Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Skåneleden
Foto: Mickael Tannus/Tourism in Skåne

Aktiviteter

Vandring i Skåne

Den skånske vildmark tiltrækker såvel erfarne trekkere som nybegyndere fra hele verden, der kommer for at opleve den rige natur med urskov, klippefyldte kyster og fredelige landskaber. Du kan godt begynde at pakke din rygsæk - der venter en stor variation af vilde naturoplevelser, hvis du planlægger at vandre i Skåne.


Skåneleden – følg ruten med de orange skilte

Skåneleden går på kryds og tværs af Skåne – faktisk kan du vandre over 1000 smukke kilometer ved at følge de orange skilte. Ruten består af fem delruter med i alt 89 etaper, hvoraf nogle er forbundne, hvilket er perfekt for dig, der gerne vil begynde og slutte din vandretur det samme sted. På Skåneledens hjemmeside finder du alle de informationer, du har brug for i planlægningen af din tur. Blandt andet detaljerede rutebeskrivelser, bus- og togforbindelser, kort og meget andet, der gør dig klar til at møde den skånske vildmark og dyrelivet på Skåneleden.

Kyst-etaperne er med sine kontraster et fascinerende møde med dramatiske klipper, langstrakte sandstrande og det åbne hav. Længere inde i landet folder naturen sig ud på alle leder og kanter med frodige, grønne bøgeskove, imponerende klippeformationer og en rig flora og fauna.

Søerne i det nordøstlige Skåne er omgivet af dybe urskove og historiske steder, hvor du fornemmer fortiden komme tæt på - og dagligdagen langt, langt væk.

Landskabet i Skåne varierer væsentligt mere, end man skulle tro, regionens størrelse taget i betragtning. Sammenholdt med en god infrastruktur, der bringer dig fra den ene yderlighed til den anden med bil, bus eller tog, er Skåne et naturligt førstevalg, når der skal planlægges vandreture. Og bemærk, at du kan komme fra København og helt ud i vildnisset på blot en time.

Tætte skove og ægte vildmark i det nordøstlige skåne

Ønsker du at kombinere vandring, vildmarksoplevelser med smukke grønne enge og samtidig mærke historiens kraftfulde vingesus, så søg mod det nordøstlige Skåne. Ad ruterne ledes du gennem de tætte skove i Göinge (Gønge), hvor de danske snapphaner kæmpede mod svenskerne for at beholde Skåne under danske flag, forbi smukke landejendomme og gennem åbne landskaber. Om sommeren kan du lægge et stop og en forfriskende dukkert ind ved Finjasøen, inden du fortsætter turen og går på opdagelse efter flere historiske steder. De mange små vandløb og vådområder gør denne del af Skåne til et attraktivt sted for sjældne fugle, dyr og planter, så hold øjne og ører godt åbne, hvis du vil have et glimt.


Dramatiske klipper og betagende udsigt langs vestkysten

Det hedder sig, at det skånske landskab er fladt, men det er nu ikke helt sandt. Vestkysten med de stejle, forvitrede klipper er en af undtagelserne. Begynd din vandring ved Hovs Hallar, hvor Hallandsåsen møder havet. Disse klippeformationer er dannet af et vulkansk udbrud for millioner af år siden, da magmaen brød op gennem grundfjeldet, og består af rødlig gnejs med indlejret amfibolit. Gennem tiden har havet gjort sit til, at klipperne fremstår i dramatiske formationer med store kantede klippestykker og huler at gå på opdagelse i.

En lige så imponerende oplevelse venter dig lidt længere sydpå, når du vandrer gennem naturreservatet ved Kullaberg med de storslåede udsigter over Øresund og Kattegat. Er du interesseret i dyreliv og planter, så kan det anbefales at begynde vandreturen i besøgscenteret Naturum Kullaberg ved fyret på spidsen af Kullen.

Kullaleden er en 70 kilometer lang vandrerute, der er certificeret ’Leading Quality Trail’ af ERA (the European Ramblers Association). Det betyder, at den er blandt de bedste i Europa, hvad angår selve vandrestiernes fysiske fremtoning, servicestandard og naturoplevelser undervejs.

Nyd naturen på Romeleåsen – med civilisation inden for rækkevidde

Har du svært ved at vælge, om turen til Skåne skal være med fuld komfort på hotel og byens puls i blodet, eller om du hellere vil nyde områdets imponerende dyreliv i fred og ro? Så læg dig midt mellem dine muligheder og tag til Romeleåsen. Her på Skånes sydlige højderyg er der flere skønne vandreruter for naturelskere inden for en meget rimelig afstand til civilisationen i Malmø og Lund. Romeleåsen blev dannet for 150 millioner år siden, og højdeforskellen er lige over 200 meter med Romeleklint som det næsthøjeste punkt på ruten. På din vandring kan du også se nærmere på Järnhatten, hvor selve grundfjeldet ret usædvanligt er blottet.

Romeleåsen har et rigt dyre- og fugleliv, og du kan sagtens være heldig at møde en kronhjort på din vej. I øvrigt er trekking her på den smukke ås også en mulighed for at gå tilbage i tiden gennem Kullatorpet og opdage, hvordan livet tog sig ud i Skåne for et par hundrede år siden. Kullatorpet er en charmerende og velbevaret gård fra 1800-tallet, som er åben for offentligheden i ferier og nogle weekender.


Söderåsen og Stenshuvud – vandring i uberørte nationalparker

40 kilometer øst for Helsingborg ligger Söderåsen Nationalpark med hovedindgang i Skäralid, hvor du finder information- og besøgscenteret. Der er også en sydlig indgang til parken og et turistkontor i Röstånga. Ved begge indgange og hele vejen rundt om parken er der busstoppesteder, så det er nemt at komme ud og hjem. Selve højderyggen, Söderåsen, er ældgammel, og har helt naturligt givet navn til området. Den 150 millioner år gamle højderyg er i dag præget af en eventyrlig urskov, dybe søer og stejle skråninger. Du kan sagtens bruge en hel uge på at vandre i disse fortryllende omgivelser. Her kobler du fuldstændigt af fra den moderne verden og lader dig opsluge af den magiske natur.

Stenshuvud nationalpark mellem Kivik og Simrishamn i Østerlen breder sig over mere end 400 hektar, inklusive 80 hektar hav. Selve bjerget Stenshuvud består af tre toppe, hvor den nordligste og højeste rækker 97 meter op over havets overflade. Det meste af området er dækket af avnbøg, med spredte bøge- og egetræer og græssende husdyr som naturpleje på åbne områder. Parken byder på natur i forskellige varianter, så du vil opleve alt fra tørt hedelandskab til frodige enge, klippefyldte kyster og smukke sandstrande på din vandring. Glæd dig til et rigt planteliv med for eksempel vilde jordbær, bregner, kobjælder og ’evighedsblomsten’ immortelle.

Lejrpladser og faciliteter

Alt i alt er Skåneleden meget velholdt, og der er lejrpladser for vandrere langs hele ruten. Faciliteterne på en lejrplads består som hovedregel af shelter, toilet, bålplads, brænde, skraldespand, vand og informationstavle. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det bedste af det hele er, at det er gratis. Så der er absolut ingen grund til at vente – snør støvlerne og lad vandre-eventyret begynde uden at tage en krone op af lommen. Du kan planlægge din tur og få meget mere information her.

Den svenske allemandsret

Helt overordnet gælder den svenske allemandsret, når du bevæger dig rundt i naturen. Allemandsretten er en unik svensk lov, der giver alle mennesker ret til at bevæge sig frit rundt og nyde naturen.