Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Stora teatern og Bältespännarparken i Gøteborg
Foto: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Destination

Velkommen til Gøteborg

En grøn by med kulinariske oplevelser – seks restauranter med Michelin stjerne, lækker street-food, forlystelsesparker og kultur. Gøteborg har for længst fået fodfæste siden den internationale skibsværftskrise sendte Sveriges anden største by i knæ. De tomme værftsområder langs Göta Kanal er nu blevet til bydelene Eriksberg, der er et high-end boligkvarter og Lindholmen med boliger, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Fra at være byen med den store havn og den tunge industri er Gøteborg nu fuld af kultur og forlystelser, og byen har en charmerende blanding af provinsby med historisk stemning inden for voldene og moderne metropol i de nye bydele.

Et summende byliv

Nutidens "arbejderkvarter" i Gøteborg finder man i nabokvarteret ved Järntorget og de fire Långgatorna, som går ud fra torvet. Det er Gøteborgs "Vesterbro" med sjove forretninger, alternativ kultur, caféer, restauranter og et afslappet natteliv. Det mere hæsblæsende natteliv står Kungsports Avenyn for. Den går fra voldgraven og Kungsportsplatsen til et af byens vartegn: skulpturen af Poseidon på Götaplatsen med kunstmuseum, koncerthus og byteater. Der er plads til store byfester på den brede Avenyn, og på hver side ligger stormagasiner, fortovsrestauranter og natklubber. I særdeleshed en by med en god og hyggelig stemning. 

i
Foto: Nora Lorek/Rockfoto/imagebank.sweden.se
Den populære festival Way Out West (WOW) er en tradition i Göteborg og tiltrækker hvert år 30.000 besøgende.
Foto: Nora Lorek/Rockfoto/imagebank.sweden.se

Aktiviteter for store som små

Det er let at komme omkring i centrum. Sightseeing klares til fods, med Padda-bådene i voldgrav og kanaler eller med sporvognene. Inden for voldgraven gemmer domkirken sig mellem træerne, og en del af de gamle huse er bevaret i de smalle gader. Men endnu flere af de traditionelle træhuse er i Haga-bydelen. Her i det tidligere arbejderkvarter med de brostensbelagte gågader er der nu butikker og caféer i de smukt restaurerede huse. Midt i byen ligger Liseberg, som er den største forlystelsespark i hele Norden og helt klart et besøg værd. Med alle de oplevelser og shoppe-muligheder, som Gøteborg har at byde på, er det oplagt at blive i byen et par dage eller længere. Se vores guide til hoteller og overnatning i Gøteborg her.

i
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Padda-bådene gør det muligt at opleve Gøteborg fra et nyt perspektiv.
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Naturen og skærgården

Her er højt til himlen og en frisk vind fra Kattegat i Gøteborg. Byen er grøn med masser af træer, over 50.000 siges der, og mange grønne oaser. Den største er Gøteborg Botaniska Trädgård, 175 hektarer med 20.000 plantearter, blomster og træer midt i byen. Lige uden for byen ligger havet og skærgården med klipper, strande, småbyer og aktiviteter som sælsafari, fiskeri og sejlsport. Den sydlige del af skærgården med de bilfrie øer er den mest besøgte. Sporvogn 11 kører på en halv time fra centrum til Saltholmen Terminal, hvorfra bådene sejler ud mellem de 100 navngivne øer og klipper. Den nordlige skærgård nås med bilfærge fra Hjuvik på Hisingen nordvest for Gøteborg.

i
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se
Sommer i Hovås tæt på Gøteborg.
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se