Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

The tree hotel made of mirror glass, set in a snowy forest in Swedish Lapland.
Tree hotel i Harads tæt ved Luleå i Lapland
Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Overblik

Top ti grønne attraktioner

Velkommen til vores Top-10 over øko-turisme i Sverige. Nå ja, faktisk er der hele 14 dejlige attraktioner på listen, men hvad gør det?

De repræsenterer det bedste indenfor øko-turisme i Sverige og garanterer minimal belastning af miljøet. Vælg feriedestinationer fra listen og få sjove og lærerige adventure-oplevelser for hele familien.

1. Cykling i dalerne

Hvis du skulle være i tvivl, så er Dalerne (Dalarna) en provins i det centrale Sverige, kendt blandt andet for sine søde blomstermalede træheste ”Dalar-heste” og marathon-ski-eventen Vasaløbet.

Men Dalerne bliver også mere og mere kendt for de fantastiske og varierede muligheder for udfoldelser på cykel – heriblandt mountainbiking, downhill, cross-country, landevejscykling og rene afslapningsture for hele familien.

For eksempel er skisportsstederne Idre, Säfsen og Sälen også fantastiske cykelsports-centre om sommeren – ja, allerede så snart det meste af sneen er forsvundet. Det er et rent cykel-paradis!

Den største by i regionen er Falun, som nok er mest kendt for den berømte kobbermine, der også er anerkendt som Verdenskulturarv og beskyttet af UNESCO.

Desuden ligger der en gigantisk 90-meter skihopbakke lige midt i byen, WOW! Nogle af Sveriges bedste professionelle cykelryttere kommer faktisk fra denne bakkede by, så du kan vælge at teste dig selv på vejene her, eller evt.

Kaste dig ud i formidabel off-road og cross-country cykling. Falun er forresten også hjemsted for Sveriges eneste velodrom, så hvis du er interesseret i banecykling er Falun det helt rigtige sted at komme.

2. Urnatur

Parret Håkan Strotz og Ulrika Krynitz, der driver Urnatur, siger på deres hjemmeside: “Foruden den lille gård driver vi skovhytten og en øko-indkvartering – man kan også kalde det et trætops-hotel eller naturligt design-hotel”.

Uanset hvad er dette et herligt sted at slappe af og stresse af, reflektere og finde harmoni med de naturlige omgivelser i Holaved-skoven, hvor det ligger, lige syd for Ödeshög, som ligger på den store sø Vätterns østlige bred.

Overnatningsmulighederne inkluderer Moshytten, Ulvehulen, Kulmandens Hytte, Hattehytten og Luftslottet (oppe i et træ), samt andre unikke steder.

Urnatur har vundet sine udmærkelser af alle de rigtige grunde. Aktiviteter på stedet omfatter træarbejde, fiskeri, gåture, bær- og svampejagt, kano- og bådsejlads.

Åbent fra April til Oktober.

3. Tree Hotel

En flyvende tallerken svæver 5 meter over jorden... Nej, der er ikke tale om en Sci-Fi B-film fra 50´erne, men derimod ét af værelserne på Tree Hotel, der ligger i Harads, tæt ved Luleå i det nordøstlige Sverige.

Her på stedet er værelsernes navne faktisk ret præcise beskrivelser af hvordan de ser ud – for eksempel er der UFOen, Fuglereden og Spejlkuben.

De er alle (kompetent og sikkert) udspændt mellem levende nåletræer og giver derfor et ”fugleperspektiv” på skovdalen og Lule-floden, der løber tæt ved. Enkelte moderne luksus-bekvemmeligheder er blevet ofret for miljøets skyld, men godt på plads mellem trætoppene i din helt unikke Scandi-design ”rede” vil du sikkert ikke lægge mærke til det.

Tæt ved, afhængig af sæson, kan du opleve hundeslædekørsel, fiskeri, kayak-sejlads, og måske se det smukke og fascinerende nordlys.

4. Nutti Sami Siida

Hvis nogen virkelig forstår at leve I harmoni med nature så er det det samiske folk i Lapland.

I årtusinder har de levet uden at skade det arktiske miljø og økosystem, og det vil du heller ikke gøre, hvis du overnatter sammen med dem ved Nutti Sami Siida og tager med en local ekspert-guide på øko-eventyr.

