Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

På ski i Orsa Grönklitt i Dalarna
Foto: Grönklittsgruppen

Overblik

Hvornår er det bedste tidspunkt til skituren?

Har I besluttet at tage på skiferie, men endnu ikke fundet det rette tidspunkt?


Tidligt på ski og julehygge

I begyndelsen af december åbner langt de fleste skisportssteder i Sverige – bortset fra de allersydligste – og det er oftest en yderst stille og rolig start, når anlæggene på fjeldene langsomt vågner efter en lang sommer og efterår.

Men der er også undtagelser. F.eks. åbner Idre Fjäll allerede i efterårsferien i uge 42 dele af skiområdet, hvor du kan komme og teste formen, inden skisæsonen for alvor skydes igang. Også flere destinationer arrangerer en række events for at fejre starten på sæsonen. Mange steder er der eksempelvis mulighed for at teste årets nye skimodeller, og langt de fleste fejrer også Lucia-dagen den 13. december. 

Skiområderne er på ingen måde overrendte i december måned, så hvis man har lyst til at have pisterne næsten for sig selv, så prøv at tage af sted et par uger før jul. 

Og så er der selvfølgelig drømmen om den hvide jul. I Sverige er det ikke en drøm, men virkelighed. Hvad med at droppe julestressen og gaveræset, og i stedet tage hele familien med på skiferie i julen i en stor hytte med brændeovn og hygge lige ved siden af pisten? Børnene vil elske det, og and, flæskesteg og risalamande smager bare endnu bedre efter en dag med vind i ansigtet på pisterne.


Billige skiferie-uger

Efter jul og nytår er der i januar rigtig gode muligheder for at arrangere en skiferie i det svenske vinterparadis til rigtig billige penge. En hytte i denne periode kan koste helt ned til en tredjedel af prisen i højsæsonen. Samtidig er der også oftest penge at spare både på skiudlejning og skipass i denne periode.

Skiferie i januar kan være en anelse koldere sammenlignet med senere på sæsonen, men heldigvis er skitøj i dag af så god kvalitet, at hvis man klæder sig rigtigt på, så kan man sagtens stå på ski en hel dag – eventuelt afbrudt af et par hyggelige pauser i en lille hytte på fjeldet med varm kakao og røde kinder.

Skolernes ferie

For en stor del af de danske skiferiegæster er der slet ingen diskussion om, hvornår skiferien skal placeres. Det er i skolernes vinterferie, som i langt de fleste kommuner er placeret i enten uge 7 eller 8. Det er derfor også den mest travle periode i mange af områderne, men samtidig også den tid på året, hvor sneforholdene er allerbedst. 

Længere dage

Marts måned er lig med længere dage, og det betyder, at der er flere lyse timer i døgnet til at stå på ski. Og findes der noget bedre end en aftentur i det sneklædte landskab? 

Den svenske sportlov (vinterferien) – som ligger spredt ud over næsten hele februar alt afhængig af, hvor i Sverige man bor – er overstået, og det betyder også, at det igen bliver billigere at tage på skiferie.

Skal man på ski med børn, der endnu ikke er begyndt i skole, så er marts og april absolut anbefalelsesværdige. Her er stadig masser af sne, men temperaturerne er meget mere behagelige for de allermindste.

Sol og forårsfornemmelser

I april er der efterhånden rigtig mange solskinstimer på fjeldet, og en lang og god dag på ski kan ofte slutte med en stor øl på terrassen i korte ærmer.

Skisæsonen løber på de fleste større skisportssteder i Sverige til påske og ofte også et par uger mere, alt efter hvornår påskeferien falder – ofte slutter sæsonen senere, end de fleste danskere tænker, at det er muligt at stå på ski i Sverige. For kigger man på snestatistikken fra de seneste 10 sæsoner fra eksempelvis Sälen i Dalarna, så viser den faktisk at der gennemsnitligt er mere sne på fjeldet i marts og april, end der er i januar og februar.

På grund af de højere temperaturer kan det være en lidt tungere og lidt sværere sne at køre i, og derfor kan det anbefales at vælge et af de nordligere skisportssteder som eksempelvis Funäsfjällen, Vemdalen eller Lofsdalen, hvor sneen på trods af de flere solskinstimer stadig er perfekt.

Men sne det er der, så hvorfor ikke flytte familiens påskefrokost til fjeldene? Sild og snaps passer fantastisk til højfjeldssol.

Vil man prøve at stå på ski endnu senere på sæsonen og samtidig få unikke offpiste-muligheder og fantastiske naturoplevelser, så er Riksgränsen stedet. Riksgränsen ligger – sjovt nok – på grænsen mellem Norge og Sverige og er det allermest ekstreme i Norden.

Her ligger højsæsonen i maj og juni, hvor midnatssolen skinner på bjerget, og lifterne er åbne om aftenen. Det er eksotisk skiløb!