Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vasaloppet (Vasaløbet) i Dalarna
Foto: Vasaloppet

Aktiviteter

Vasaløbet

Det er ikke bare smukt. Det er ikke bare fantastisk fysisk træning. Det er også stærkt vanedannende. Det er let nok at se, hvorfor det er en flot naturoplevelse at drage ud på en løjpe i den store hvide natur. Komme tæt på naturen, mærke din krop arbejde, se udsigten over det vinterklædte landskab.

Men det kan være lidt svært at forstå, hvordan man kan blive så bidt af et par smalle lange ski, at man beslutter sig for at tage manddomsprøven over dem alle: Vasaløbet. 90 km hårdt skiløb. Verdens ældste. Længste. Et af de hårdeste. Og ikke bare tage de 90 km én gang. Men fem gange hen over en 12-årig periode. Som Kurt Mousten har gjort det.

– Da jeg startede, var rulleski ikke så almindeligt som i dag. Så jeg vakte opsigt, når jeg kom frem i det sydfynske. Nogle kom med drillende tilråb: ”Nå, du har nok glemt sneen”, råbte nogle. Men når du er på rulleski, kører du stærkt, så jeg fik også flere anerkendende tilråb. Bl.a. fra løbere, som jeg overhalede. En dag var der også en på cykel, der lå bag mig. Han råbte: ”Det ruller da meget godt, det der. Jeg ligger og kører 15 km/t!”

”Vasaløbet. 90 km hårdt skiløb. Verdens ældste, længste og et af de hårdeste.”

– Det er godt for alt. Du kommer langt ud i naturen. Du overbelaster ikke dine knæ eller ben, som du kan risikere, når du træner til et maratonløb. Du får styrket kroppens koordineringsevne og træner hele kroppen på én gang. Det er den mest alsidige træningsform, jeg kender.

Afsted til vasaløbet med en skiklub

– Da jeg var af sted allerførste gang, kom jeg med på en tur arrangeret af en skiklub. Vi var en gruppe på 14-16 mand. Det var hyggeligt. Og de lærte mig bl.a. kunsten at smøre et par langrendsski. Stykket på for- og bagski skal kunne glide, mens midterstykket skal have fæstesmøring. Det er midterstykket, som giver dig fremdrift, når du trykker skien ned i sneen med din vægt.

– Selve konkurrencen er vanvittigt godt organiseret. Vi stod op kl. 4 om morgenen, pakkede det sidste og tog ud til startområdet, der strækker sig over 2 km. Du finder din plads efter dit startnummer og stiller dine ski. Så er der fælles opvarmning. Alle er spændte. Men også åbne i det store fællesskab. Så kommer du overtøjet i en sæk med dit nummer på. Det bliver så kørt op til målområdet for enden af 90 km hårdt skiløb.

– Når starten går, er det alles kamp mod alle for at komme ind på selve løbssporet. Efter nogle kilometer kommer du dog ind i rytmen. Men tag ikke fejl: Vasaløbet er et hårdt løb. Første gang var jeg så øm i kroppen efter halvdelen af løbet, at jeg overvejede at udgå. Så tog jeg 10 km mere. Og begyndte at tælle ned. Jeg fik problemer, fordi jeg løb for meget med hovedet. Hovedet skal ikke blande sig for meget. Du skal ind i en mekanisk rytme, hvor du lader kilometerne løbe ind under dine ski. Du skal i flow og nyde kroppens produktion af endorfin.

”Men tag ikke fejl: det er et hårdt løb.”

– Efter løbet er du træt. Du har tømt din krop for energi. Du mærker nok glæden ved at have gennemført noget stort, men trætheden er stor, stilheden er øredøvende. Du tager hen på den skole, som er udpeget til dig. Kommer i bad. Får rent og tørt tøj på. Spiser. Mødes med din gruppe igen. Mærker den indforståethed og hjælpsomhed, der er i en gruppe, som har overvundet sig selv – slutter Kurt Mousten:
– Det var en fantastisk oplevelse, første gang. Så stor, at jeg siden hen har taget turen fire gange mere.

Nu sidder du måske som læser og tænker: Hvordan får jeg lige selv taget hul på træning til Vasaløbet? Hvis du vil mærke lidt af suset, så start fx i Orsa Grönklitt, der ligger bare 20 km fra Vasaløbets slutpunkt. Her kan du blive coachet af de bedste og prøve kræfter med langrend-træning på mere end 70 km løjper. Eller tag til Gesundaberget og indskriv dig på en langrends-clinic i Mora. Her – på Moras langrendsstadion – bliver du trænet af topprofessionelle langrendsspecialister, som bland andet omfatter OL-medaljetagere og World Cup-løbere. Vasaløbet er centralt for denne satsning, og i ugen op til løbet kan du deltage i et særligt forberedelsesprogram.

Svenske seedningsløb til Vasaløbet: www.nordic-sport.dk

Du kan få mere information om Vasaløbet på www.vasaloppet.se.