Centret er beliggende i Taiga-skoven 3 km. fra landsbyen Jukkasjärvi, tæt på det berømte ICEHOTEL (om vinteren altså – om sommere er det smeltet væk). Der er to overnatningsmuligheder her; en øko-venlig hytte med de mest nødvendige bekvemelgheder eller et samisk lavvu-telt, some er mere sparsomt og autentisk.

Tip: hvis du vælger den ægte oplevelse med en ”seng” af kviste og rensdyrskind bliver det ikke i en hytte. Ikke overraskende foregår aktivitetstilbuddene udendørs i det, der nok er Europas sidste uspolerede vildmark.

En guided tur genem Abisko National Park vil føre dig til imponerende fjeldtoppe, fjelddale og vandfald. Kom og oplev Nordlyset, kom og se midnatssolen danse, kom og mød samerne, deres kultur og traditioner!

5. Everts Sjöbod

Everts Sjöbod (Everts Bådhus) ligger blot 2 km. nordvest for Grebbestad, en typisk og skøn lille fiskerby på vestkysten.

BrødreneLars og Per Karlsson er fiske-eksperter og ved alt, hvad der er værd at vide om at fange de legendariske hummere og krebsdyr i områdets de dybe mørke vande. Lad dem tage dig med ud til det vidunderlige Bohuslän´ske ørige for at finde hummere, fange krebs, eller måske på en østers-smagning.

Hummersæsonen starter den første mandag efter 20. September, hvor man også – frem til december –har størst chance for at fange dem. Øko-certificeret hav-fangst og gourmet bliver bare ikke bedre!

6. Växjö

Växjö er en livlig og attraktiv lille by i det sydlige Sverige , udnævnt af BBC som “Europas Grønneste By” i 2007 på baggrund af bestræbelserne på at skabe et bæredygtigt miljø for indbyggerne.

Lige siden har Väkjö været en darling indenfor bæredygtig byfornyelse og vundet utallige miljøpriser. Allerede I 1970´erne started man I Väkjö på at rydde op og rense forurenede søer, hvilket er fortsat siden.

Målet er at være helt fri for brug af fossile brændstoffer i 2030 (og man er godt undervejs mod målet).

Istedet øges andelen af vedvarende energi og nybyggeri, der for eksempel kan opvarmes ved hjælp af kropsvarme og elektriske apparater, mens de fleste indbyggere efterhånden benytter grænne offentlige transportmidler eller cykler, og samtidig køber mange økologiske varer.

Växjö sætter virkelig handling bag ordene når det drejer sig om bæredygtighed og miljø. Besøg Växjö og få lidt “grøn inspiration”!

7. Linköping

Ved du hvad en “vertical farm” er? Eller en ”farmscraper”? I 2013 vil I hvert fald ale indbyggerne i Linköping i sydlige Sverige vide det, når verdens første Plantagon Greenhouse bliver opført. Der er tale om et 54 meter høj syd-vendt trekantet drivhus.

Dette vertikale gartneri vil være klar til fødevareproduktion i 2014, hvor byens 150,000 indbyggere vil kunne smage på dens ´vertikalt dyrkede´ grøntsager.

Desuden vil bygningen huse et center for urban agronomi (jordbrug), som nok vil være et interessant besøg værd, hvis du ønsker et kig ind i fødevareindustriens fremtid.

8. Aurora Sky Station

Himlen over Aurora Sky Station, ved Abisko National Park i Sveriges Lapland , allerlængst mod nord, er ét af de bedste steder i verden at opleve det spektakulære Nordlys .

Dette fantastiske naturlige lys-show begynder som regel i starten af September (i Kiruna-området) og varer indtil omkring slutningen af marts over hele Lapland.

Der er dog ingen garantier når det drejer sig om nordlys, og skydække kan indimellem spolere udsigten til himlen. Så lad os krydse fingre for klart og stille vejr.

En stolelift transporterer dig op til observationstårnet, såvel som Nordlys-udstillingen, souvenir-shop og café. Vær opmærksom på at det kan blive utroligt koldt, så sørg for rigeligt med varmt tøj.

9. Tømmer-rafting i Värmland

Sveriges mægtigste flod Klarälven, med sine 500 km., er udgangspunktet for dette flodeventyr i provinsen Värmland.

