Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Romeleklint i Skåne
Foto: Outsite.org

Rutevejledning

Vandretur på Skåneleden fra Veberöd til Svedala

Vandring på Skåneleden fra Veberöd blot 40 min. fra Øresundsbroen til Svedala med overnatning på Bed and Breakfast er en flot rute med mulighed for at lave afstikkere i naturreservater. Og selv de dedikerede vandrere fra Outsite blev på denne tur fristet til en lidt alternativ start på turen. Her er deres beretning fra et par dages vandring i Skåne.


Skåneleden

Ved et tilfælde finder vi ud af, at vi kan leje en dræsine i Björnstorp til vores planlagte startsted i Veberöd. Det bliver vi simpelthen nødt til at prøve. Og fra dræsinen skal vi direkte fra 33 m.o.h. (meter over havets overflade) til 175 m.o.h. i en og samme stigning, så turen har både en noget anderledes og kuperet begyndelse.

Vi skal op på Romeleåsen med et højdepunkt på 186 m.o.h. Det er ganske pænt for det ellers flade Skåne. Turen op til Romeleklint går først på asfalt og senere grus- og skovstier. Det er en langsom ned-gearing fra hverdagen til turlivets fred. Skoven kommer os i møde, og nu er der kun få gårde tilbage, før en fin vandresti fører os ud i naturen med gamle, snoede træer. Vel oppe på Romeleklint fører Skåneleden os sydpå.  

Ved Dörröd Fälads Naturreservat går man igen på små stier og vandrer længe på en flot etape. Her kan man virkelig nyde naturen og slappe af. Stien ender ved en rød hytte og fortsætter på en flot skovvej lige før Dörröd. Husene dukker langsomt op bag træerne, men de ligger ikke tæt, så Dörröd er en fin by at vandre gennem. Der er ikke langt til første overnatning, som en sti fra hovedvejen fører os direkte til.  


Trollebergs Bed and Breakfast

Vi bliver mødt af vores vært på Trollebergs Bed and Breakfast, der viser os rundt på stedet. Der er enormt hyggeligt i den store bygning med stor pejs, langbord og tekøkken. En havedør fører ud til poolen, der er lang nok til, man kan tage en svømmetur. Ved siden af ligger en sauna.  

Værten viser os op til vores værelser, mens han begejstret fortæller om oplevelser i området og siger, at vi er velkomne til at smøre en franskbrødsmad, hvis vi er sultne efter vandringen. Vi glæder os til at indtage aftensmad i den hyggelige stue, hvor man nærmest kan høre hyggelige samtaler fra tidligere gæster. Den indbyder virkelig til aftenhygge.

Dörröd til Eksholm

Skåneleden går herfra i en rundvandring om Häckebergasjön, hvor der også ligger et slot. Vi vælger at gå den sydlige del, da den har nogle interessante naturreservater og masser af bakker i landskabet.  Man kan fornemme, at landskabet ændrer sig, da vi går tilbage til Dörröd for at komme på Skåneleden igen. Vi møder Billingebäcken, der indbyder til en lille omvej langs det sløvt rindende vand. Derfra går vi nedad mod et sumpområde, og så er vi ved hundredevis af bakketoppe, der skyder op til alle sider. Vejen fortsætter ad stier, der snor sig opad som i bjergene.  

Ved Margretetorpet er der en fin udsigt, og man kan se hele vejen til Stenberget. Skåneleden slår atter over i sti, og man går på en lille karm, hvor landskabet falder smukt til begge sider. Herefter drejer vi vestpå ad en skovvej. Selvom vi er på et stykke, der gør det muligt at få lidt fart på vandringen, kan man stadig nyde landskabet.

Ganske hurtigt kommer vi til Husarahagens Naturreservat som planlagt. Vi tager en rundtur blandt 300 år gamle træer og vender tilbage til Skåneleden. Vi skal ned og ramme afslutningen på “Slingan” (rundvandring på Skånleden) og herefter sydpå mod Sturup flygplats (Sturups Lufthavn).


Eksholm

Vi skal dog ikke ned til lufthavnen og drejer igen vestpå. Eksholm er tæt på nu, og man kan enten tage vejen dertil eller vandre langs Skåneleden, der slår en lille krølle ud på markerne for at ende ved Eksholm, som vi gør. En allé fører op til gården Eksholm, hvor vi møder værten. Fra vores værelser er der udsigt over marker med får og skov, hvor der bl.a. bor en rød glente. Rummet har et stort køkken, stue og to soverum, men vi sidder ude og nyder solen, inden vi laver sen aftensmad.

Eksholm til Svedala

Vi vågner, laver morgenmad og gør os klar til at vandre fra Eksholm B&B til Svedala. Før vi forlader gården, skal vi lige forbi gårdbutikken, hvor man f.eks. kan købe fåreskind.

Vi lægger ud med at vandre til Eksholm sø via Skåneleden. Det er en hjerteformet sø, hvor der også ligger en god shelterplads. Herefter skal vi et kort stykke gennem byen Holmeja og videre til Yddingesjön. Selvom søen er stor, er der begrænset med udsigt over den, og grusvejen tager os forbi en golfbane, før vi igen rammer en skov. Bøgeskoven er rigtig flot, og har man tid og lyst, så skal man forlænge ruten her.

Skåneleden drejer sydpå mod Svedala og nordvestpå mod Malmø. Vi er tæt på Svedala, men vi vil lige forsøge os med et ekstra lille eventyr ved at finde udsigtspunktet Bjäret, der er indtegnet på kortet. Jeg tror dog, vi misser stien op til toppen, for vi finder blot en lille sti, der går ved foden af bakken. Efter Bjäret kommer asfaltvejen, og Skåneleden fortsætter et stykke ind til centrum og stationen, hvor vi vender næsen hjemad.

Ruten var ny for os begge, der ofte har en tendens til at søge længere væk. Men konklusionen er, at man blot behøver at køre i 40 minutter for at opleve et rigtig flot stykke af Skåneleden. Foruden de mange muligheder for ekstrature og vandring i naturreservater er det nemt at finde overnatning, uanset om du er til primitiv shelter eller komfortabel B&B.