Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vandring i Glaskogen naturreservat, Värmland
Foto: Per Eriksson

Overblik

Vidunderlig vandring i Värmland

Når du trænger til at bytte hverdag ud med vildmark og vandrestøvler er Värmland et paradis. Storslået udsigt, fjelde, tætte skove og tusindvis af søer gør landskabet ideelt til både nybegyndere og erfarne vandrere, og med floden Klarälven og masser af søer undervejs er det nemt at kombinere vandreturen med kanosejlads, cykling og en dukkert. Vil du hellere fokusere på naturoplevelsen end det praktiske, kan lokale arrangører hjælpe med alt fra ruter og overnatning til madlavning og bagage.

I Värmland tager man hånd om vandrerne, og over hele regionen findes et væld af kvalitetssikrede ruter, Värmlandsleder, hvor markeringen er let at følge og man jævnligt tjekker, at broer, rastepladser og skiltning er i orden. Derudover er musts for en vellykket vandring fornuftigt fodtøj, skiftetøj og rigeligt at drikke. Så er du klar til at vandre i Värmland. 

Vandring a la all-inclusive

På en vandretur gennem Fryksdalen får du åbne marker, dybe skove og magisk udsigt fra Tossebergsklätten. Landskabet inspirerede Astrid Lindgren til sagnlandet Nangijala i Brødrene Løvehjerte, og med Magical Natures vandrepakker er det kun  oplevelsen, du skal tage dig af. Alt det praktiske fra kost og logi til bagagetransport og madlavning klarer de, så du kan nyde naturen uden at tænke på en tung rygsæk eller hvor du kan købe ind.   

For mange er en god vandretur også lig med godt selskab og gode historier. Det er konceptet for Vandringsveckan i Sunne, hvor man kan komme på guidede vandreture i områdets smukke landskaber og få fortællinger fra Värmland undervejs. Med i pakken er en god nats søvn på skønne steder som white guide-anbefalede Selma Spa, statelige Ulvsby herrgård eller idylliske B&B Prostgården i Sunne.

Eventyr på egen hånd

Vil du vandre i ægte vildmark, skal du vælge Värmlands største naturreservat Glaskogen, der har 300 km vandreruter med alt fra rundture på et par timer til strækninger på nogle uger. Naturområdet på 28000ha består blandt andet af skov, klipper og søer med vand så rent, at man kan drikke det, og med lidt held kan du spotte ræve, elge og bævere. Glaskogen er også ideel til kano og kajaksejlads, og med Glaskogskortet kan du overnatte i vildmarkens hytter og shelters. Køber du fisketegn med, kan du være heldig selv at fange aftensmaden. 

Essensen af Värmlands landskab og et ægte friluftseventyr får man på signaturruten, Sødra Finnskogsleden, på grænsen mellem Sverige og Norge. Ruten på 132 kilometer tilbagelægges over 7 dage med daglige 4-11 timers vandring gennem lette og mere krævende strækninger. Landskabet er skov og vildmark med elve, søer og imponerende højdedrag. Nyd din medbragte mad over bål og fald i søvn til træernes susen.

Vandring på Värmlands top

Længere nordpå ved Sysslebäck kan du vandre med Värmlands bedste udsigt fra Långberget, der ligger 630 meter over havet. Fra Långbergets Sporthotell kan man se over 100 kilometer udover det fantastiske landskab og vandre lokalt på egen hånd eller tage med ud på hotellets guidede vandreture på mellem 6 og 22 kilometer. Receptionen har også cykel- og kano-udlejning og udsigten fra udendørspoolen er i en klasse  for sig. 

Pilgrimsvandring for krop og sind 

Når du har behov for at få ro og tid til refleksion, kan en moderne pilgrimsvandring gøre underværker. I Värmland kan man vandre ad middelalderens historiske ruter som Värmlands pilgrimsled, der går fra Säffle gennem naturskønne områder i Arvika og Eda mod Olav den Helliges grav i Trondheim. Hele ruten strækker sig over 200 kilometer på 10 dage, men man kan også vandre enkelte strækninger. 

Värmland

I Värmland i den vestlige del af Midtsverige begynder fjeldene at rejse sig. Området er en stor naturattraktion med Klarälven og ikke mindre end 10.000 søer spredt ud i det skovrige landskab. Elsker I aktiv ferie, så er Värmland et paradis. Her kan I stå på ski, vandre, fiske og gå på jagt, tage med elg- eller bæversafarier, sejle kano og kajak og meget, meget mere.

Hovedside