Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Brostensbelagt stræde i Visby på Gotland
Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Destination

Visby - Gotlands magiske hovedby

Visby er den største by på Sveriges største ø, Gotland, og hvor end du peger dit kamera hen, kan du indfange et billede, der er et postkort værdigt. Middelalderbyen indbyder til at gå på opdagelse gennem de små brostensbelagte gader, men der er i høj grad også mulighed for at lade sig underholde eller at udforske den skønne natur.


En både fjern og nær historisk plet på verdenskortet

Omgivet af Østersøens blå bølger ligger øen Gotland, og allerede ved ankomsten med færge får du en idé om, hvad der venter dig af oplevelser i øens eneste større by, Visby. Den imponerende bymur, der blev bygget i middelalderen, står stadig utrolig velbevaret som en 3,6 km lang hilsen fra gamle dage. Visby er optaget på UNESCOs Verdenskulturarvsliste, og er du det mindste interesseret i historie, er det helt oplagt at tage en byvandring gennem de snoede gader, søge hen under imponerende hvælvinger på en kirkeruin eller lade tankerne suse gennem tiden ved de mange andre historiske bygningsværker.

I en ikke helt så fjern fortid var Visby omdrejningspunkt for en anden stor tid i svensk historie, nemlig den periode hvor serien om Pippi Langstrømpe blev indspillet. Mange af optagelserne er således blevet filmet i Visby, så hvis du vil genopleve nogle af barndommens højdepunkter, kan du følge Pippis fodspor rundt i byen. For børnefamilier er det nærmest obligatorisk også at besøge selveste Villa Villekulla, der ligger i Kneippbyn Sommar- och Vattenland.


Kulturliv

Gotlands helt særlige kulturarv er gennemtrængende overalt i Visby, men foruden de mange historiske bygninger og ruiner er der også et rigt moderne kulturliv. Gotlands Museum har således både kulturhistoriske udstillinger og et kunstmuseum. Udstillingen Skepp & Skoj er specielt tilrettelagt for børn og viser på en legende måde havets og søfartens betydning for Gotland. En tur gennem byen byder desuden på kunstgallerier og kunsthåndværkere, hvor du kan se og købe lokale værker, fx hos GKF – Gotländska Konsthantverkare och Formgivare, der er en sammenslutning af 12 kunstnere og kunsthåndværkere på Gotland.

Oplevelser i naturen

Fra Visby kan du tage på smukke vandreture langs kysten, fx ad den fem km lange strandpromenade, der begynder ved Kallbadhuset, hvor der naturligvis er flere gode steder at tage en dukkert undervejs. Andre vandrestier byder på stejle klipper og fantastiske udsigter, mens du kan gå fra Kærlighedsstien til Galgebakken, der er Nordeuropas eneste bevarede henrettelsesplads fra middelalderen. Forbered dig på et gys, når du forestiller dig de dødsdømte hænge mellem stenpælene til skræk og advarsel. Som en noget hyggeligere kontrast til den oplevelse kan I fortsætte dagen i skønne omgivelser i Visby Botanisk have, der regnes for en af de smukkeste i Sverige.

Sjovt for børn – og voksne

Foruden de helt åbenlyst børnevenlige aktiviteter, der er ved kysten og havnen i Visby, findes der forskellige udflugtsmål, der nok skal vække begejstring hos små og store børn. I science centeret Fenomenalen er det sjovt at blive klogere for hele familien. Her kan I sammen forundres over naturvidenskaben og udfordre hinanden i spil, teknologi, videnskab og matematik. Skal der mere fart over feltet, er legelandet Kotteland et træfsikkert mål. Om sommeren går det desuden løs med Middelalderugen, som er Nordens største middelalderfestival, og for de mindste er minitoget en spændende og afslappende aktivitet.


Shopping med spisepauser

Det er en hyggelig oplevelse at shoppe sig gennem de små middelaldergader i Visby, hvor det er nemt at finde en lokal handlende, der har noget særligt at byde på. Dagligvarebutikker, kunstnere og kunsthåndværkere ligger side om side, særligt tæt i områderne omkring Adelsgatan, Hästgatan og St. Hansgatan. Hos Garag1 tæt ved Østercentrum kan du gå på opdagelse i spændende interiørfund, og i Visby glaspusteri ved Stora torget kan du købe kunst- og brugsglas fremstillet ved de traditionelle håndværksmæssige metoder. Når benene skal hvile, er det bare at søge ind på en café eller restaurant, som altid findes lige i nærheden. En af favoritterne er Jessens Saluhall & Bar, hvor man både kan sidde og spise en veltilberedt ret af lokale råvarer eller købe delikatesser med hjem.

Overnatning

Visby og Gotland i det hele taget er en populær feriedestination, og du finder et meget varieret udbud af indkvarteringsmuligheder. Fra skønne hoteller med havudsigt og velindrettede lejligheder i byen til landlig idyl på fx Hallfreda Hotell lidt uden for Visby. 1 km uden for ringmuren finder du desuden det lækre hotel Novi Resort Visby med værelser og lejligheder i forskellige størrelser i et smukt parkområde ved stranden. Du kan også vælge en af de familievenlige campingpladser, som den femstjernede campingplads i Kneippbyn Resort Visby hvor du nærmest er nabo til Villa Villekulla, og hvor der i øvrigt også findes hoteller og hytter i området med masser af aktiviteter, caféer og ægte feriestemning.

Gotland

Billedskønne Gotland ligger kun 90 km fra det svenske fastland. Kommer du sejlende med færgen til Gotland fra fastlandet, er noget af det første der møder dig synet af den gamle middelalderby Visby, der er omgivet af en imponerende flot ringmur. Gotland har ca. 800 km. kyststrækning og om sommeren betyder det masser af muligheder for strandliv, solbadning, udflugter og ægte afslapning.

Hovedside