Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Badehytter ved stranden i Skanör Falsterbo, Skåne
Foto: Birger Lallo

Rutevejledning

Sydkysten - 2,5 dag

På denne del af turen besøger du byerne Falsterbo, Trelleborg, Ystad og Kåseberga.

På denne første del af turen kommer du gennem en smuk kystnatur med fine havnebyer og forhistoriske steder. 

Falsterbo

Hvis du er glad for gode madoplevelser, er det en klar anbefaling at slå et smut forbi den hyggelige gård Änglavallen på turen mod Falsterbo. Her kan du få en lækker middag, besøge gårdbutikken, der bugner af økologiske råvarer eller sågar overnatte til dagen efter. Blot et par kilometer væk ligger Hallongården, hvor det er muligt at smage en masse forskellige slags hindbær både i den tilhørende café, ved selvplukning eller i gårdbutikken, der sælger diverse delikatesser lavet af det skønne bær.

Efter kan du køre ind forbi Foteviken Museum. Her træder du ind i en stor vikingeby i tro rekonstruktion med datidens materialer og teknikker, hvor du får mulighed for at finde din indre viking frem. Her bliver du klogere på, hvordan vikingerne levede og arbejdede tilbage omkring år 1000-tallet.

Herefter går turen ud mod halvøen Skanör-Falsterbo, hvor du på vejen bør gøre et holdt ved Höllviken og beskue Skulpturparkens fem prægtige statuer langs strandvejen, der alle symboliserer forskellige dele af det menneskelige liv. Når du når et godt stykke ud på øen, er det oplagt at besøge havnen, hvor det gamle ikoniske fyrtårn står, og herfra kan du tage en hyggelig gåtur i det naturskønne Flommen Naturreservat. Tæt på ligger Skanörs kilometerlange Havbad med klitter og små maleriske badehuse og ikke mindst den børnevenlige sandstrand, der giver dig en oplagt chance for at tage en dukkert i Øresund.

Når du har suget naturen til dig, kan du køre videre sydpå til Falsterbo og ind gennem de hyggelige gader med fine, gamle huse frem til det gamle Falsterbo Fyr, der i dag anvendes som fuglestation. Herfra bør du gå en tur ud til naturreservatet Måkläppen, der er en unik sandtange på den sydligste del af halvøen. Her får man en anderledes og helt fantastisk naturoplevelse.

Vil du vide mere om Skanör-Falsterbos historie, bør du besøge Falsterbo Museum, som fortæller om stedets vigtige betydning fra sildemarked i Hansetiden og frem til i dag som mondæn badeby.

Hvis du har lyst til at forlænge dit ophold i Falsterbo, kan du tage en overnatning på Falsterbo Camping, der ligger 100 meter fra den hvide strand med det krystalklare blå hav. Det er også muligt at overnatte på Hotel Gässlingen, hvor du både kan nyde afslapning i deres spa-afdeling eller spise en lækker middag i restauranten.

Trelleborg

Efter dit besøg i Falsterbo går tuen nu til Trelleborg. Her bliver du mødt af en allé af store palmetræer i potter, som næsten får dig til at tro, at du befinder dig på mere eksotiske og varmere himmelstrøg.

Vel inde i Trelleborg bør du besøge Trelleborgen, hvor arkæologer i 1988 fandt rester af en viking ringborg lig de fem i Danmark. Her ser du en rekonstruktion af en del af borgen, som med sin solide træ palisadevæg har været en imponerende fæstning. På det lille museum kan du også opleve, hvordan livet tog sig ud i vikingetiden og selv deltage i aktiviteter med afsæt i tiden.

Næste stop er den lille havn Smygehamn med sin hyggelige havnestemning og Smygehuk Fyr. Fik du ikke spist i Trelleborg, byder Cafe Smyge på alt frisk fra havet. Tæt på havnen ligger en lille odde, hvor du kan gå på en platform ude i havet, og så står du på Sveriges sydligste punkt Smygehuk.

På vej mod Ystad kan du tage et stop ved Hörte Brygga, der er kendt for sine røgede og syltede råvarer. Her får du en god og anderledes madoplevelse, og du vil helt sikkert kunne forstå, hvorfor den er kommet på White Guides liste de sidste mange år, ligesom den også tidligere er blevet kåret som Skånes bedste restaurant af Magasinet Skåne.

Ystad

Efter dit besøg i Trelleborg kører du langs Østersøkysten ind til den gamle by Ystad, som allerede tilbage i 1100-tallet opstod som et lille fiskerleje. Gå en tur rundt i byen, hvor de mange smukke gamle bygninger og små hyggelige stræder flankeret af bindingsværkshuse vidner om byens lange historie. Et lille kuriosum i den gamle bydel er en gade med navnet Supgränd, der betyder drikkestræde. I modsætning til de andre vejskilte er navnet malet på huset, fordi vejskiltet igen og igen blev stjålet.

Hvis du vil forkæle dig selv på din tur i Ystad, bør du tage en overnatning på Ystad Saltsjöbad. Her kommer du helt ned i gear og kan nyde de mange lækre og eksklusive spabehandlinger. Derudover har de også to forskellige restauranter, en med fokus på svensk-amerikansk madlavning og især skaldyr, mens den anden er en fransk bistro – begge med kvalitet i højsædet. 

Kåseberga

Fra byliv fører ruten dig østpå langs kysten, hvor du får et formidabelt kig til Hammars Backar, der med sine bløde bakker skabt af indlandsisen ligger mellem vejen og kysten. Kort efter kommer du frem til den lille by Kåseberga, hvor havnen møder dig med en hyggelig stemning. Her bør du nyde en nyrøget fisk, der er tilberedt med elletræ hos Kåseberga Fisk. Her koncentrer de sig om godt håndværk og er inspireret af de traditionelle opskrifter med et tvist af nye fortolkninger, der skaber skønne madoplevelser.

Begiv dig op ad den stejle kystskrænt for at komme hen til Ales Stenar. Det er Sveriges svar på Stonehenge i England, og her mødes dit øje af en kæmpe stor vikingeskibssætning, der med sin spektakulære beliggenhed højt oppe over havet giver et vidunderligt panorama.