Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Skuleskogen nationalpark
Foto: Joakim Norenius / Höga Kusten Destinationsutveckling

Rejsetips

Tre svenske nationalparker med betagende naturoplevelser

En blomsterfyldt ø uden for Stockholm, et strandparadis midt i Østersøen og et UNESCO Verdensarvsområde med spektakulær udsigt over de nordlige kystlandskaber – tre nationalparker, der er eksempler på Sveriges forskellige landskaber.

De 30 nationalparker i Sverige bevarer den rige naturarv, der har været med til at forme landets naturelskende kultur. 

Disse tre nationalparker tilbyder alle betagende scenerier, et unikt dyreliv og uberørt natur – de ideelle omgivelser for en uforglemmelig ferie:

Ängsö nationalpark – et blomsterparadis i Stockholms skærgård

Den kystnære region Roslagen i den nordlige del af Stockholms skærgård er kendt for sin naturskønhed og de frodige enge med vilde blomster. Et af de bedste steder at opleve det imponerende blomsterhav er Ängsö nationalpark, en lille ø otte kilometer ud for kysten. I det tidlige forår dækkes jorden af et tæppe af hvide anemoner, og hvert år mellem midten af maj og midten af juni er der en overflod af blomstrende hyldegøgeurt. I alt vokser mere end 400 arter af vilde blomster på de frugtbare enge og skovklædte græsgange. 

Ängsö var en af Sveriges oprindelige nationalparker, og den blev etableret i 1909 for at hjælpe med at bevare regionens traditionelle landbrugsjord. Nationalparkens skove er et indbydende levested for mange forskellige fuglearter, herunder de store havørne, der søger ly i stedets urskov. For at beskytte disse bevingede beboere er en stor del af øens østlige side et fuglereservat, der er lukket for offentligheden mellem begyndelsen af februar og midten af august. 

Der er vandrestier over hele øen, og vådområder er udstyret med træplanker for at gøre det nemt at krydse dem. I de tørre sommermåneder kan man færdes med kørestol og barnevogn på de fleste af stierne. Det er ikke tilladt at overnatte på øen, men der er grillfaciliteter, hvilepladser og toiletter i hele parken.


Færger, der drives af Waxholmsbolaget, afgår dagligt fra Strömkajen i Stockholm i forårs- og sommermånederne.


Gotska Sandöns nationalpark – en idyllisk ø midt i Østersøen

Gotska Sandöns nationalpark føles mere som en tropisk ø end en lille ø midt i Østersøen. Vandet er krystalklart, sandet er silkeblødt, og strandene strækker sig omkring 30 kilometer langs øens bræmme. 


Gotska Sandön er kendetegnet ved sine sandede klitter og tætte grønne fyrreskov og har vandrestier, der strækker sig over 60 kilometer. En koloni af gråsæler betragter de nordlige strande som deres hjem, og trækfugle flokkes til øen hvert forår. Ud over den imponerende flora og fauna byder nationalparken også på et par kulturseværdigheder – såsom den restaurerede landsby Fyrbyn fra det 19. århundrede, en gård fra det 18. århundrede samt fire fyrtårne. 


I Fyrbyn finder du Naturums besøgscenter og museum. Du kan endda leje en af de gamle fyrmesterboliger til din overnatning. Der er et campingområde, hvor du kan slå dit eget telt op eller leje et. De har også hytter med to til fire soveværelser på stedet.

På trods af at det er den mest isolerede ø i Østersøen (beliggende 90 km fra Sveriges sydøstlige kyst og næsten 40 km nord for Gotland), er det nemt at komme til Gotska Sandön med færge fra Fårösund på Gotland eller Nynäshamn i Stockholm. Færgerne sejler regelmæssigt mellem slutningen af maj og begyndelsen af september.


Skuleskogens nationalpark – et betagende landskab på den naturskønne Höga Kusten

Skuleskogens nationalpark ligger på Höga Kusten, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Denne kyststræknings dramatiske landskab – verdens højeste – blev formet, da gletsjere trak sig tilbage for næsten 10.000 år siden. Røde granitklipper dækket af tæt urskov rejser sig højt op over havets overflade, og stille søer og unikke geologiske formationer bidrager til denne populære destinations tiltrækningskraft. 


Tredive kilometer lange vandrestier snor sig gennem parken; til tider tager de dig gennem hjertet af tårnhøje fyrreskove, og andre gange fører de dig til nogle af de mest spektakulære udsigtspunkter på kysten. En attraktion, som er et must at se, er Slåttdalsskrevan, en smal 200 meter lang klippesprække med 30 meter høje granitvægge, der strækker sig opefter på begge sider. Granitpassagen er dækket med mos og bregner i livlige grønne farver, og på vejen ud fra den mødes du af en fantastisk udsigt. 

Det er tilladt at campere og grille på særlige områder. Der er mange muligheder for overnatning i Örnsköldsvik og andre nærliggende byer.

 

Skuleskogens nationalpark ligger 500 km nord for Stockholm. Den nærmeste by er Örnsköldsvik, som kan nås med tog fra Stockholm, Sundsvall eller Umeå. Derfra kører busser regelmæssigt til parkens forskellige indgange.