Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A man in the process of making hand-blown glass outdoors.
Glaskunst i Småland
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Overblik

Verdensberømt svensk glaskunst

Glasriket er det almindeligt kendte navn for det sydøstlige hjørne af Småland. Området omfatter byerne Lessebo, Kosta, Emmaboda, Nybro og Uppvidinge, og rummer mere end 13 glasværker, en lang række mindre glasværksteder, og masser af andre aktiviteter og events.


Er I også vilde med svensk glaskunst og svensk design?

Så læg turen forbi – og brug gerne mere end 1 dag - Glasriget. Hjørnet af Småland er ”glas-hovedstaden” i Sverige, og her har man fremstillet verdensberømt glaskunst og glasbrugskunst siden 1742.

I mange af områdets glasværker og mindre glasværksteder kan I selv prøve at puste glas og se den fantastiske proces, når det ildrøde og ekstremt varme smeltede sand bliver transformeret til glaskunst af de dygtige glaspustere, hvis håndværk ofte er gået i arv gennem generationer.

En ægte ”glas-elsker” vil sikre, at der bliver tid til et besøg på det flotte glasmuseum, besøg – og naturligvis indkøb – i de mange fabriksudsalg og outlets, der både sælger unika og 2. sorteringsvarer, og måske endda en overnatning på det imponerende Kosta Boda Art Glashotel i Kosta. Hotellets bar er lavet udelukkende af glas, og hele hotellet er fyldt med farverig glaskunst og kunsthåndværk af alle slags. Ud over ”Glashotellet” er der mere end 20 hoteller og pensioner i området, så det er muligt nemt at finde overnatning, der passer til ens smag, niveau og pengepung.

Måske får I også lyst til at opleve det traditionelle og hyggelige Hyttsill, der serveres på bl.a. Kosta GlasbrukMåleråsBergdala og Pukeberg glasværker. Her kan I nyde lækre Småland delikatesser – og sild er ene af dem – der er tilberedt på eftervarmen fra de store glasovne.

Ud over glasdesign og -produktion er ikke bare det sydøstlige hjørne, men hele Småland, kendt for sin kulturarv og naturskønhed: Skove, søer og vandløb giver rige muligheder muligheder for at vandre, fiske eller sejle i kano og kajak.

Kunst og kultur i Småland

I Småland vrimler det med kulturelle oplevelser. Regionen er især kendt for dets glaskunst i verdensklasse, men også det særegen landskab, de forskellige slotte og herregårde samt museer er noget af det, der hvert år tiltrækker tusindvis af kulturinteresserede besøgende.

Hovedside