad og generelt en meget laid back stemning. Faktisk er det kendetegnende for alle de spisesteder, familien besøgte, at børn var helt naturligt velkomne. Menu, indretning og service – det fungerer bare.

i
Foto: Sydhavnsmor
Zipline i trætoppene i Dalarna
Foto: Sydhavnsmor