Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

På ski i Orsa Grönklitt i Dalarna
Foto: Grönklittsgruppen

Overblik

Hvonår er det bedste tidspunkt til skituren?

Har I besluttet at tage på skiferie, men endnu ikke fundet det rette tidspunkt? Der kan være både fordele og ulemper ved at tage på skiferie i de forskellige perioder i løbet af vinteren.


Tidligt på ski og julehygge

I begyndelsen af december åbner langt de fleste skisportssteder i Sverige – bortset fra de allersydligste – og det er oftest en yderst stille og rolig start, når anlæggene på fjeldene langsomt vågner efter en lang sommer og efterår.

Men der er også undtagelser. Flere skiområder arrangerer en del events for at fejre, at sæsonen endelig er i gang igen. Mange steder er der eksempelvis mulighed for at teste årets nye skimodeller, og langt de fleste steder fejrer også Lucia-dagen den 13. december.

Skiområderne er på ingen måde overrendte i december måned, så hvis man har lyst til at have pisterne næsten for sig selv, så prøv at tage af sted et par uger før jul. Til gengæld kan man risikere, at ikke alle pister og lifte endnu er åbne.

Og så er der selvfølgelig drømmen om den hvide jul. I Sverige er det ikke en drøm, men virkelighed. Hvad med at droppe julestressen og gaveræset, og i stedet tage hele familien med på skiferie i julen i en stor hytte med brændeovn og hygge lige ved siden af pisten? Børnene vil elske det, og and, flæskesteg og risalamande smager bare endnu bedre efter en dag med vind i ansigtet på pisterne.


Billige skiferie-uger

Efter jul og nytår i uge 52 er der i januar rigtig gode muligheder for at arrangere en skiferie i det svenske vinterparadis til rigtig billige penge. En hytte i denne periode kan koste helt ned til en tredjedel af prisen i højsæsonen. Samtidig er der også oftest penge at spare både på skiudlejning og skipass i denne periode.

Til gengæld hævder mange, at januar i Sverige er så koldt, at både næse, fingre og tæer risikerer at falde af, hvis man bevæger sig udenfor. Lad det være slået fast med det samme: Der er ingen, der mister noget som helst af at stå på ski i Sverige, ud over måske en anelse stolthed, når man falder og lander lige foran ungerne!

Men det er koldere i januar end senere på sæsonen, og risikoen for blæst er også større, men heldigvis er skitøj i dag af så god kvalitet, at hvis man klæder sig rigtigt på, så kan man sagtens stå på ski en hel dag – eventuelt afbrudt af et par hyggelige pauser i en lille hytte på fjeldet med varm kakao og røde kinder.

Skolernes ferie

For en stor del af de danske skiferiegæster er der slet ingen diskussion om, hvornår skiferien skal placeres. Det er i skolernes vinterferie, som i langt de fleste kommuner er placeret i enten uge 7 eller 8. Det er derfor også den allertravleste periode i mange af områderne.

Men travlhed på de svenske skisportssteder er ikke ensbetydende med alenlange liftkøer og pister, hvor man nærmest skal bruge de andre skiløbere som levende slalomporte på sin vej mod dalen.

I februar er det stadig relativt køligt, hvilket giver fantastiske sneforhold, så på trods af at der er flere skiløbere, så oplever man uhyre sjældent de opkørte pister, som man ofte hører om kan skræmme livet af knap så erfarne skiløbere i Alperne.

Længere dage

Marts måned er lig med længere dage, samtidig med at kulden så småt begynder at slippe sit håndfaste greb om de nordiske lande.

Den svenske sportlov (vinterferien) – som ligger spredt ud over næsten hele februar alt afhængig af, hvor i Sverige man bor – er overstået, og det betyder også, at det igen bliver billigere at tage på skiferie.

Skal man på ski med børn, der endnu ikke er begyndt i skole, så er marts og april absolut anbefalelsesværdige. Her er stadig masser af sne, men temperaturerne er meget mere behagelige for de allermindste.

Sol og forårsfornemmelser

I april er der efterhånden rigtig mange solskinstimer på fjeldet, og en lang og god dag på ski kan ofte slutte med en stor øl på terrassen i korte ærmer.

Skisæsonen løber på de fleste større skisportssteder i Sverige til påske og ofte også et par uger mere, alt efter hvornår påskeferien falder – ofte slutter sæsonen senere, end de fleste danskere tænker, at det er muligt at stå på ski i Sverige. For kigger man på snestatistikken fra de seneste 10 sæsoner fra eksempelvis Sälen i Dalarna, så viser den faktisk at der gennemsnitligt er mere sne på fjeldet i marts og april, end der er i januar og februar.

På grund af de højere temperaturer kan det være en lidt tungere og lidt sværere sne at køre i, og derfor kan det anbefales at vælge et af de nordligere skisportssteder som eksempelvis Funäsfjällen, Vemdalen eller Lofsdalen, hvor sneen på trods af de flere solskinstimer stadig er perfekt.

Men sne det er der, så hvorfor ikke flytte familiens påskefrokost til fjeldene? Sild og snaps passer fantastisk til højfjeldssol.

Vil man prøve at stå på ski endnu senere på sæsonen og samtidig få unikke offpiste-muligheder og fantastiske naturoplevelser, så er Riksgränsen stedet. Riksgränsen ligger – sjovt nok – på grænsen mellem Norge og Sverige og er det allermest ekstreme i Norden.

Her ligger højsæsonen i maj og juni, hvor midnatssolen skinner på bjerget, og lifterne er åbne om aftenen. Det er eksotisk skiløb!