Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sydostleden, Sverige
Foto: Mickael Tannus

Aktiviteter

Sydostleden

Det milde klima og et varieret terræn gør Sydsverige til et populært sted at kombinere cykling med naturoplevelser. Sydostleden er en 270 kilometer lang cykelrute, der tager dig gennem et skiftende landskab, som du kan nyde i fulde drag fra din cykelsadel.


Sydostleden – på hjul af den skånske natur

Cykelruten Sydostleden løber gennem beskyttede biosfæreområder, en nationalpark, små fiskerlejer og byer med et rigt kulturliv. Tag en forfriskende dukkert i en af de smukke skovsøer og få ny energi med en afslappende picnic i træernes skygge eller på en solrig strand.  Tiden er din egen, og de spontane pauser er velkomne, når du tramper dig vej gennem landskabet i et tempo, hvor sjælen kan følge med. Langs ruten findes flere hoteller, Bed & Breakfast og spisesteder, der tager sig godt af en træt cyklist. 

National cykelrute med høje standarder

Fra Växjö i Småland efterfulgt af den klukkende skærgård i Blekinge og videre mod den hyggelige havneby Simrishamn i det sydligste Skåne – du kan hoppe på cyklen hvor som helst langs ruten. Sydostleden byder på skøn natur og herlige oplevelser fra ende til anden. Tjek Sydostledens egen hjemmeside, hvor du får en rigtig fin oversigt over samtlige 270 kilometer, der er delt op i syv etaper. Her finder du også udførlige beskrivelser af etaperne og tips til relevant udstyr på de enkelte strækninger.

I 2016 blev Sydostleden, som den anden cykelrute i Sverige, klassificeret som national turistcykelrute. Certificeringen opnås kun af cykelruter af særlig høj kvalitet, med stor trafiksikkerhed og et bredt udbud af oplevelser og service langs ruten. Desuden indebærer udnævnelsen til national cykelrute, at den er skiltet ud fra en national standard, så cyklisterne trygt kan følge de røde og hvide skilte markeret med et 2-tal, uanset hvor de fletter ind på ruten.


Lange bilfrie strækninger

Sydostleden er en forholdsvis flad cykelstrækning, undtaget på enkelte kuperede strækninger. Ønsker du mest mulig nedkørsel, kan du med fordel begynde i nord. Rutens højeste punkt, cirka 200 meter over havets overflade, når du lige syd for Växjö, og herfra har du en svagt nedadgående hældning sydover. Langt det meste af den 270 kilometer lange cykelrute er anlagt på asfalterede bilfri strækninger, men på visse etaper kan du komme ud for grus eller andet underlag.

Som cykelturist på Sydostleden er du i høj grad tæt på den svenske natur og stilheden, som kun brydes af fuglekvidder eller en brølende ko. Samtidig bliver du guidet til mange seværdigheder i Sydsverige.  Fra Växjös pulserende byliv med shopping, fornøjelser og hyggelige gader til smålands stemningsfulde sølandskab med skove og de karakteristiske små røde huse, når du bevæger dig sydpå. Parker cyklen i badebyen Karlshamn og nyd udsigten over den smukke skærgård. Eller opsøg en lille brise fra historiens vingesus på nogle af byens forskellige museer. 

Fra agerland til sandstrand og nationalpark

Herfra går ruten videre mod Mørrum Å, Mörrumsån, der blandt andet giver gode chancer for at lande en stor laks. Tag dit fiskegrej med, og hiv middagsmaden op lige før spisetid. Ved Kristianstads Vattenrike, et beskyttet vådområde, der er udnævnt til biosfærereservat af UNESCO, oplever du et varieret natur- og dyreliv blot et stenkast fra centrum af den hyggelige by. Mod syd cykler du gennem et bølgende agerland langs kysten nær strande og maleriske fiskerlejer. Hold pause ved Stenshuvud nationalpark med en gåtur langs den hvide sandstrand, hvor du også lige kan dyppe tæerne i det klare vand. Med friske fødder tramper du videre i pedalerne gennem Østerlens frodige æbleplantager. Smag på de lokale råvarer og køb en forfriskning med til den videre tur på æblemosteriet Kiviks Musteri. Vel ankommet til den sydligst beliggende by på cykelruten, Simrishamn, må du ikke snyde dig selv for en slentretur ad de brostensbelagte gader og nyde lidt godt at spise på en af de mange caféer.

Sidder du nu med spørgsmål som: Hvordan kommer jeg til Sydostleden? Kan jeg have min cykel med i bus og tog? Hvor kan jeg bo? Hvilke seværdigheder, må jeg ikke gå glip af? Så besøg Sydostledens hjemmeside og find al den praktisk information, du har brug for. Du kan også bestille en brochure inklusive et kort over hver etape og inspiration til planlægning af din cykelferie i den vidunderlige sydsvenske natur.

Find mere inspiration til turen på Sydostledens Facebook side.