Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vandring i Halland
Foto: Oskar Albrektson

Rejsetips

Vandring i Halland

Selvom du er til fods gennem Halland, kan du opleve forskellige landskaber på én og samme dag. Her langs Sveriges vestkyst finder du varierede vandreruter ved vandet med både klipper og sandstrande og inde i landet ved dybe søer og tætte skove.


Hvis du er inkarneret vandrer, der elsker udfordringer i både opad- og nedadgående terræn, så har du måske allerede testet dit udstyr og dine evner af i Halland. Så tæt på Danmark og alligevel helt anderledes ikke mindst på grund af de afvekslende landskaber er det helt oplagt at benytte en weekend i ny og næ til at lufte vandregrejet. Men selvom her er ideelle forhold for rutinerede vandrere, er det afgjort også et sted, man kan tage sine første skridt. Er du nybegynder, kan du dog godt forberede dig på, at én dagsvandring aldrig er nok, for du får i den grad smag for Sverige. Heldigvis er vandreruterne godt anlagt med shelters, bålpladser og toilet med rimelig afstand mellem.

Vandring er for alle, og du kan roligt tage børnene med ud i naturen. De fleste børn kan gå meget længere strækninger, end voksne tror. Naturen giver ganske enkelt oplevelser, som ikke dukker op derhjemme i hverdagen, når familien løfter blikket hen over en kløft, ud over vandet eller kigger direkte op i træernes imponerende kroner i skoven. Disse små og store oplevelser gør vandringen til ren leg – et familieeventyr, som I kan strække over en halv dag eller med flere overnatninger undervejs.


Hallandsleden

Det er nemt at finde en vandrerute i Halland, og det er nemt at planlægge sin tur. Hallandsleden er for eksempel en cirka 390 km lang vandrerute, der deler sig i en østlig og vestlig retning. Vælg mellem 25 etaper, som du finder beskrevet her, hvor du også kan tilrettelægge turen, så de tilbagelagte kilometer passer med overnatning på et hyggeligt hotel eller i et shelter med bålplads og toilet. Det er sådan set bare at beslutte sig for, hvilke landskaber du vil vandre gennem – ved vand, gennem skove over marker og sletter, og skal du måske have tanket proviant undervejs? Kort over etaper og delruter viser vej til alt det, du har brug for at vide, når du begiver dig ud i den hallandske natur. Følg de orange markeringer på skilte, træer og sten, der viser vej til Hallandsleden, og hold pause præcist der, hvor fuglene fløjter livligst, vandet bruser højst, og udsigten er allermest bjergtagende.  

Prins Bertils Stig

En af Hallands absolutte vandreperler er Prins Bertils Stig. Vandreruten begynder ved Halmstads Slot og følger kringelkrogene rundt langs kysten mod Tylösand, herfra ind i landet gennem grønne løvskove og ender i Møllegård.  Undervejs er der rig mulighed for at tage en dukkert i Kattegat fra en af de brede sandstrande eller klatre lidt rundt på klipperne, som kystlinjen karakteriseres mere af på den sidste del af ruten, inden den fører ind gennem skoven. Prins Bertils Stig er kendt for at byde på utrolige udsigter og mange hyggelige vige omkring de små fiskerlejer. Uanset om du vil bade, spise frokost, nyde en is og hvile fødderne er der mange steder at vælge mellem. Skønnere motion i en afslappende feriestemning findes formentlig ikke.


Kortere vandring i smuk natur

Selvom du vælgere kortere ruter for dine vandreture, betyder det bestemt ikke, at oplevelserne bliver mindre. For nybegyndere eller børn kan det være en god ide netop at vække vandregejsten på overskuelige ruter på få km. Åkulla Bokskogar er et stort naturområde i det indre Halland, hvor der er anlagt 12 stier med længder, der varierer mellem 1,6 og 6 km. Her kan du tage på rundvandringer forbi søer og gennem de imponerende bøgeskove med rigt dyre- og planteliv, så hold øjne og ører åbne undervejs. Området byder desuden på aktiviteter, seværdigheder, overnatningsmuligheder, og du kan hoppe på Hallandsleden herfra, hvis du er klar til et længere eventyr.

Lidt længere nordpå ligger Hallands største sø Lygnern, hvor der også venter fremragende rundvandringer på korte distancer i spændende terræn. Fjärås Bräcka rejser sig 60 meter over havet som en hilsen fra istiden og giver en fænomenal udsigt over landskabet. Vil du vide mere om områdets spektakulære natur- og kulturhistorie, er et besøg på Fjärås Bräckas naturum en god idé. Har du gode ben, kan du prøve kræfter med trappen, der består af 142 trappetrin, og på de varme dage er en dukkert i Lygnern en populær aktivitet. Nogle kilometer østpå langs søens bred ligger Gäddevik, der er to skovklædte små tanger ud i vandet, som også egner sig fortrinligt til korte vandreture – og et dyp i vandet fra strand eller klipper. 

Aktiv ferie i Halland

Med både sandstrande, vige og åløb, skove og kulturlandskaber er Hallands kyststrækning en gavebod for outdoor-folket. Hvis det også kribler i dig for at komme ud at vandre, cykle, padle eller surfe, så læs med og lad Hallands friske havluft fylde dine lunger på en aktiv ferie.

Hovedside