Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Bro i Munkedal i Sverige
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Vinterkørsel i Sverige

Langt de fleste, der tager på vinterferie i Sverige, kører selv. I bestemmer selv farten og pauserne, rejsetidspunkterne er I helt selv herre over, og I kan pakke alt, familien behøver I bilen.

”Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1. dec. – 31. marts”

Sydsverige minder klimatisk om Danmark, men længere nord på og ikke mindst oppe i fjeldene vil mange veje være permanent dækket af sne og is gennem vinteren.

Vær opmærksom på, at i Sverige saltes der kun i begrænset omfang for at fjerne is og fastkørt sne; til gengæld gruses der langt mere, så man bedre kan få vejgreb oven på is og sne. Det betyder, at I altid skal være lidt mere opmærksomme på svenske veje om vinteren; især på de mindre veje.


Vinterdæk er obligatoriske – når der er ”vinterføre"

Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1. dec. – 31. marts. Påbuddet gælder, når der er ”vinterføre”; dvs. vejene er våde, temperaturen er 0 grader eller under eller når, der er sne og is på vejene. Det kan være svært at forudse, hvornår og hvor sneen falder, så det anbefales altid at køre med vinterdæk i denne periode. Det svenske færdselspoliti er meget opmærksomt på korrekt brug af vinterdæk.

Det er tilladt at køre med pigdæk – i så fald på alle bilens hjul – i perioden 1. okt. – 30. april, men ikke obligatorisk. Vær opmærksom på, at de lokale kommunale myndigheder kan fastsætte regler for, hvor det ikke er tilladt at køre med pigdæk.

Det er ligeledes tilladt at køre med snekæder, men ikke obligatorisk. Snekæder må kun benyttes, hvis de ikke ødelægger vejen.

Læs mere om brug af vinterdæk her.

Pas på de større dyr langs vejen

Vær opmærksom på dyr som rener og elge. Især i morgen- og aftentimerne er de på farten, og i særligt hårdt vintervejr trækker de ud mod de åbne vejområder. Og de kender ikke færdselsreglerne! Der er ingen grund til at være hysterisk forsigtig, men vær opmærksom, hvis I kører gennem skov eller hvis I ser en flok dyr tæt på vejen. Påkørsler sker heldigvis meget sjældent.