Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Naturbyn nær Långserud i Värmland
Foto: Jacque de Villiers/imagebank.sweden.se

Destination

Värmland

I Värmland, i den vestlige del af Mellemsverige, begynder fjeldene at rejse sig, og helt mod vest grænser Värmland op til Norge. Värmland er en stor naturattraktion. Her er 10.000 søer, spredt ud i det skovrige landskab. Lenet er nærmest delt på midten af Sveriges længste elv, Klarälven, der mod syd løber ud i en af Europas største søer, Vänern, nær lenets største by, Karlstad.


Flyd med strømmen

Tag familien eller vennerne med på tømmerflåde-rafting ned ad Klarälven. I får lov til selv at bygge tømmerflåden med hjælp fra en ekspert i tømmerflåder, og så er det bare at drive med strømmen med ad floden – med 3 km. i timen. Det går ikke stærkt, men det er heller ikke meningen. For det giver jer meget mere tid til at beundre naturen, som langsomt glider forbi.

Glaskogen naturreservatet med de store skove og 80 søer er en anden van(d)vittig flot oplevelser. Den bedste måde at opleve området på er selvfølgelig fra en kano. I kan f.eks. tage af sted på en 7-dages kanotur, og overnatte i telt under åben himmel eller i naturshelters. Dybe skove, svagt skinnende søer, friske fisk på bålet, fred og ro. Hvad mere kan man forlange?

Hvis I hører til dem, der foretrækker at bevæge jer til lands – og måske lidt mere civiliseret – så er cykelruten på den gamle Klarälv jernbane eller vandreruten Klarälvsleden måske noget for jer. Det er en kombineret 210 km. cykel- og vandretur fra Hammarö i lenets sydlige ende, via Karlstad, og nord på i det fredfyldte Värmland. I kommer til at opleve skov – ganske meget af det – elve og et landskab, der afslører små byer undervejs; perfekte til spisepauser og oplevelser af livet i Värmland.

Hvad med at lave absolut ingenting, bare sidde og se ud over en sø? Et af de bedste steder at opleve det er i Naturbyn nær Säffle i det sydlige Värmland. Her bor I i en økologisk bygget træhytte uden elektricitet, med fælles køkken og fælles brændefyrede sauna. I vælger selv, om I laver en lille smule eller slet ingen ting. Ud over bare at være der.

Elsker I aktiv ferie, så er Värmland et paradis. Her kan I stå på ski, vandre, fiske og gå på jagt, tage med elg- eller bæver-safarier, sejle kano og kajak og meget mere. Læs mere på den lokale turist-hjemmeside her.


Värmland er også kultur

En særlig kultur handler om er at forkæle sig selv og slappe helt af. I kan f.eks. opleve Sveriges første spa – nu et blandt mange – på Selma Spa+ i byen Sunne. Her kan I vælge blandt mere end 40 wellness behandlinger, deltage i kurser og øvelser i det berømte fitness center, og nyde den gode mad ikke at forglemme. Og så bare afslapning. Andre kulturoplevelser? Hvad med at besøge den verdensberømte forfatter Selma Lagerlöfs smukke hus i Mårbacka ved Sunne. Selma var den første svensker, der vandt den Nobel prisen i litteratur, tilbage i 1909. Hvis I følger den litterære åre, kan i også besøge det tidligere hjem for Sveriges nationalpoet Gustaf Fröding på Alsters Herrgård lige udenfor Karlstad. Og når I er på de kanter, bør I ikke gå glip af det storslåede Värmland Museum, og lige bag ved Lars Lerin Museet.

I kan få mange flere oplysninger om Värmlands kultur, historiske attraktioner, museer, event og meget mere her

Karlstad ligger i et floddelta, hvor 2 af Sveriges store naturlige vandveje mødes: Den 500 km. lange Klarälven og den kæmpestore sø, Vänern, med bl.a. en skærgård med henved 22.000 øer, klipper og skær.

I kan få mange flere informationer på Destination Karlstad.

Læs mere på www.visitvarmland.se