Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vinterkajaksejlads i Vestsverige
Foto: vastsverige.com

Aktiviteter

Vinterkajak i Vestsverige

Selvom vinteren er over os, behøver du ikke lægge kajakken på hylden. Det smukke Vestsverige byder på fantastisk vinterroning i de kolde måneder til stor fornøjelse for alle sanser. Lav sol, sneklædte øer og roligt dyreliv giver en komplet og stærk mindeværdig kajakoplevelse.


Vintersejlads med kajak åbner for en ny oplevelse af naturen og det smukke landskab i Vestsverige, hvor kysten viser sig fra en helt anden side end under sommerens højsæson. Her finder du en sand perle af skærgårdsliv, og det er ikke tilfældigt, at CNN har taget kysten ved Bohuslän med på listen over verdens ti smukkeste naturområder.

En eventyrlig kajakoplevelse

Skærgårdsidyllen ved Grebbestad er et populært rejsemål for dem, der elsker at sejle havkajak. Den lille landsby er flittigt besøgt om sommeren, men den er også den mest levende af kystbyerne resten af året. Læg det gamle bådhus bag dig, tag fat i din pagaj og sejl ud for at se, hvad skærgården har at byde på. Området er godt for både nybegyndere og erfarne roere, og det er nemt og overskueligt at komme frem mellem øer og skær. I Grebbestad finder du flere  kajakudlejere, som tilbyder leje af udstyr, guidede ture og tips fra instruktører, når du skal ud i det kolde vintervejr.

Vest for Fjällbacka, et stykke ude i havet, ligger naturreservatet Väderöarna – et eldorado for kajakroere med over 400 øer. Her finder du store bestande af sæler, og det er let at navigere rundt i kajak, mens du nyder vintervejret og skærgårdslandskabet. Den nordlige del af Väderöarna besøges om sommeren ofte af bådfolk, men når efteråret og vinteren kommer, har du havet for dig selv. Øen Storö er et paradis for friluftsmennesker og et perfekt udgangspunkt for din sejlads med blandt andet kroen Väderöarnas Värdshus. Her kan du tage en god pause på land og for eksempel besøge en gammel fyrstation eller strække benene på en tur rundt på de smukke vandrestier.

Kosterhavets maritime nationalpark strækker sig fra Ursholmen i syd til Saltholmen i nord, og her myldrer det med småøer, dybe bugter og strande, der bør udforskes. Dette havområde er Sveriges mest artsrige med over 6000 arter af dyr og planter under havoverfladen. Er du heldig, kan du se alt fra koraller og svampe til sæl og marsvin. Kosterøerne, som ligger lige ud for Strömstad, er en del af Kosterhavets nationalpark og et eftertragtet rejsemål for roere. Omkring Arholmen finder du mange sjove passager at ro dig gennem, mens området omkring Ursholmen er mere for den erfarne roer. Her er en del af området åbent ud mod havet, hvilket kan betyde uroligt farvand og skjulte sten.


Øer fyldt med dyreliv

Fugleelskere og naturglade mennesker har også stor interesse for øerne langs kysten. De fleste øer i området er fugle- og naturreservater, så vis ekstra hensyn. I farvandet mellem øerne kan man finde masser af sæler, der leger i vandet eller slapper af på land. En række fugle yngler også ved kysten, blandt andet edderfugle, hejrer, svaner og storskarver ses ofte herude ved havet. Før du ved af det, kan en nysgerrig sæl dukke op ved siden af din kajak og hilse på dig.

En kajaktur styret af vejret

Om vinteren ligger bådene i havnen, så du kan uforstyrret bevæge dig ud blandt holme og skær i din kajak. Hvilken oplevelse, du får på havet, afhænger af vejret den dag, du vælger at tage ud på.

På en vindstille vinterdag med lav sol kan du opleve et spejlblankt hav. Uden vejrforstyrrelser vil du lettere komme tæt på dyrene og naturen, og med skærgården i ryggen er det bare at komme ud og opdage, hvad Vestsveriges kyst har at byde på. Pak godt med mad og drikke, og husk at klæde dig i uld for at holde varmen, når du sejler derudaf.

