Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A woman is taking a photo of the Turning Torso high-rise in Malmö.
Turning torso i Malmø
Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Topliste

Top 6 byer i Skåne

Et ophold i Skåne bør toppes med et besøg i en af de kulturelt pulserende og livlige byer, som denne region er kendt for. Her får du seks forslag til byer, der hver især fuldender din rejsetjekliste.


Malmø

Energisk, multikulturel og fyldt med rekreative grønne områder: Malmø tager imod sine gæster med åbne arme. Byen er gennem årene især blevet kendt for et stærkt fokus på kultur, innovativ arkitektur og generelt et levende miljø.

Med flere barer og restauranter per indbygger end noget andet sted i Sverige er Malmø et oplagt sted at snuppe en frokost, en øl eller et eksotisk måltid. Besøg det farverige Möllevångstorget, eller bare Möllan som de lokale siger, med det fristende torvemarked seks dage om ugen, hvor grønthandlere sælger lokalt producerede frugt og grøntsager. 

Er du ude efter en glad aften i byen, så tag til Lilla Torg – byens summende og folkelige plads. Spis middag på en af de mange hyggelige restauranter, tag en drink med vennerne eller gå en tur gennem det stemningsfulde middelalderkvarter. Alt i alt et glimrende sted at slutte en hyggelig dag.

Malmø betegnes ofte som ’parkernes by’ på grund af de mange grønne områder, små søer og kanaler, der flyder i et fint net gennem byen. Blomster, nyttehaver og åbne plæner udgør små populære oaser for både de lokale og besøgende. På turen rundt i Malmø bør du tage et smut forbi byens nye bolig- og forretningskvarter i Vesthavnen, hvor du får indblik i innovativ arkitektur fra øverste hylde. Blot et stenkast herfra ligger stranden – og ja, faktisk kan du få det pulserende byliv og den afslappede kyststemning i et og samme besøg. Om vinteren kan du gøre som de lokale og vinterbade fra et af flere steder, hvor du først bliver varmet godt igennem i en sauna – og så er det bare at hoppe i det iskolde vand. Gys – men godt.


Lund

En levende og kontrastfyldt by, hvor du kan opleve tusind års historie inden for gåafstand. Det er naturligvis Lund. Og her i byen med de brostensbelagte gader og bindingsværkshuse møder du tilmed nogle verden klogeste mennesker. Universitet i Lund har næsten 40.000 studerende, der sætter et markant præg på byen ikke mindst gennem de mange studentercaféer og livlige barer.

Lige midt i Lund ligger Lund Domkirke, der er Sveriges mest besøgte kirke med cirka 700.000 besøgende om året. Byggeriet af domkirken blev indledt i 1100-tallet, men er ændret flere gange i årenes løb. De imponerende tvillingetårne blev opført for cirka 1000 år siden, mens meget af interiøret kan dateres tilbage til det 13. århundrede. 

Er du interesseret i historie, og i at opleve hvordan mennesker levede før i tiden? Så glæd dig til at besøge Kulturen i Lund, der er et virkeligt gennemført frilandsmuseum midt i byen med udstillinger af huse, tøj og haver, som de har set ud i forfædrenes tid. Husk endelig også at slå et smut forbi Lunds botaniske have, hvor du kan slappe af med lidt let at spise på en af byens mest maleriske steder.


Helsingborg 

Skånes næststørste by, Helsingborg, har et strejf af storbymetropol over sig, men er på samme tid idyllisk og charmerende som en lille by. Og historien spiller en væsentlig rolle for hele området - århundreder af både svensk og dansk historie kan fortælles herfra. På en slentretur gennem byen får du middelalderarkitektur i det ene kvarter, og moderne, funktionel arkitektur i det næste. Shop dig gennem byens mange forretninger og indkøbscentre og lad batterierne op til en tur mere på en af de hyggelige restauranter. Er du til kunst og kultur, så må du ikke gå glip af et besøg i Dunkers Kulturhus, hvor der både er kunstgalleri, udstillinger, musik og teater for ikke at tale om en fremragende restaurant.

Sofiero slot og blomsterpark i udkanten af byen er en af de mest populære attraktioner i hele Skåne. Slotshaven er en herlig oase med over 10.000 planter og 300 varianter af den smukke og farvestrålende rododendron. Vil du opleve endnu et skønt sted lige om hjørnet fra Helsingborg centrum, så er Fredriksdal et fremragende bud på en idyllisk udflugt. Fredriksdal er et frilandsmuseum og en botanisk have samlet på et sted, hvor du både kan opleve livet på landet og i de små bykvarterer i gamle dage. 


Ystad

Skru tiden tilbage med et besøg i den smukke middelalderby med brostensbelagte gader, hyggelige bindingsværkshuse og solfyldte pladser. Besøg de forskellige museer, der ofte har lidt anderledes temaer på plakaten, eller tag dig tid til at ose og shoppe i byens hyggelige butikker. I Ystad kan du desuden stige på et damplokomotiv og futte ud i det smukke østerlenske landskab.

Er du ikke allerede tryllebundet af Ystad, så se blot på den udvikling, byen har gennemgået. Fra en af regionens vigtigste fiskeribyer til i dag at være kendt som Sveriges Hollywood. Ystad er location for den svenske tv-figur Wallander, og der er tilrettelagt særlige Wallander ture i byen, hvor deltagerne går i kriminalbetjentens fodspor. Besøg Ystad Studios Visitor Center, Ystads nye oplevelsescenter, hvor du kan se en foto-udstilling om tv-serien Broen. Det er også muligt at komme helt tæt på filmproduktionen og afprøve eksempelvis blue screen-teknologi på egen hånd. 


Kristianstad

I Kristianstads historiske centrum er der fremragende muligheder for shopping i stemningsfulde omgivelser. Lige over for byens banegård finder du Trefaldighetskyrkan, som af mange bliver betragtet som Nordeuropas smukkeste renæssancekirke. Er du inkarneret filmelsker, så gå ikke glip af filmmuseet og oplev alle effekterne fra svensk filmindustris første tid.

Et stenkast fra centrum ligger Kristianstads Vattenrike – et kæmpestort vådområde, der er udpeget som biosfærereservat af UNESCO – med blandt andet et besøgscenter, udendørs museer og 21 udkigstårne. Tag en vildmarkstur til fods eller i båd, for måske er du heldig at spotte en trane eller fange en ørred. Der er også rig lejlighed til bare at nyde omgivelserne og betragte det varierede leben på engen.


Båstad 

Lidt nord for Malmø ligger Båstad i en malerisk bugt på den svenske kystlinje mod Kattegat. Men på trods af et renomme som udpræget kur- og badeby, er Båstad i sportsinteresserede kredse måske mest af alt kendt for tennisturneringen Sweden Open. En årligt tilbagevendende begivenhed siden 1948, der trækker tusindvis af gæster til, når den internationale tennisverden indtager området. 

Selvom byen faktisk er ret lille, har den i det hele taget formået at tiltrække flere kulturelle begivenheder som Båstad kammermusikfestival og Den lille filmfestival grundlagt af den svenske filminstruktør Bo Widerberg. 

Området omkring Båstad indbyder i den grad til at tage på opdagelse, og tager du et par kilometer uden for byen, finder du allerede den første perle. Nemlig den imponerende park Norrviken, der blev etableret i 1900-tallet af Rudolf Abelin. Norrviken er tidligere blevet valgt som Sveriges smukkeste park og i 2006 som en af de smukkeste i Europa.