Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A bowl of food on a table top at restaurant Tak in Stockholm.
Restaurant TAK i Stockholm
Foto: TAK

Aktiviteter

Top 5 restauranter i Stockholm - fra bistro til Michelin stjerner

Stockholms restauranter er berømte for deres fantastiske mad. Men det er dog ikke alt sammen kun fine dining. Bistroer og lokale spisesteder giver nemlig Michelin stjernerne kamp til stregen.


Frantzén

Da den svenske stjernekok Björn Frantzén lukkede sin to-stjernet Michelin restaurant Frantzén i Stockholms gamle bydel i 2016, ventede den kulinariske verden i spænding på, hvad hans næste træk ville blive. I august 2017 åbnede den nye Frantzén i centrum af Stockholm. Restauranten er på tre etager i en bygning fra det 19. århundrede, hvilket giver fem gange så meget plads, som den forrige restaurant havde, dog har han valgt, at der stadig kun skal være plads til 23 spisende gæster.

Selvom Frantzén fortsat fokuserer på high-end, innovative svenske tasting menuer, tilbyder den nye restaurant en anderledes oplevelse med et køkken, der egner sig til at udforske nye madlavningsteknikker, såsom at tilberede maden over åben ild. 

Alle de nye tiltag og satsninger har bestemt vist sig at være det hele værd, og Björn Frantzén har med sin nyåbnede restaurant slået sig helt fast på den internationale madlavningsscene. Dette blev også belønnet med hele tre stjerner i den seneste Michelin-guide (2018), hvilket gør Frantzén til Sveriges første restaurant, der har opnået dette.


TAK

TAK (tag på svensk) huser fire forskellige steder under ét tag. Lige fra RÅBAR, der er berømte for deres sashimis, tatar og østers til BAR, der har fantastiske cocktail kreationer eller til Terrace, der er placeret på toppen af bygningen med en smuk og unik udsigt over Stockholm. Sidst men ikke mindst, er der restauranten, som byder på skandinavisk mad med et japansk tvist, der er med til at sikre, at der er noget for enhver smag hos TAK.

Siden de åbnede i starten af 2017 er restauranten, tagterrase baren, cocktail baren og RÅBAR hurtigt blevet et af de mest omtalte steder i Stockholm, og så snart du prøver deres moderne fusionsmad, tilberedt af særligt udvalgte lokale sæsonbaseret råvarer, vil du forstå hvorfor. Nogle af de meste ekstraordinære retter inkluderer fjeldørred sashimi og kinaradise samt tempurastegt skorzonerødder med heltling rogn, en delikatesse på højde med "löjrom", stenbiderrogn, i Danmark. 

Rutabaga

Det er ikke hver dag, at en kok med flere Michelin stjerner og fire med ”Årets svenske kok”-titler åbner en restaurant specialiseret eksklusivt i lakto-ovo-vegetar køkkenet, men det er præcis, hvad Mathias Dahlgren har gjort hos Rutabaga. Rutabaga er én af de to restauranter Dahlgren ejer, der ligger i det smukke Stockholm Grand Hotel. Den er navngivet efter en kålroe, som er en traditionel svensk rodfrugt, der er en krydsning mellem kål og en majroe. Restauranten er dedikeret til at opfylde kokkens vision om et fremtidigt køkken med vegetariske retter i verdensklasse.

Forvent en afslappet, levende atmosfære og en innovativ menu bestående af retter såsom vilde champignoner med røget æg og creme fraiche samt ceviche af avokado og jalapeño. 


Adam & Albin Matstudio

To af Sveriges mest talentfulde unge kokke, Adam Dahlberg og Albin Wessman har sammen kreeret et supergodt lille spisested, som tilbyder afslappet fine dining med en lokal stemning. Restauranten Adam & Albin Food Studio er en kombination af lækker nudel-frokost, madlavningskurser og catering service. Det store højdepunkt er dog, når de én weekend i måneden åbner deres studio for middagsservering, hvor de serverer tasting menuer, der overrasker og har fået Stockholms gourmeter til at stimle til stedet.

Lilla Ego

Bib Gourmand-bistroen Lilla Ego beliggende i kvarteret Vasastan i Stockholm hylder den svenske madlavning. De to kokke-ejere Daniel Räms og Tom Sjöstedt har skabt en lækker menu af sæsonbaserede retter i rigelige portioner til en rimelig pris i det summende lokale med en uformel, afslappet stemning. Den korte menu skifter regelmæssigt og afhænger af de friske, svenske råvarer, der er i sæson, men et par af højdepunkterne, der får munden til at løbe i vand, er deres svinetatar og dådyr med jordskokker.

Lokale top favoritter

De lokale i Stockholm er svære at imponere, og derfor er deres lokale yndlings spisesteder også rangeret som nogle af byens allerbedste. The Strand Swedish Brasserie ligger ned til vandkanten på Nybrokajen, der udover en fantastisk udsigt også serverer et enestående udvalg af alt lige fra morgenmad til brunch, frokost, eftermiddags te og drinks. Imens er Público en trendy restaurant og natklub, hvor latin-amerikanske toner og smage blendes til et uimodståeligt mix. The Flying Elk er den kendte kok Björn Frantzéns hilsen til svensk madlavning, der serverer bistroklassikere som kalveschnitzler og ribs ”Stroganoff”. Sidst men ikke mindst, må du ikke gå glip af AG, der er en New Yorker steak restaurant placeret på 2. sal af en gammel sølvfabrik.