Roning mellem øerne kan imidlertid være meget udsat. Vælger du en dag, hvor vinden blæser op, og havet er uroligt, vil du få en ekstrem, rå og helt enestående følelse af at være et med naturen. Stærk vind, bølger og ustadigt vejr virker forfriskende på krop og sjæl.

Synes du, det lyder koldt og farligt? Der er ingen grund til bekymring for hverken kulde eller sikkerhed. Langs hele kysten finder du tilbud om guidede ture og vejledning fra erfarne instruktører, og de sørger for, at du er tryg, uanset hvor turen går hen, og hvilke udfordringer den bringer. Du har mulighed for at leje alt det nødvendige udstyr for at håndtere en kold udflugt på vandet. Nøgleordet er fornuftig påklædning – og husk at lytte til de erfarne instruktører.

Landlige oplevelser i Tanum

Hvis du ønsker en pause fra havet, kan Vestsverige byde på mange andre oplevelser. Landskabet omkring Tanum er unikt, og du kan tage på spændende vandreture i området. For eksempel i det idylliske naturreservat eller langs kysten, hvor du kan nyde duften af saltvand. Mulighederne er mange, så det er bare at komme afsted med venner og familie.

12 minutter med bil fra Tanum ligger Vitlycke Museum. Et af besøgets højdepunkter her er de berømte, velbevarede helleristninger, som er med på UNESCOs verdensarvsliste. Oplev dem på egen hånd eller under kyndig vejledning med guide. Derudover har du mulighed for at dykke ned i bronzealderen gennem udstillinger og en gammel rekonstrueret gård. En historisk oplevelse for hele familien med fri entré.

Vil du gerne blive på havet, kan du tage på en bådtur ud i skærgården ved Tanum. I sæsonen er det muligt at fiske både hummer og krebs fra en fiskerbåd, og de fleste weekender i løbet af året kan du sejle med M/S Donalda rundt til de andre øer eller på sælsafari.


Sov godt langs Sveriges vestkyst

Er du inkarneret naturmenneske, har du uendeligt mange muligheder for at overnatte i det fri langs den vestsvenske skærgård, simpelthen ved blot at slå dit telt op. Om vinteren kan der blive minusgrader, men det er ingen hindring, så længe man pakker sig godt ind. Vil du hellere ind i varmen, findes der et hav af forskellige hoteller, hytter og vandrehjem, du kan bo på under din kajakferie i Vestsverige.

På hotellet TanumStrand sover du godt i et værelse med udsigt over havet. Hvis du bestiller en hytte, har du altid dit eget udeområde og bor nær havet, restauranten og poolen.

Et perfekt sted at søge ly for natten, mens du venter på at komme ud med havkajakken næste dag, er Everts Sjöbod. Beliggenheden er helt perfekt ved havet og med bryggen lige uden for døren.

Fem tips til kajakroning på vestkysten:

  • Månederne fra august til december er perfekte til kajakture, da du får hele kysten for dig selv. November og december byder på stille naturoplevelser fra havoverfladen, og så længe du klæder dig godt på, bliver det aldrig for koldt til en tur på vandet.
  • Husk at tage vand med. Tag mere med, end du tror, du behøver. Det er vigtigt at have nok at drikke.
  • Bed om anbefalinger og lyt til erfarne instruktører. De ved som oftest, hvor de bedste områder er til kajaksejlads.
  • Husk, at der er reservater på nogle af øerne langs kysten. På tidspunkter af året er det forbudt at gå i land på enkelte øer af hensyn til dyrelivet.
  • På havet er du særligt eksponeret for solen, og selvom det ikke er varmt, kan du blive solbrændt om vinteren. Beskyt huden mod solens stråler med både solcreme og tøj.

God tur med vinterkajak.

Natur og friluftsliv i Vestsverige

Oplev Vestsverige til fods, på cykel eller til søs - regionen er et absolut paradis for alle aktive livsnydere.

Hovedside