Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Västervik havn.
Foto: Västervik (Framåt AB)

Destination

Västervik - Bo, bad, sejl

Ved byen Västervik på Smålands kyst mødes havet, sandet og granitklipperne og danner et smukt og kontrastfyldt kystlandskab. Et besøg i Västervik, eller en hel ferie, vil belønne turister med dejlige natur- og badeoplevelser, samt hyggelig lokale stemninger og havneliv.


Västerviks uforglemmelige skærgård

Västervik ved Smålands vestvendte kyst er om sommeren en meget populær badeby. Omkring byen finder du dejlige strande med klipper du kan klatre på og bade fra. Østersøen og Smålands kyst er smuk på alle årstider og i al slags vejr, men særligt om sommeren er her dejligt.

"Tag til västervik og nyd havet, klipperne og stranden!"

I og omkring Västervik finder du masser af aktivitetstilbud, mens du selvfølgelig også blot kan nyde naturens ro og en fredfyldt svømmetur i havet, eller måske nogle meditative timer med at fiske fra en klippe. Ud for Västervik spreder hundredevis af klippeskær og småøer sig over havet, hvilket gør det til et imponerende og smukt naturområde – fristende at udforske.

Selve Västervik by er absolut værd at besøge og bruge tid på. Især havneområdet danner ramme om masser af liv og aktivitet – ikke mindst i sommerhalvåret, hvor rigtig mange lystsejlere kommer forbi eller holder til her. Endelig er der jo den årlige visefestival, som løber fra 12.-14. juli, og som altid er en munter og populær begivenhed.

Tag til Västervik og nyd havet, klipperne og stranden! Spring i de blå bølger fra klipperne og nyd samtidig den lokale kultur og gode sommerstemning.

Lysingsbadet har 5 stjerner. Det er fuldt fortjent

Lysingsbadet er et rigtig godt bud på den perfekte feriedestination for familier, som gerne vil opleve Smålands kystområde, besøge Pippi i Astrid Lindgrens Verden (45 minutter i bil) og slappe af med en sjov, spændende og børneglad ferie. Lysingsbadet er en af Sveriges fineste og mest eftertragtede ferieparker, som år efter år får topkarakter af gæsterne.

Parken ligger smukt og her er både badestrand og opvarmet udendørs swimmingpool. Lad ungerne slå sig løs og køre nonstop i de to store vandrutsjebaner, tag en runde minigolf i den japanske have – eller hold en familieturnering på parkens 9-hullers golfbane.

Her finder du fiskeskole for store og små. Og I kan leje cykler, motorbåde, kajakker og skydepramme, så I selv kan udforske skærgården!

Nyd skærgården. Lej en båd og tag på ø-rundfart. Eller tag på ø-hop med turbåden. Skærgården omkring Västervik består af hen ved 5.000 øer, så der skal nok være en eller to, der i særlig grad falder i din smag. Vil I spise ude, kan både Skærgårdsvillaen, Restaurant Taste og den asiatisk café byde dine smagsløg på en god oplevelse.

Husk også at møde Lysingsbadets maskot, Lysse, som gør livet for ungerne sjovere.


Skærgårdsoplevelser!

Hvis du ikke har egen båd, kan du tage på rundtur eller sejle til de forskellige øer med turbådene fra Västervik og Loftahammar. Hasselö, Sladö, Idö og Rågö byder på dejlige sommerskærgårds-oplevelser. Man kan også opleve skærgården fra land. Tager du bilen eller cyklen får du en rigtig skøn skærgårdsfølelse. Det er Sverige, når det er bedst!

Hasselö og Sladö

Hasselö er den største ø i Västerviks skærgård. Her er aktiviteter og oplevelser for hele familien – året rundt. Øen byder på ren idyl med et varieret og bilfrit landskab, som kan udforskes til fods, på cykel eller i traktor med vogn. Ved den børnevenlige strand finder I en sommeråben ”landhandel” med café, marina og udlejning af cykler og havkajakker. På øen findes endvidere Restaurant Sjökanten, som serverer frokost- og aftenmenuer i ægte fiskermiljø. På naboøen kan du opleve naturreservatet Sladö. Du kan købe fisk og spadsere på åbne græsmarker blandt stynede lindetræer og med storslået udsigt over horisonten.

Hasselö tilbyder pakkerejser af forskellig slags, blandt andet dagsudflugter, kajakpakke og familiepakke med overnatning og helpension.

Idö skærgårdsliv

Idö ligger i den ydre skærgård, en halv times sejlads fra Västerviks centrum. Øen er mange kilometer lang, men kun få kilometer bred. Den byder på et flot varieret landskab. Øens østlige side er dækket af skov med golde klipper langs vandet, mens stendigerne på vestkysten slingrer sig over åbne sletter ned mod havet.

Kig forbi. Kom ned i tempo. Slap af midt i naturen, kulturen og historien. På nogle minutter kan du spadsere til Idö Skärgårdskrog, udsigtspunktet Lotsutkiken og klipperne. Du kan endda vælge færdige pakketure – tag med på ørne- og sælsafari og få et minde for livet!

