Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A woman with a backpack is hiking on one of the peaks of the Swedish High Coast overlooking the Baltic Sea.
Vandring i Höga Kusten i det nordlige Sverige
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

Overblik

Vandring i Sverige

På med vandrestøvlerne og ud i naturen. Glem den hektiske hverdag for en stund og kom ned i gear i takt med, at skridt tages igennem flora og fauna. Vandring i Sverige er som vandring i en anden verden, for skovene er dybere, naturen vildere og oplevelserne nogle, der kan mindes lang tid efter, at den sidste kilometer er tilbagelagt. Langt hovedparten af Sveriges næsten 400 vandreruter, der løber på kryds og tværs gennem landet, er tydeligt skiltet, og fører forbi ca. 350 veludstyrede og velfungerende vandrehjem, fjeldstationer og bjerghytter!


På med vandrestøvlerne overalt i Sverige

Skåneleden, som er rendyrket naturlig skønhed, består af fem del-ruter, som fører dig på kryds og tværs af hele Skånes afvekslende landskab. Rutesystemets 80 etaper giver nærmest uendelige kombinationsmuligheder og egner sig fortrinligt til éndags-vandreture såvel som til længere vandringsferier. Flere steder langs Skåneleden kan du finde lejrpladser med faciliteter såsom læhegn til overnatning og toiletter.

Der er også mange smukke og hyggelige vandringsmuligheder i Midtskåne – flere med ’fika’ undervejs på hyggelige små caféer. Skåneleden krydser gennem området, og det samme gør fine Linderødsåsen med rig mulighed for at udforske skånsk natur og kultur. Langs med Hjorteruten passerer man ofte hjorte, rådyr og vildsvin og vandrer gennem Verkeåns naturreservat, hvor Skånes højeste vandfald, Hallamølla, bl.a. ligger.

I Småland kan du opleve ruter med særlige temaer som John Bauer-ruten og Utvandrarleden; den sidste førte omkring år 1900 mange fattige udvandrere fra Småland ned til udskibningshavnen Karlshamn i Blekinge, før turen ofte gik over Atlanten til et nyt liv i USA. Udvandrerstien har både en vandresti og en cykelsti, og hvis man ønsker at skabe lidt afveksling, kan man også ro i kano på en del af ruten. Langs stien er der naturligvis flere overnatningsmuligheder. Du kan f.eks. overnatte på et af de mange vandrehjem, som ligger i smukke omgivelser langs stien.


I det centrale Sverige, i Dalarna, strækker Vasaloppsleden sig på tværs af området og fortæller historien om den svenske nationalhelt Gustav Wasa. Hvis I besøger Dalarna om foråret, sommeren eller efteråret, er det en perfekt vandrerute, som stort set følger den rute, som det verdensberømte langrendsløb, Vasaloppet, benytter mellem Sälen og Mora. I modsætning til Vasaloppets skiløbere bør man på sin vandring her tage sig god tid til at nyde naturen og dyrelivet. Og stoppe op i små landsbyer og nyde det svenske autentiske liv.

Langs Höga Kusten ud mod Den Botniske Bugt rejser de stejle granitklinter og stenede øer sig direkte op af havet. Og rejser sig er det helt rigtige ord. Kysten er den højeste landhævning i verden. På grund af kombinationen af isens pres og dens tilbagetrækning i den sidste istid, for ca. 9.600 år siden, blev det en gang så udstrakte landskab presset voldsomt sammen og rejser sig nu lige i vejret. Dette særlige geologiske fænomen gør, at ”Höga Kusten” når helt op i ca. 295 meters højde. Höga Kusten i Ångermanland i det nordøstlige Sverige er optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv for det unikke og absolut sceniske kystlandskab med de karakteristiske røde granitklinter og klipper.


I Vestsverige er der også vandring i alle skønne afskygninger. På Pilgrimsleden kan man agere pilgrim for en stund. Her vandrer man forbi imponerende, gamle kirker og skøn natur på vej til Nidaros i Norge. Det er en pilgrimsvandring på over 100 kilometer.a. Vestsverige byder også på smuk vandring langs kysten med kig til skærgården.

Og så er der pittoreske Kosteröarna i Bohuslän, som ligger i den eneste maritime nationalpark i Sverige, og her kan man udforske ølandskabet i havet - med vandringsstøvlerne på.

Læs mere om vandring i Vestsverige her.

Helt oppe i det nordsvenske Lapland strækker Kungsleden sig fra Abisko nationalpark næsten 400 kilometer til Hemavan og er mange vandreres ubetingede drømmerute! Her kan I opleve vilde bjerglandskaber, strømmende åer, brusende elve og bjergsletter omgivet af høje tinder. Lapland rummer et netværk af fantastiske – og vilde – nationalparker, inklusiv Sarek og Abisko, der er anerkendt som UNESCO verdensnaturarv under navnet Laponia. Sverige har adskillige nationalparker spredt ud over hele landet, og der er fri adgang til dem alle sammen, bl.a. via en lang række vandreruter.


Den svenske Allemandsret (Allemansrätten) er en del af den svenske Grundlov og giver, som navnet antyder, alle lov til at bevæge sig rundt i naturen og nyde landskabet i Sverige, så længe man efterlader den i samme stand, som man fandt den – og selvfølgelig respekterer andre mennesker og privatlivets fred.

Der er et hav af gode indkvarteringsmuligheder overalt i Sverige. 350 veludstyrede og velfungerende vandrehjem, fjeldstationer og bjerghytter. De drives og vedligeholdes af den fremragende Svenska Turistföreningen - en fantastisk organisation til stor hjælp for vandrere og andre, der vil helt tæt på de store oplevelser i Sveriges natur.

Vis mere