Personalet ved Vildmark Adventures viser dig hvordan du bygger en tømmerflåde, giver dig reb, tømmer og andre nødvendigheder – og så er det op til dig at konstruere dit eget transportmiddel og hjem for alt fra 1 dag til 1 uge på floden.

Du overnatter under et telt på flåden, eller slår eventuelt dit telt op på flodbredden. Forestil dig bare: stille dovne dage, hvor du lader dig drive ned ad den bugtende flod uden en eneste bekymring i livet.

10. Kolarbyn

Kolarbyn Eco-Lodge ligger 2 timers kørsel med bust, tog eller bil nordvest for Stockholm i Bergslagen – et område kendt for sine tætte skove og smukke søer.

Kolarbyn Eco-Lodge består af 12 skovhytter, der passer fint ind I det omgivende skovmiljø og hver især har to senge med fåreskind og pejs (du kan selv hugge brænde og tænde op).

Mad er inkluderet under guidede ture og pakke-tilbud, ellers kan du også bare medbringe din egen mad og eventuelt tilberede den over åben ild.

Der er også bær, svampe og andet at finde i skoven, så hvorfor ikke forsøge dig med det?

Andre aktiviteter inkluderer guidede vandreture, elg- eller bæver-spotting, samt ulve-hyle-tur, hvor du kan hyle om kap med skovens ulve. Og nej! - det er ikke en vittighed.

11. Stockholm Outback

Stockholm er en rigtig cool skandinavisk metropol, fuld af lækkert design, top-klasse restauranter og meget meget mere men…det er elgene, rådyrene, vildsvinene, rævene, harerne og de store fugle – der faktisk bor lige udenfor byen – fuldstændig ligeglade med.

Din egen guide fra Stockholm Outback henter dig uden beregning ved dit hotel og kører dig omtrent 30 minutter syd for Stockholm by, hvor du over 3 timer kan udforske og opleve den fantastiske flora og fauna lige I Stockholms udkant.

Der er gode chancer for du vil komme til at møde flere af de ovennævnte ´Stockholmere´.

12. Gøteborg Kulturfestival

Gøteborg Kulturfestival byder hvert år i august på 6 dages fest med live music, dans, design og mode, film, gadeartisterier, håndarbejde, historie, komedie, poesi og teater.

Bystyret, organisatorer, handlende og kultursteder har alle slået sig sammen om at gøre denne store begivenhed så miljømæssigt bæredygtig som muligt.

Du kan bidrage ved at gå eller cycle til og fra festivalområderne, ved at sorter edit affald og ved at bruge genbrugskopper til dine drinks.

Kom og nyd festen ved én af Sveriges største og mest bæredygtige festivaller i Gøteborg.

13. Augustenborg

Augustenborg Øko-by ligger I kort gå- eller cykel-afstand fra Malmø centrum og er hjemsted for verdens største taghaver.Mod slutningen af 00´erne forlod mange indbygger området, da det var ved at være nedslidt.

Hvad gør man så? Myndighederne besluttede at plante 10,000 m2 grøn “tag-vegetation” for blandt andet at undgå oversvømmelser i området, som tidligere havde været et problem.

Desuden blev et nyt system af afvandingskanaler konstrueret, mens beboere skabte nye haver og grønne områder for dyrelivet omkring dem – og meget mere.

Besøg Augustenborg mens du er i Malmö og oplev selv hvad der sker når en fremsynet by og nogle af dens indbyggere sætter sig for at ændre tingene til det bedre.

14. Ájtte Museum og Ájtte Restaurant

Ájtte Museum og Restaurant Ájtte ligger i Jokkmokk i Sápmi (Lapland) og er begge vigtige lokale institutioner ledet og drevet af samere.

De forskellige udstillinger og præsentationer fortæller om livet, kulturen og traditionerne i Lapland og for det samiske folk genem årtusinder.

Museet præsenterer også naturen og kulturen i denne lokale fjeldregion og tilbyder vigtig turistinformation. Gå ikke glip at et besøg i restauranten og din, sandsynligvis første, oplevelse med samisk madtradition.

Vi vil fortsætte med at tilføje grønne attraktioner til denne side, så besøg os igen for at se nyt.

Husk at følge linksene for at se information om sæsoner, åbningstider og anden nyttig information.