Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vasaloppet (Vasaløbet) i Dalarna
Foto: Vasaloppet

Aktiviteter

Vasaløbet

Det er ikke bare smukt. Det er også fantastisk fysisk træning og stærkt vanedannende. Vasaløbet er med sine 90 kilometer verdens ældste og længste skiløb.


Vasaløbet er et traditionsrigt løb, som blev afholdt første gang i 1922. Lige siden har entusiastiske langrendsløbere kunnet deltage i Vasaløbet, som afholdes den første søndag i marts. Løbet er opkaldt efter Kong Gustav Vasa, som i 1521 flygtede fra den danske kong Christian 2. Løbet har gennem årene tiltrukket mange og den svenske konge Carl 16. Gustav af Sverige har deltaget tre gange. 

Den lange distance på langrend, som går mellem Sälen og Mora, er en kærkommen udfordring for dem, som vil presse kroppens formåen og samtidig nyde naturen i det smukke vinterlandskab. Selvom fysikken udfordres og kroppen yder sit maksimale, så er langrend som træningsform langt mere skånsomt end et maratonløb. Kroppens koordineringsevne styrkes og hele kroppen trænes på én gang med minimal risiko for at overbelaste knæ eller ben.

”Vasaløbet er verdens ældste, længste og et af de hårdeste skiløb”

90 kilometer langrend

Vasaløbskonkurrencen er koordineret og planlagt til mindste detalje, så der tages godt hånd om de mange deltagere. På det 2 kilometer store startområde, kan man deltage i fælles opvarmning, inden det går løs på den 90 kilometer lange strækning. Når starten først er gået, er det om at holde ud og komme ind i et flow hvor man kan nyde kroppens produktion af endorfiner. 


For erfarne og nybegyndere, unge og gamle

Vasaløbet kan løbes i sin helhed, eller man kan vælge at tage en kortere distance. I vinterugen i februar hvor det store Vasaløb løber af stablen, arrangeres der flere mindre løb, så det er muligt at deltage på flere niveauer. Eksempelvis kan man deltage i et løb på den halve distance, 45 kilometer, et løb for børn og unge, et natløb samt et blåbærsløb.

Langrend om vinteren, cykling og løb om sommeren

Vasaløbet arrangerer både vinterløb og sommerløb. Om sommeren er det muligt for cyklister og løbere at bruge Vasaløbets spor og i august arrangeres løbestafet og cykelløb på forskellige distancer af vasaløbsruten. Årligt benytter over 90.000 skiløbere, cyklister og motionister Vasaløbets område.

Vil du selv træne til Vasaløbet? Så kan du træne på et af Vasaløbets officielle centre i eksempelvis UlricehamnBillingen i Skövde, Idre Fjäll, Vemdalen, Åre og Östersund.  

Du kan få mere information om Vasaløbet på www.vasaloppet.se.

Dalarna

Dalarna i det mellemste Sverige vinder formentligt førstepladsen på listen over det mest ærke-svenske - foran ABBA og IKEA til sammen. De rødmalede træhytter, glitrende søer og dybe skove udgør det klassiske billede af Dalarna, men også den festligt dekorerede dalahest i udskåret træ og glade svenskere i folkedragter, der danser rundt om majstangen, mens de fejrer midsommer, lyser billedet op.

Hovedside