Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Børn i skiskole i Orsa Grönklitt i Dalarna
Foto: Grönklittsgruppen

Rejsetips

Verdens bedste skiskoler

Den korte afstand og sproglige lighed gør Sverige til et oplagt land for skituren. Desuden er den svenske skiskole udviklet til at gøre alle til bedre skiløbere — uanset alder og niveau. Mød to erfarne skilærere og få deres tip til en god skiferie.


En solskins eftermiddag sidste vinter stod Johanna Helinder for foden af Lindvallen-fjeldet i Dalarna. Hun havde netop vinket farvel til et hold nybegyndere, som havde fået en skilektion af hende, da en mor kom trækkende med sin lille søn.

Drengen på knap tre år skulle have en enetime, og moren lykønskede Johanna med tjansen med et spændt blik og gik så mod liften.

I næsten et kvarter prøvede Johanna at få kontakt med den lille dreng, som kaldte på sin mor, men først da hun sagde, at hendes mor også var oppe på bjerget, og at de to skulle lege sammen, indtil deres mødre kom ned igen, kom der liv i hans øjne. Kort efter susede de ned ad børnebakken på ski, mens han grinede og bad om en ekstra tur.

En stor familie med de danske elever

Det er den slags succesoplevelser, der giver Johanna Helinder og hendes kollega, Jennie Nilson, lyst til vinter efter vinter at pakke tasken og undervise i skiløb.

– Der er noget familiært ved, at vores lande er så tæt på hinanden, og vi deler meget den samme kultur og humor. Det er ofte en fordel, når vi skal lære fra os, fordi gæsterne føler sig mere afslappede og har tillid til os, siger Johanna Helinder.

De relativt små forskelle mellem det danske og svenske sprog er også en fordel, mener de to skilærere. Børnene forstår os ret godt. Og ellers har vi en ordbog med de mest brugte danske gloser, ler Jennie Nilson.Verdens bedste job

I deres arbejde med skiundervisning fokuserer Johanna og Jennie meget på at udstråle positivitet, tryghed og være åbne over for gæsternes niveau. Der er en del pædagogik i jobbet, for nogle nybegyndere er bange for at vælte og møder op til skilektion med stivhed i kroppen.

Det vigtigste for skilæreren er at få skabt et tillidsforhold mellem elev og lærer, og når det lykkes, er det verdens bedste job, er de to piger enige om.

– Det har altid været en stor interesse for mig at stå på ski, og det har været helt naturligt at fortsætte med at undervise. Jeg får så mange positive oplevelser, og det mest fantastiske er, når en elev – stor eller lille – som starter med at være bange og usikker, ender med at køre ned ad bakkerne alene. Det giver så meget taknemmelighed og glæde, siger Jennie Nilson.

Brug fantasien - leg skiløbet ind

Jennie og Johanna oplever at mange familier er stressede når de tager på ferie. De opfordrer til, at man tænker over at sænke sine forventninger og slappe af, for skituren skal gerne være en dejlig ferie.

Forældrenes stress smitter af på børnene, og især hvis børnene skal prøve at stå på ski for første gang, kan det give konflikter. Ski skal integreres som en del af børnenes leg. 

Hvis man prøver at sænke sine forventninger og lader børnene følge med i deres eget tempo, er basis for en fantastisk skiferie i Sverige på plads, lyder rådet fra de to erfarne skilærere.


Om den svenske skilæreruddannelse

Alle undervisere på svenske skiskoler har været igennem et uddannelsesforløb. Uddannelsen er inddelt i fire forskellige niveauer: Fra grøn til sort, som svarer til sværhedsgraderne på pisterne.

I alle uddannelser lærer man teknik, lederskab, kommunikation og pædagogik. Man skal være mindst 18 år for at tage en uddannelse til skilærer, og undervisningen følges op af en eksamen, som sikrer et højt niveau. Ud over ski kan man også uddanne sig til instruktør i snowboard, telemark og konkurrenceløb.

Skiskole for voksne

Skiskole er for alle aldre - også voksne. Du bliver inddelt efter alder og niveau, og på den måde bliver der taget hensyn til alle. Er du ikke til undervisning i grupper, kan du med fordel vælge at booke et par enkelte timer med en instruktør. Mange voksne kan nøjes med et par timers undervisning, før de er klar til at prøve kræfter på egen hånd med pisterne.