Rågö

En smuk kulturø med en lille skærgårdsby. Her finder du smuk natur, afmærkede vandreture, sandstrande, klipper, en hyggelig marina, Rågöbyns servering, vandrehjemmet samt Tjust skærgårds arbejdslivsmuseum med udstillinger om Skærgården. Kig også forbi foreningen Tjust Allmogebåtar med sin bådsamling og bådværksted. En tur i en robåd kan blive et minde for livet!

Hvert år i juli måned fejres Rågödagen, en festdag, som står i tov og tjærens tegn.

Eventyr i skærgården

Kajak, klatring, fisketure, sejlture med Skonnerterne Linnéa og Vega, ørne- og sælsafari… Aktiviteterne i Västerviks skærgård er mange og oplevelserne storslåede. Der er mange forskellige pakker for dig, som hellere vil nyde eventyret 100% i stedet for at bruge tiden på planlægning.

Naturum Västervik

På Västerviks museum finder du Naturum. Her står alt i havets og i skærgårdens tegn. Temaer vises gennem faste og midlertidige udstillinger, film og spændende aktiviteter. Unikt for Naturum er Vandskolen, hvor du kan udforske skærgårdens undervandsverden med dykkermaske og snorkel eller waders og net. Store oplevelser for små børn!

Besøg Västervik

Byen blev bygget i 1400-taltet, men blev brændt af danskere ved ikke mindre end fire lejligheder, senest i 1700-tallet. I dag er den gamle strid glemt og byen hilser de danske venner varmt velkommen til den smukke by. Her er to gamle bydele, hvor man kan se bebyggelsen fra 1700-talet og frem. De smukke, farverige facader kunne fortælle en masse, hvis de kunne tale!

Masser af restauranter med udeservering

Ved Fiskaretorget (Fisketorvet) ligger restaurationer med udeservering på rad og række. Kommer du med båd, kan du lægge til direkte på strandpromenaden. Herfra er der bare 10 meter til nærmeste restaurant.

I uge 28 er der Visefestival, uge 29 Skærgårdsfestivalen og uge 30 er der fokus på de store cykler – der er det MC-dage.

Man må ikke gå glip af shopping i Västervik. Det er små, charmerende butikker med et rigtigt godt udbud

Kulbacken – museum og lys

På Kulbacken ligger Västerviks musem. Her kan man lære om Västerviks historie og gå på opdagelse i spændende udstillinger. Besøg også afdelingen Naturum og dyk ned i fortællingen om skærgården og Østersøen.

På Gränsö Slotts ljusstöperi (lysstøberi) kan du se, hvordan man støber lys på gammeldags facon. Lysene er lavet med en stearinblanding i høj kvalitet. De har fine væger. Hvert lys er lavet i hånden med den største omhu. Det er et unikt håndværk. Lysestøbningen fascinerer både store og små – drenge som piger.

Den smalsporede jernbane

Jernbanen Hultsfred-Västervik kaldes i daglig tale for Smalspåret (Smalsporet). Banen forbinder kysten og byen med det frodige indland. I dag er Smalsporet et levende museum hvor du kan opleve, hvordan en togrejse var for omkring 40-50 år siden. Her ruller både damplokomotiv- og motortrukkede tog om sommeren på en 70 km lang strækning komplet med station, banevagtstuer og værksteder. Banen er udnævnt som et af landets mest interessante industriminder og strækker sig gennem naturskønne landskaber, langs søer og forbi stejle bjergskråninger – som i Astrid Lindgrens historier

Belle Star Ranch

Trænger I til at nusse, kæle og klappe dyr, så besøg den smukke gård, Belle Star Ranch, mellem Gunnebo og Västrum. Her kan ungerne klappe små frække shetlandsponyer. De kan ae får med lam, nusse med kaniner, klø hunde bag øret og hilse på mange andre dyr, som dukker op. I kan også tage på udflugter med pony og vogn, bl.a. ranchens største hit – en køretur til den nærliggende Tofvehults café.

Fisk løs i Risebo

Risebo får du fred og ro. Her fisker du i små skovsøer midt i den smålandske natur. Der er både regnbueørreder og gedder. Hvis du ikke har udstyret med hjemmefra, kan du leje både båd og udstyr.

Virum elgpark

Virum elgpark, cirka 30 km fra Västervik, kan du opleve elge og hjorte i deres eget miljø. I smukke omgivelser kommer du tæt på dyrene, når du tager med på en safaritur. Her får du mulighed for at fodre elgene. Er du heldig og modig, kan du komme helt tæt på. Hvornår fik du sidst et kys af en elg? Her er chancen!

Småland

De fleste børnefamilier kender allerede til Småland gennem Astrid Lindgrens vidunderlige historier, som også vækkes til live i Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby. Og hele Småland er præcis lige så mageløst et sted for børn. De røde huse, tusinde søer og enorme naturreservater er bare noget af det, der gør regionen til et skattet feriemål for familier. Her kan i fråse i kulturelle og gastronomiske oplevelser, nyde livet på en ødegård, gå på opdagelse i Glasrikets store og små glasværker og udfordre hinanden i en duel i det vilde vest High Chaparral.

Hovedside